SOGRS: Tematska sjednica na temu povećanja prihoda jedinica lokalne samouprave u RS

Datum:

Share post:

Danas je u prostorima Saveza opština i gradova u Bijeljini održana Tematska sjednica Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Cilj održavanja tematske sjednice je definisanje konkretnih prijedloga za unaprijeđenje finansijskog položaja jedinica lokalne samouprave, koje će Savez zastupati ka resornim ministarstvima i Vladi Republike Srpske.

Materijal pripremljen za sjednicu je  „Platforma SOGRS za izmjene i dopune Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske“ i „Analiza mogućnosti povećanja prihoda jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj“.

Miroslav Bojić, Gradonačelnik Grada Laktaši, istakao je da je glavni akcenat stavljen na prihode od indirektnih poreza kako bi se u razgovoru sa Vladom Republike Srpske povećali ukupni prihodi. Cilj je, kako kaže Bojić, da se izmjeni procenat raspodjele prihoda od indirektnih poreza prema lokalnim samoupravama kako bi one dobile veći iznos sredstava.

„Prihodi od PDV prema lokalnim zajednicama su veći u ovoj godini, ali to je prije svega zbog odnosa inflacije koja nam se dešava, tako da su nam i troškovi značajno veći i to se „istopi“ u konačnici. Imamo raznih modela koje ćemo predložiti za finansiranje jedinica lokalne samouprave, s obzirom da je to zadnji put rađeno prije 14 godina“, rekao je Bojić.

On je, govoreći o lokalnoj zajednici kojom on upravlja, rekao da imaju značajne prihode od privrede koji se konstatno povećavaju. Naime, prije 10 godina prihodi na godišnjem nivou su bili oko 1.000.000.000KM, dok su ove godine su oko 1.000.600.000.000KM.

„To zapravo znači da za 60% više punimo republički budžet, tako da očekujemo da nam se u konačnici više vrati u lokalni budžet, kako bi mogli da odgovorimo na sve obaveze koje imamo prema privrednicima i stanovništvu. Vrijeme je da se koeficijenti raspodjele indirektnih poreza „raspakuju“, da se o njima razgovara, da vidimo šta možemo uraditi kada su u pitanju lokalne zajednice koje privređuju značajnije i da vidimo šta možemo uraditi za nerazvijene lokalne zajednice kako bi i njima povećali prihode“, zaključio je Bojić.

Ljubiša Petrović, Gradonačelnik Grada Bijeljina, rekao je da će na današnjem sastanku sagledati kakvi su izazovi sa kojima se susreću jedinice lokalne samouprave koje su izrazito nerazvijene, te da će uputiti određene zahjeve ka Vladi Republike Srpske, kako bi se realno rasporedila sredstva.

„Tačka vodilja treba da nam bude ravnomjerni regionalni razvoj Republike Srpske, kao i da učinimo sve da, pogotovo u izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave u RS, usmjerimo određena sredstva ka javnim institucijama u cilju decentralizacije vlasti. To je nešto što će sigurno omogućiti da što veći broj ljudi održivi razvoj svojih opština i gradova u Srpskoj“, rekao je Petrović.

Slavica Lukić, pomoćnik ministra za resor lokalne samouprave, istakla je da je cilj sastanka kako poboljšati položaj nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave.

„Vlada RS radi na tome i u toku je izrada strategije razvoja lokalne samouprave. Nacrt strategije razvoja lokalne samouprave za sedmogodišnji period je objavljen na sajtu ministarstva i u toku su javne konsultacije, odnosno, tražimo primjedbe i sugestije svih relevantnih faktora u Srpskoj“, rekla je Lukić, te dodala da je jedan od strateških ciljeva unapređenje koje je predviđeno u nacrtu.

Na današnjoj tematskoj sjednici učestvovali su gradonačelnici/načelnici opština 20 jedinica lokalne samouprave, odnosno, predstavnici grada Banja Luka, Derventa, Prijedor, Doboj, Gradiška,Istočno Sarajevo,Trebinje, Mrkonjić Grad, Prnjavor, Zvornik, Bijeljina, Laktaši, Modriča, Bileća, Jezero, Šamac,  Višegrad, Srebrenica, Pale, Ljubinje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SAJAM KOZMETIKE & MASTER CLASS U NEDJELJU U BIJELJINI (foto)

SAJAM KOZMETIKE & MASTER CLASS BY BEAUTY BAR & HEDONIZAM  Za Vas smo spremili jednu divnu manifestaciju koju održavamo u...

Podržimo odbojkaše Radnika u borbi za titulu u Premijer ligi BiH (foto)

U petak od 19.00 časova u dvorani Gimnazije Filip Višnjić u Bijeljini na programu je drugi meč finala...

Gradska Boračka organizacija Bijeljina u nedjelju će obilježiti dan Bitke za Banj brdo

Tokom bitke na Banj brdu, 21. aprila 1993. godine, u jednom danu su poginula 33 borca, 32 ranjeno,...

Partijama iz budžeta 375,6 miliona KM

Političkim partijama u Bosni i Hercegovini sa svih nivoa vlasti, od 2004. godine, zaključno sa 2023. godinom isplaćeno...