SOGRS i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS u Bijeljini organizovao „Konferenciju o ključnim problemima u upravljanju lokalnim finansijama iz perspektive finansijske revizije i revizije učinka“

Datum:

Share post:

Savez opština i gradova Republike Srpske u saradnji sa Glavnom službom za reviziju javnog sektora Republike Srpske danas je u Bijeljini organizovao „Konferenciju o ključnim problemima u upravljanju lokalnim finansijama iz perspektive finansijske revizije i revizije učinka“.

Cilj Konferencije je preventivno djelovanje u cilju pravovremenog preduzimanja aktivnosti i radnji u pogledu zakonitog i efikasnog finansijskog upravljanja.

Generalni sekretar SOGRS Aco Pantić istakao je da Savez opština i gradova Republike Srpske i Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske imaju potpisan Memorandum o saradnji, a saradnja i uzajamno uvažavanje odvija se već dugi niz godina i iz tog razloga su zajednički organizovali ovu Konferenciju.

„U prethodnom periodu, Glavna služba je konstatovala niz nepravilnosti u upravljanju lokalnim finansijama u opštinama i gradovima Republike Srpske i SOGRS se odlučio na organizovanje ove Konferencije kako bi se preventivno ukazalo na načine rješavanja određenih problema u upravljanju lokalnim finansijama da bi one bile što efikasnije“, rekao je Pantić i dodao da se jedan dio nepravilnosti kontinuirano ponavlja.

Savez je u okviru svojih redovnih aktivnosti objavio i „Vodič kroz analizu ključnih problema upravljanja finansijama na lokalnom nivou“ u kome su sumirani i pobrojani svi ključni nalazi iz višegodišnjih finansijskih revizija na lokalnom nivou, s ciljem da se skrene pažnja lokalnim samoupravama da same, sopstvenim snagama, otklone pobrojane nepravilnosti ili nesvrsishodnosti, pogotovo one koje su takvog karaktera i prirode da se mogu lakše otkloniti.

„Glavna služba za reviziju godišnje napravi od 20 do 22 finansijske revizije. Između šest i sedam revizija učinka i svi naši izvještaji su javno objavljeni. U reviziji učinka uzorak gdje su uključene lokalne zajednice, zavisno od vrste i teme koje obrađujemo i revizije problema, od osam do 15 lokalnih zajednica je obuhvaćeno, tako da smo mi postigli sistem da svake tri godine revidiramo sve lokalne zajednice u RS“, rekao je Jovo Radukić, glavni revizor Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

Učesnici konferencije su bili načelnici odjeljenja za finansije opština/gradova i interni revizori opština/gradova, a Konferencija se održava u okviru projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD 2“, koga finansira Evropska unija, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MARKOVIĆ, PDP: Plaćanjem doprinosa sankcionisanim licima doći će u problem i fondovi u Republici Srpskoj (video)

Slaviša Marković, poslanik PDP iz Bijeljine u NS RS uzeo je aktivno učešće na Trinaestoj posebnoj sjednici NS...

U Domu zdravlja Bijeljina održano predavanje o HPV vakcini (foto)

U susret Svjetskoj nedelji imunizacije u Domu zdravlja Bijeljina održano je predavanje o HPV vakcini. Naime, 18. aprila 2024....

HAG: Šešelju i saradnicima sude srpski sudovi

Hag doneo novu odluku o Šešelju MEHANIZAM u Hagu odlučio je da dozvoli da predsedniku SRS Vojislavu Šešelju i...

Razvojna agencija Bijeljina organizovala prvu konferenciju omladinskog preduzetništva „Preduzetni-ka razvoju Grada“ (foto, video)

Razvojna agencija Bijeljina organizovala je danas prvu konferenciju omladinskog preduzetništva "Preduzetni-ka razvoju Grada" "Da Razvojna agencija Grada daje na...