SOKOLAC: Razgovarano o izgradnji spomenika ljekarima i osoblju Bolnice Glavnog štaba (foto)

Datum:

Share post:

Na Sokocu je danas održan sastanak o izgradnji spomenika ljekarima i medicinskom osoblju Bolnice Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/ u ovoj opštini, za koji je već urađeno idejno rješenje, rekao je Srni načelnik Sokoca Milovan Bjelica.

Bjelica je danas razgovarao o aktivnostima u vezi sa realizacijom ovog projekta sa nekadašnjim ratnim hirurgom ove bolnice Borišom Stojanovićem i Miroslavom Đoremom autorom idejnog projekta pomenutog spomenika.

On je nakon sastanka rekao Srni da su razgovarali i o izradi monografije o ovoj zdravstvenoj ustanovi, koju je počeo da piše Stojanović jedan od osnivača Bolnice u kojoj je u ratnim uslovima izvršeno oko 20.000 hirurških intervencija i više od 200.000 specijalističkih pregleda.

Bjelica je naglasio da je ova bolnica, jedna od najznačajnijih zdravstvenih ustanova u Srpskoj tokom rata primala ranjenike Vojske Republike Srpske i civile iz svih krajeva istočnog dijela Srpske, Srbe, Bošnjake i Hrvate.

© Sokolac-srce Romanije

„Moramo se odužiti našim ljekarima i medicinskom osoblju koji su u teškim ratnim uslovima dali sve od sebe da spasavaju živote i pomažu u stvaranju Srpske, postavljanjem spomen-obilježja i izradom monografije o ovoj ustanovi“, naveo je Bjelica.

On je dodao da bi prema idejnom projektu koji je uradio Miroslav Đorem, spomen-obilježje bilo postavljeno u blizini objekta ratne bolnice Glavnog štaba, odnosno današnjeg Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu.

Bjelica je istakao da se uloga ljekara i medicinskog osoblja te ustanove u stvaranju Srpske mora zabilježiti, obilježiti i tako prenijeti mlađim generacijama šta se sve dešavalo na ovom području.

On je rekao da je ova ideja dobila podršku odbornika lokalne skupštine na Sokocu u okviru odluke o usvajanju inicijative za njegovanje kulture sjećanja na nastanak institucija i ustanova Srpske, te da ima podršku predsjednika i Vlade Republike Srpske.

© Sokolac-srce Romanije

Bjelica je podsjetio da je osim izgradnje spomenika ljekarima i medicinskom osoblju Vojne bolnice Glavnog štaba, planirano i postavljanje spomenika u znak sjećanja na prvu smotru i nastanak Policije Republike Srpske.

Planirano je postavljanje i mermernih ploča na zgradi sokolačke „Pošte“ u znak sjećanja na nastanak PTT saobraćaja Srpske, na objektu ranije SDK-a u znak sjećanja na uspostavljanje službe platnog prometa i Narodne banke Srpske, na objektu Mitropolije na Sokocu u znak sjećanja na sjedište Mitropolije Dabrobosanske i na zgradu Doma zdravlja na Sokocu kao sjećanje na uspostavljanje Centralnog porodilišta i pedijatrije romanijske regije.

Penzionisani hirurg Boriša Stojanović, koji je u vrijeme rata radio u Bolnici Glavnog štaba na Sokocu izrazio je zadovoljstvo što se izradom spomen-obilježja zaposlenima u ovoj ustanovi iz tog perioda i izradom monografije o radu bolnice otima od zaborava uloga osoblja ove ustanove u stvaranju Republike Srpske.

Među prvima je, kako kaže, izašao iz Sarajeva i učestovao u osnivanju ove vrhunske sanitetske ustanove, u kojoj su spaseni životi 10.000 do 15.000 ranjenika radeći danonoćno u veoma teškim uslovima.

„Potrebna su i određena finansijska sredstva posebno za izradu spomen-obilježja, ali i monografije koju sam počeo raditi, što iziskuje i vrijeme i trošak, i zahvalan sam što ima razumijevanja kod ove lokalne vlasti koja čini sve da nađe načina da se to uskoro i realizuje i da ne padne sve u zaborav“, izjavio je za Srnu Stojanović.

On je naglasio da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi tokom minulog rata pored pripadnika Vojske Republike Srpske, liječeni i civili Srbi, Bošnjaci i Hrvati, te da će podacima u monografiji koju piše dokazati domaćoj i svjetskoj javnosti da Srbi nisu dežurni krivci za dešavanja u minulom ratu, niti zločinci kakve predstavljaju svuda u svijetu oni koji su sukob u BiH započeli radi svojih intersa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0!

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...