SOKOLAC: Razgovarano o izgradnji spomenika ljekarima i osoblju Bolnice Glavnog štaba (foto)

Datum:

Share post:

Na Sokocu je danas održan sastanak o izgradnji spomenika ljekarima i medicinskom osoblju Bolnice Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/ u ovoj opštini, za koji je već urađeno idejno rješenje, rekao je Srni načelnik Sokoca Milovan Bjelica.

Bjelica je danas razgovarao o aktivnostima u vezi sa realizacijom ovog projekta sa nekadašnjim ratnim hirurgom ove bolnice Borišom Stojanovićem i Miroslavom Đoremom autorom idejnog projekta pomenutog spomenika.

On je nakon sastanka rekao Srni da su razgovarali i o izradi monografije o ovoj zdravstvenoj ustanovi, koju je počeo da piše Stojanović jedan od osnivača Bolnice u kojoj je u ratnim uslovima izvršeno oko 20.000 hirurških intervencija i više od 200.000 specijalističkih pregleda.

Bjelica je naglasio da je ova bolnica, jedna od najznačajnijih zdravstvenih ustanova u Srpskoj tokom rata primala ranjenike Vojske Republike Srpske i civile iz svih krajeva istočnog dijela Srpske, Srbe, Bošnjake i Hrvate.

© Sokolac-srce Romanije

„Moramo se odužiti našim ljekarima i medicinskom osoblju koji su u teškim ratnim uslovima dali sve od sebe da spasavaju živote i pomažu u stvaranju Srpske, postavljanjem spomen-obilježja i izradom monografije o ovoj ustanovi“, naveo je Bjelica.

On je dodao da bi prema idejnom projektu koji je uradio Miroslav Đorem, spomen-obilježje bilo postavljeno u blizini objekta ratne bolnice Glavnog štaba, odnosno današnjeg Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu.

Bjelica je istakao da se uloga ljekara i medicinskog osoblja te ustanove u stvaranju Srpske mora zabilježiti, obilježiti i tako prenijeti mlađim generacijama šta se sve dešavalo na ovom području.

On je rekao da je ova ideja dobila podršku odbornika lokalne skupštine na Sokocu u okviru odluke o usvajanju inicijative za njegovanje kulture sjećanja na nastanak institucija i ustanova Srpske, te da ima podršku predsjednika i Vlade Republike Srpske.

© Sokolac-srce Romanije

Bjelica je podsjetio da je osim izgradnje spomenika ljekarima i medicinskom osoblju Vojne bolnice Glavnog štaba, planirano i postavljanje spomenika u znak sjećanja na prvu smotru i nastanak Policije Republike Srpske.

Planirano je postavljanje i mermernih ploča na zgradi sokolačke „Pošte“ u znak sjećanja na nastanak PTT saobraćaja Srpske, na objektu ranije SDK-a u znak sjećanja na uspostavljanje službe platnog prometa i Narodne banke Srpske, na objektu Mitropolije na Sokocu u znak sjećanja na sjedište Mitropolije Dabrobosanske i na zgradu Doma zdravlja na Sokocu kao sjećanje na uspostavljanje Centralnog porodilišta i pedijatrije romanijske regije.

Penzionisani hirurg Boriša Stojanović, koji je u vrijeme rata radio u Bolnici Glavnog štaba na Sokocu izrazio je zadovoljstvo što se izradom spomen-obilježja zaposlenima u ovoj ustanovi iz tog perioda i izradom monografije o radu bolnice otima od zaborava uloga osoblja ove ustanove u stvaranju Republike Srpske.

Među prvima je, kako kaže, izašao iz Sarajeva i učestovao u osnivanju ove vrhunske sanitetske ustanove, u kojoj su spaseni životi 10.000 do 15.000 ranjenika radeći danonoćno u veoma teškim uslovima.

„Potrebna su i određena finansijska sredstva posebno za izradu spomen-obilježja, ali i monografije koju sam počeo raditi, što iziskuje i vrijeme i trošak, i zahvalan sam što ima razumijevanja kod ove lokalne vlasti koja čini sve da nađe načina da se to uskoro i realizuje i da ne padne sve u zaborav“, izjavio je za Srnu Stojanović.

On je naglasio da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi tokom minulog rata pored pripadnika Vojske Republike Srpske, liječeni i civili Srbi, Bošnjaci i Hrvati, te da će podacima u monografiji koju piše dokazati domaćoj i svjetskoj javnosti da Srbi nisu dežurni krivci za dešavanja u minulom ratu, niti zločinci kakve predstavljaju svuda u svijetu oni koji su sukob u BiH započeli radi svojih intersa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MINISTRSTVO POLJOPRIVREDE: Objavljen Javni poziv za podnošenje prijava za odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije u 2024. godini

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obavještava korisnike podsticaja da je danas objavljen Javni poziv za podnošenje...

Da li će i Srpska dobiti sistem “Pronađi me”?

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske posjetili su juče Centar za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu...

ŠMIT: Dodik zna ko je Šmit, a Čović neka se smiri

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika rekao je da je njegov posao da štiti...

ĆORIĆ: Potpisan Memorandum o integraciji sistema elektronske naplate putarine BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji "Autoputeva Republike Srpske", "Puteva Srbije" i "Autocesta FBiH" koji...