SOGRS i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS u Bijeljini organizovao „Konferenciju o ključnim problemima u upravljanju lokalnim finansijama iz perspektive finansijske revizije i revizije učinka“

Datum:

Share post:

Savez opština i gradova Republike Srpske u saradnji sa Glavnom službom za reviziju javnog sektora Republike Srpske danas je u Bijeljini organizovao „Konferenciju o ključnim problemima u upravljanju lokalnim finansijama iz perspektive finansijske revizije i revizije učinka“.

Cilj Konferencije je preventivno djelovanje u cilju pravovremenog preduzimanja aktivnosti i radnji u pogledu zakonitog i efikasnog finansijskog upravljanja.

Generalni sekretar SOGRS Aco Pantić istakao je da Savez opština i gradova Republike Srpske i Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske imaju potpisan Memorandum o saradnji, a saradnja i uzajamno uvažavanje odvija se već dugi niz godina i iz tog razloga su zajednički organizovali ovu Konferenciju.

„U prethodnom periodu, Glavna služba je konstatovala niz nepravilnosti u upravljanju lokalnim finansijama u opštinama i gradovima Republike Srpske i SOGRS se odlučio na organizovanje ove Konferencije kako bi se preventivno ukazalo na načine rješavanja određenih problema u upravljanju lokalnim finansijama da bi one bile što efikasnije“, rekao je Pantić i dodao da se jedan dio nepravilnosti kontinuirano ponavlja.

Savez je u okviru svojih redovnih aktivnosti objavio i „Vodič kroz analizu ključnih problema upravljanja finansijama na lokalnom nivou“ u kome su sumirani i pobrojani svi ključni nalazi iz višegodišnjih finansijskih revizija na lokalnom nivou, s ciljem da se skrene pažnja lokalnim samoupravama da same, sopstvenim snagama, otklone pobrojane nepravilnosti ili nesvrsishodnosti, pogotovo one koje su takvog karaktera i prirode da se mogu lakše otkloniti.

„Glavna služba za reviziju godišnje napravi od 20 do 22 finansijske revizije. Između šest i sedam revizija učinka i svi naši izvještaji su javno objavljeni. U reviziji učinka uzorak gdje su uključene lokalne zajednice, zavisno od vrste i teme koje obrađujemo i revizije problema, od osam do 15 lokalnih zajednica je obuhvaćeno, tako da smo mi postigli sistem da svake tri godine revidiramo sve lokalne zajednice u RS“, rekao je Jovo Radukić, glavni revizor Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

Učesnici konferencije su bili načelnici odjeljenja za finansije opština/gradova i interni revizori opština/gradova, a Konferencija se održava u okviru projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD 2“, koga finansira Evropska unija, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

KUP RS “DR MILAN JELIĆ”: Radnik dočekuje Borac, Zvijezda 09 ide u Laktaše

Osmina finala Kupa "dr Milan Jelić" počinje sutra sa prvih pet utakmica ove faze takmičenja. Zbog drugih obaveza,...

Aleksandar Mitrović gospodar vazdužnog prostora iznad Teherana

Srbin dao sedam golova na prvih osam utakmica u dresu Al Hilala Uvek postoji opasnost da neko konstatuje kako...

LOPARE: U SREDNJOŠKOLSKOM CENTRU “VUK KARADžIĆ” INSTALIRA SE SOLARNA ELEKTRANA

U Srednjoškolskom centru  “Vuk Karadžić” Lopare instalira se solarna elektrana snage 25 /KW/ kilovata. Navedena elektrana je rezultat sprovođenja...

BIJELJINA: Prodaja dječijih slika za izgradnju dječijih igrališta (foto)

U toku je Dječija nedjelja, te će tim povodom u četvrtak 5. oktobra 2023. godine sa početkom u...