SOKOLAC: Jednoglasno usvojeni Nacrt rebalansa budžeta za 2022. i Nacrt budžeta za 2023. godinu

Datum:

Share post:

Nacrt rebalansa budžeta opštine Sokolac za 2022. godinu i Nacrt budžeta opštine Sokolac za 2023. godinu jednoglasno su podržali odbornici na danas nastavljenoj petoj vanrednoj sjednici Skupštine opštine Sokolac koja je prekinuta 16. decembra.

Budžet opštine Sokolac za 2022. godinu utvrđen Nacrtom rebalansa budžeta iznosi 11.044.168 KM i uvećan je za oko 1.252.220 KM, što je 13 odsto više u odnosu na planirani.

Šef kluba odbronika SNSD-a Đorđe Radić istakao je da je podrška data, nakon što je načelnik Milovan Bjelica prihvatio amandman koji je ovaj klub predložio.

– Budžet za tekuću godinu je dao mogućnost načelniku da opština rasterećeno funkcioniše, tako da mislimo da rebalans nije trebao biti povećan i uložili smo amandman. Jedini realni prihod jeste onaj koji Vlada Republike Srpske planira da uplati kao pomoć opštini Sokolac od 1.300.000 KM i mi smo predložili da on bude uvećan za još 300.000 KM, te da iznosi 1.600.000 KM. To je razlog zašto smo glasali za ovu odluku, odnosno da ne bi ta sredstva ostala neiskorištena – naglasio je on.

TESTNA REKLAMA

Kada je u pitanju Nacrt budžeta opštine Sokolac za narednu godinu, Radić smatra da je planiran u maksimalnom i nerealnom obimu, te da je od planiranh 12.488.002 KM smanjen na oko 11.000.000 KM.

– Uspjeli smo amandmanima budžet umanjiti za oko 1.500.000 KM i dovesti ga na nivo rebalansa budžeta za ovu godinu. Mislimo da je ovaj iznos realan, a apsolutno ne bi bio moguć bez pomoći Vlade Republike Srpske koja je i u narednoj godini planirala za opštinu Sokolac oko 1.500.000 KM. U ime kluba odbornika SNSD-a izražavam veliku zahvalnost predsjedniku RS, Vladi RS i Ministarstvu finansija za pomoć i razumijevanje koje iskazuju našoj opštini svake godine, bez čije podrške bi bilo otežano funkcionisanje lokalne zajednice – konstatovao je Radić.

Načelnik Milovan Bjelica nakon sjednice zahvalio je odbornicima koji su usvojili revidirani Nacrt rebalansa budžeta opštine Sokolac za ovu i revidirani Nacrt budžeta opštine Sokolac za narednu godinu.

On je naveo da je budžet za 2023. godinu bio realno planiran i mišljenja je da će se sigurno polovinom naredne godine morati uraditi rebalans.

– Prihvatio sam amandmane koje je predložio klub odbornika SNSD-a i klub odbornika SDS-a o kojima smo i ranije imali priliku razgovarati. Oni će biti uvršteni u sam dokument do razmatranja Prijedloga budžeta za sljedeću godinu. Nastavićemo da stvari zajednički rješavamo ali smatram da je za opštinu Sokolac najznačajnije da ima usvojen budžet jer to znači da projekti i investicije neće biti ugroženi – zaključio je Bjelica i dodao:

– Amandmani se uglavnom odnose na to da je nerealno planirana naplata sredstva od prodaje gradskog građevinskog zemljišta i rente i to je bila najveća stavka. Očekujem da će uskoro doći do prodaje veće površine zemljišta na Ravnoj Romaniji i naplate građevinskih dozvola, jer je gore planirano rizort odmaralište koje je započeto još kao etno naselje u saradnji sa Emirom Kusturicom. Dobili smo podršku od Vlade Republike Srpske koja će pomoći u rješavanju infrastrukturnih pitanja sa početkom građevinske sezone i već smo krenuli u integraciju sa Olimpijskim centrom „Jahorina“. Nije to velika površina, oko 400 dunuma, ali ćemo završiti sve to kako bi mogli raspisati javni poziv za prodaju lokacija i već imamo zainteresovane investitore za izgradnju većih hotela – pojasnio je Bjelica.

On je najavio da će se na području opštine Sokolac graditi solarna elektrana od 100 megavata, postrojenje za prečišćavanje pijaće vode sa Vladom Češke, zatim postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kao i jedan kanalizacioni vod od Klaonice u Sokocu do Glasinačkog polja, čime će biti kompletirana infrastruktura na području opštine Sokolac. Pored navedenog, on je istakao da će se raditi i projekat energetske efikasnosti na objektima Doma zdravlja „Dr LJubomir Ćeranić“ i Srednjoškolskog centra „Vasilije Ostroški“.

Prema njegovim riječima, mnogo toga je urađeno u prethodnom periodu, ali da brojni projekti ne bi bili realizovani bez sufinansiranja same Opštine Sokolac, koja je napravila ambijent privlačan za mnoge investitore.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MALO SUTRA: Dodik o zabrani tri prsta – Mogli bi zabraniti i ljubljenje tri puta i da se krstimo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je besposlen mozak đavolje igralište i da u duhu te...

Usvojena SARAJEVSKA DEKLARACIJA koja osuđuje dizanje tri prsta NENADA NEŠIĆA!?

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je danas usvojila deklaraciju kojom se najoštrije osuđuje dizanja tri prsta ispred zajedničkih institucija,...

DVOROVI: Učenici generacije kumovali na školskoj slavi! (foto)

JU OŠ "Dvorovi" u Dvorovima proslavila je školsku slavu Svetog Savu. Prigodnom programom prisjetili su se lika i djela...

SVETI SAVA SVEČANO OBILJEŽEN U ŠKOLAMA NA MAJEVICI (foto)

Školska slava Sveti Sava i ove godine tradicionalno je proslavljena u centralnim osnovnim školama i njihovim područnim odjeljenjima...