SOKIĆ POSTAO POSLANIK na kraju mandata, zamijenio Kostadina Vasića u parlamentu Srpske

Datum:

Share post:

Nekadašnji načelnik opštine Šehovići, Snežan Sokić, trebao bi da zasjedne u skupštinske klupe kao zamjena poslaniku Kostadinu Vasiću, kojem je Centralna izborna komisija BiH oduzela mandat zbog pravosnažne presude.

Potvrđeno je ovo za Srpskainfo u CIK BiH, navodeći da je ta odluka donesena prije tri dana, tačnije u srijedu, iako su još u junu ove godine donijeli pravosnažnu odluku o prestanku mandata poslaniku Vasiću, a koja je tek ovih dana stigla u parlament Srpske.

Osim što je trebalo tri mjeseca da pravosnažna odluka o prestanku mandata poslaniku Vasiću dođe od parlamenta, još jedan paradoks je taj što je isto toliko trebalo CIK BiH da dodijeli mandat sljedećem kvalifikovanom kandidatu.

Kako sada stvari stoje, Sokić neće ni zasjesti u skupštinske klupe, jer je do izbora ostalo još 15 dana, kada ističe mandat svim narodnim poslanicima u Narodnoj skupštini RS.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Vasiću je mandat oduzet 24. juna ove godine zbog pravosnažne presude kojom je osuđen na 10 mjeseci zatvora za tuču koja se desila još u decembru 2017. godine.  

Vasić je u skupštinske klupe ušao kao SDS-ov kadar, ali je kasnije napustio stranku. Iz tog razloga je na njegovo mjesto trebao da dođe sljedeći sa liste SDS iz Izborne jedinice 7, koji je po broju glasova na listi te stranke bio prvi iza Vasića.

Zanimljivo je da je Sokić na opštim izborima 2018. godine po broju osvojenih glasova bio četvrti na listi SDS, iza Siniše Ilića i Slađane Nikolić.

Odugovlačio, pa odbio

U CIK BiH su za Srpskainfo potvrdili da su na sjednici, održanoj 30. juna ove godine, mandat prvo dodijelili Siniši Iliću, koji je, inače, u međuvremenu, napustio SDS i sad je zamjenik ministra civilnih poslova BiH.

– S obzirom na činjenicu da se Ilić nije u roku od sedam dana od prijema odluke izjasnio o prihvatanju/odbijanju mandata, njemu je upućena urgencija, a u cilju izjašnjavanja o prihvatanju/odbijanju mandata – navode u CIK BiH.

Dodaju da je Ilić tek 7. septembra ove godine dostavio traženu izjavu, u kojoj se izjasnio da odbija mandat u Narodnoj skupštini RS.

Sljedaća na listi, Slađana Nikolić, u međuvremenu je, takođe, ušla u NSRS umjesto poslanice Ivanke Marković iz SDS, pa je Centralna izborna komisija BiH tek u srijedu, 14. septembra, donijela odluku o dodjeli mandata ljekaru Snežanu Sokiću iz SDS.

Jasno je da Sokić neće ni zasjesti u poslaničke klupe, a ono što je zanimljivo jeste da će Vasić, kojem je CIK BiH sada oduzela mandat, možda već početkom novembra ponovo sjesti u poslaničke klupe u NSRS.

Vasić se, naime, nalazi na kandidatskoj listi US za Izbornu jedinicu 7 i ako dobije dovoljan broj glasova na izborima ponovo će sjesti u poslaničke klupe.

Ne može biti poslanik, pa opet može

Na pitanje da li je logično da neko kome se oduzme mandat može ponovo da bude kandidat na izborima i zasjedne u poslaničke klupe samo dva mjeseca nakon oduzimanja mandata, bivši član CIK BiH, Vehid Šehić, iz Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, ističe da možda nije logično, ali je moguće.

On pojašnjava da po Izbornom zakonu BiH jedan od razloga za prestanak mandata izabranom članu organa vlasti na bilo kom nivou jeste i pravosnažnost sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže.

Vasić je osuđen na 10 mjeseci zatvora, ali je uspio da se dogovori sa sudom da pravosnažnu kaznu od 10 mjeseci zatvora zamijeni novčanom kaznom.

– Ako je on izdržao kaznu, a znamo da je dogovorio da će kaznu zatvora zamijeniti novčanom kaznom, samim tim je izvršio svoju kaznu. On će, dakle, to platiti i izvršiti svoju kaznu. Ako mu, pored novčane kazne, nije izrečena i mjera zabrane bavljenja određenim djelatnostima, onda nema prepreke da opet bude poslanik – objašnjava Šehić za Srpskainfo.

FOTO: KLIX
FOTO: KLIX

Dodaje da nije prvi slučaj da neko ko je osuđen i izdržao kaznu bude na listama za poslanike ili odbornike na izborima.

Šehić ističe da ovako nešto možda zvuči apsurdno, jer se u konkretnom slučaju nekome sad oduzima mandat, a onda ista osoba neće imati nikakvu prepreku da za dva mjeseca opet sjedne u poslaničku klupu.

– Takvi su propisi i niko ne želi da ih mijenja. Trebalo bi uvesti neke vrste zaštitnih mjera kada su u pitanju funkcioneri, da nakon neke pravosnažne presude ne mogu određeno vrijeme da obavljaju neku funkciju – ističe Šehić.

Na pitanje šta da je u ova tri mjeseca, otkako je Vasiću pravosnažno oduzet mandat, a on dolazio u NSRS jer CIK BiH nije dostavila tu odluku, donesena neka bitna odluka ili zakon, a gdje je njegov glas bio presudan, Šehić ističe da bi se pred Ustavnim sudom to moglo „oboriti“.

Siniša Ilić se juče nije javljao na pozive Srpskainfo kako bi pojasnio zbog čega je odbio da preuzme mandat.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SAJAM KOZMETIKE & MASTER CLASS U NEDJELJU U BIJELJINI (foto)

SAJAM KOZMETIKE & MASTER CLASS BY BEAUTY BAR & HEDONIZAM  Za Vas smo spremili jednu divnu manifestaciju koju održavamo u...

Podržimo odbojkaše Radnika u borbi za titulu u Premijer ligi BiH (foto)

U petak od 19.00 časova u dvorani Gimnazije Filip Višnjić u Bijeljini na programu je drugi meč finala...

Gradska Boračka organizacija Bijeljina u nedjelju će obilježiti dan Bitke za Banj brdo

Tokom bitke na Banj brdu, 21. aprila 1993. godine, u jednom danu su poginula 33 borca, 32 ranjeno,...

Partijama iz budžeta 375,6 miliona KM

Političkim partijama u Bosni i Hercegovini sa svih nivoa vlasti, od 2004. godine, zaključno sa 2023. godinom isplaćeno...