Sonja Karadžić-Jovičević za SRPSKAINFO: Za SDS bila teža vremena samo kada je Radovan MORAO DA ODE

Datum:

Share post:

Nadam se da do cijepanja Srpske demokratke stranke neće doći. Bila bi to pobjeda jalove isključivosti, koja se još može staviti u drugi plan zarad postizanja zajedničkog stava unutar stranke, tako da iza donesenih odluka stojimo svi i svi učestvujemo u njihovom donošenju i realizaciji.

To za Srpskainfo kaže članica Glavnog odbora SDS Sonja Karadžić-Jovičević odgovarajući na pitanje da li će stranka nastaviti da postoji jedinstvena ili će doći do cijepanja na dva dijela, prije svega u Narodnoj skupštini Srpske.

– Ako nisu pobijedili Savez za promjene i za pobjede, mogla bi da pobijedi Sloga za prosperitet SDS – kaže Karadžić-Jovičevićeva.

Smatrate li da je Gradski odbor SDS Doboj svojim zaključcima prekršio stavove Glavnog odbora, a time i Statut SDS?

TESTNA REKLAMA

Javno tumačenje zaključaka nezahvalno je bez navođenja istorije odnosa. Rezultat je da su kolege iz Doboja napustile sjednicu, zajedno sa dva člana Predsjedništva SDS, i jasno dali na znanje da neće učestvovati u daljem radu dok je situacija i odnos prema njima kakav jeste. Nadam se da će oni koji tumače i odlučuju imati na umu stranku i biti svjesni lične odgovornosti za posljedice te odluke.

Da li ste lično za saradnju ili koaliciju SDS sa SNSD na nivou BiH i na nivou Republike Srpske ili za ostanak u opoziciji? Koji su argumenti za to?

Nisam pominjala ni koaliciju, ni SNSD. Moj lični stav jeste da razgovaramo otvoreno sami sa sobom, a zatim budemo spremni za razgovor sa svima koji nas uvažavaju, da napravimo projekciju gdje ćemo biti za dvije ili deset godina, koji put je najbolji. Ne prejudiciram sa kim i kako, u kojoj formi. O tome će odlučiti prvo moj regionalni odbor. Mislim da opštinskim odnosno gradskim odborima treba ostaviti slobodu da djeluju na lokalu u odnosu na sve specifičnosti koje oni najbolje znaju, po receptu iz 2012. godine, i da zajednički nastup u institucijama BiH nema alternativu, ali mora biti zasnovan na sporazumu koji će sve strane obavezivati jedne prema drugima i prema interesima RS. Bez mogućnosti prevare koju smo iskusili. U Narodnoj skupštini RS nemam problem da budem u opoziciji, ali želim da opozicioni rad bude konstruktivan, konkretan i korektan, sa jasnim ciljevima, uvažavan od strane vladajuće većine. Vidjeli smo kako izgleda bez toga.

Šta mislite o stavu SNSD da se opozicija podijelila na one koji su za Srpsku i na one koji su protiv Dodika? Da li je takva teza za vas prihvatljiva?

To može da djeluje tako zbog rigidnih stavova, ali za mene nije prihvatljivo, jer nisam isključiva. Mnogo toga što ne volimo u životu radimo ili prihvatamo ukoliko se nalazi na putu do cilja. Stavovi „po svaku cijenu“ zahtijevaju odgovor kolika je cijena i ko će da plati. Zastupati iz inata da nešto ne može, a ne znati šta i kako može, pripada simpatičnom prolaznom dobu puberteta iz kojeg se kad-tad izlazi i ulazi u doba kada ima hrabrosti da se govori argumentovano i pristojnosti da se čuju druga mišljenja, a radi donošenja prihvatljive i provodive odluke.

Foto privatna arhiva

Kolika je odgovornost predsjednika SDS Vukote Govedarice za izborni rezultat, ali i za aktuelni raskol u SDS, a kolika je odgovornost ostalih funkcionera?

Gospodin Govedarica svakako nosi odgovornost, ali i savjetnici, saradnici, funkcioneri. Istina, naslijedio je mnogo problema iz prošlosti. Primarno je saniranje štete, pa krivica. Zaustavljanje pada i put ka boljem.

Da li je ovo politički najteži trenutak za SDS u istoriji stranke? Ili je bilo težih?

Za mene je vjerovatno drugi najteži. Prvi je bio kada se Radovan povukao sa svih funkcija da bi SDS mogao izaći na izbore 1996. godine, a zahvaljeno mu je izbacivanjem iz SDS zbog optužnice za stvaranje i SDS i Republike Srpske.

Interes Srpske ispred stranačkih

Koji su ključni izazovi koji očekuju Republiku Srpsku u naredne četiri godine?

Izazovi će se sami postavljati. Donosiće ih vrijeme i ljudi. Kakvi god da budu, moramo biti sigurni da će svi naši predstavnici, uvijek i bezrezervno, znati i moći odgovoriti adekvatno, argumentavano i  složno u interesu Republike Srpske i njenih građana, ispred stranačkih. Sa međusobnim uvažavanjem stavova, koji nisu tek prosti, afektivni i bezidejni „tuk na utuk”.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Zakon o zaštiti ćirilice i srpskog jezika stupa na snagu do kraja mjeseca

Ministar prosvjete i kulture Republike srpske Natalija Trivić očekuje da do kraja mjeseca na snagu stupe Zakon o...

Obilježeno 32 godine od osnivanja SDS u Kozarskoj Dubici

Na velikom narodnom zboru kod manastira Moštanice povodom pravoslavnog praznika Preobraženja Gospodnjeg, juče je proslavljeno 32. godine od...

BLAŽEVIĆ, ZVIJEZDA 09: Ne odustajemo od našeg cilja (foto)

Emanullah Blažević osvrnuo se na poraz protiv ekipe Krupe i najavio sutrašnji meč protiv ekipe Laktaša.  „U prvom derbiju...

NTV Arena Bijeljina obilježila 23 godine postojanja (foto)

Nezavisna televizija Arena danas je obilježila 23 godine postojanja, predanog rada i pravovremenog informisanja građana Semberije i Bijeljine....