SOFRENIĆ: Izgradnja nacionalnog stadiona je realnost i interes FS BiH

Datum:

Share post:

Idejno rješenje, budući izgled, kapacitet, okvirna visina troškova izgradnje te rok za završetak od oko četiri do pet godina, jedino je što u ovom trenutku Bosna i Hercegovina ima vezano za budući nacionalni stadion koji će ispunjavati i najstrože kriterije za odigravanje međunarodnih klupskih i reprezentativnih utakmica.

 

Iz Fudbalskog saveza BiH potvrdili su da je na ovu temu obavljeno nekoliko razgovora na više adresa, prije svega u sjedištu UEFA i FIFA, odnosno institucija koje bi trebalo da budu i glavni finansijeri realizacije ovog zahtjevnog projekta. U ovom trenutku nijedan stadion u BiH ne ispunjava uslove za igranje grupne faze evropskih klupskih takmičenja (kriterij 4), a pitanje infrastrukture u bh. fudbalu dodatno je ovih dana pokrenula priča o nastupu Sarajeva u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Stadion "Koševo" ne ispunjava uslove pa je "bordo tim" primoran domaći meč igrati u Zenici na "Bilinom polju". U bh. kući fudbala ističu da nema dileme da im je izgradnja jednog modernog sportskog objekta u skorijoj budućnosti jedan od primarnih interesa.

"Apsolutno da je izgradnja nacionalnog stadiona interes FS BiH, ali je pitanje mogućnosti. Pitanje je kako naći novac, jer sve zavisi od podrške FIFA, UEFA i države. U ovom trenutku imamo idejno rješenja, oblik stadiona, kapacitet od oko 20.000 mjesta… Ništa više od toga nemamo", kazao je Milorad Sofrenić, potpredsjednik FS BiH.

TESTNA REKLAMA

I dok to praktično znači da BiH nacionalni stadion trenutno ima samo na papiru, Sofrenić pojašnjava da ideju nije nemoguće realizovati te da ne sumnja u saradnju i podršku državnim nadležnim institucijama.

"Ukoliko bi sve išlo po planu, nacionalni stadion bi mogao biti izgrađen za četiri-pet godina. Svugdje u svijetu država stoji iza ovakvih projekata pa nema razloga da to ne bude i kod nas. Od nadležnih institucija trebalo bi da dobijemo lokaciju i drugi vid podrške, npr. vezano za dokumentaciju", pojasnio je Sofrenić.

U posljednje vrijeme najčešće se kao lokacija spominjalo sarajevsko naselje Halilovići, u opštini Novi grad Sarajevo.
"Ne, u ovom trenutku ne možemo govoriti o preciznoj lokaciji. O tome treba tek razgovarati, ali sa slažem sa mišljenjem da je sramota da zemlja koja je iznjedrila Edina Džeku, Miralema Pjanića, Zvjezdana Misimovića, Hasana Salihamidžića i brojne druge asove nema adekvatan stadion", istakao je Sofrenić.

Ukoliko i bude izgrađen, Sofrenić naglašava da će nacionalni stadion biti u vlasništvu FS BiH, a pravo korištenja imaće svi klubovi.

"Što se tiče ulaganja u već postojeće stadione N/FS BiH kroz projekte UEFA i FIFA djelimično učestvuje u njihovoj modernizaciji, ali je nerealno očekivati da uloži 20, 30 ili 50 miliona u stadione koji su vlasništvo klubova, opština i slično", zaključio je Sofrenić.

ŠTA KAŽU FUDBALSKE LEGENDE
Nikola Nikić
IGRAMO NA LIVADAMA
Ne znam ko je kriv za ovo stanje. Znam samo da ono traje predugo i da igramo na livadama, a milijarde smo se zadužili i potrošili na razne gluposti i na to da bezbroj činovnika na svim nivoima vlasti mogu da jedu i piju. Nije normalno da nemamo nijedan normalan stadion, ali u ovoj zemlji ništa nije normalno. Meni je nezamislivo da država ne može da izdvoji pare za stadion, a onda se pitamo što nam djeca puše nargile i sjede pred tabletima, umjesto da se bave sportom.
Predrag Pašić
DEPRESIVNA BUDUĆNOST
Činjenica da skoro 30 godina od rata nemamo nijedan uslovan stadion ne ulijeva nadu u budućnost bh. fudbala. Poslije toliko godina u kojima smo shvatili da je infrastruktura temelj pitanja napretka fudbala, a vidimo da se, bez obzira na broje aktivnosti FS BiH po tom pitanju, mi nismo pomakli s mrtve tačke, čini mi se da je pogled u budućnost fudbala u BiH veoma depresivan. Poražavajuće je da nemamo nijedan objekat koji je uslovan, a trebalo bi nakon toliko godina da imamo najmanje pet modernih stadiona. Politika je uplela preste u sve. Pred izbore se obećavaju svemirski stadioni i onda umjesto toga imamo situaciju da nam derbi utakmice liče na koride.
Enver Marić
STADIONI KAO ARENE BIKOVA
"Neka se niko ne uvrijedi, ali stadioni u BiH trenutno više liče na arene bikova, odnosno ograđenu livadu sa nekoliko stolica, a ne na fudbalsko igralište. Gradi onaj ko ima, a mi, očito, nemamo para. Nećemo ih, nažalost, zadugo ni imati, jer država treba da stane iza takvih projekata. Naša država je, nažalost, odavno digla ruke od sporta, koji bi trebalo da joj bude najbolji promotor u svijetu. Sport nije u interesu nijednog političara u BiH. Gledam trenere nacionalnih reprezentacija košarke, rukometa, odbojke… sakupljaju igrače i pare za nastup, kao da su taksi služba. Nemamo, dakle, za prevoz, a kamoli za jedan ozbiljan stadion da imamo. Sramota!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...