Snežana Jagodić Vujić: Ako ne sredimo barske sisteme, nećemo imati zdravu sredinu

Datum:

Share post:

Ekološko udruženje „Eko put“ iz Bijeljine, 2016. godine je pokrenulo kampanju za uspostavljanje zaštićenog područja u donjem toku i ušću rijeke Drine. Prvenstveni cilj im je bio da se to proglasi prekograničnim rezervatom biosfere.

„Ekološko-istraživački centar smo osnovali 2013. godine, a 2018. godine redefinisan mu je status u Eko vizitor centar za buduća zaštićena područja u donjem toku i ušću rijeke Drine. Sa republičkim Zavodom za kulturno-istorijsko i prirodno nasljeđe RS i Ministarstvom za ekologiju, građevinarstvo i prostorno planiranje 2016. godine smo uspostavili kontakte i od njih dobili savjete i informacije kojima se pokreće postupak. Prije svega, mora se uraditi istraživanje vrsta – istraživanje flore i faune, a sa njima smo počeli 2019. godine kada smo uspostavili saradnju sa Udruženjem studenata biologije BiH. Za samo pet dana su ustanovili 54 vrste ptica, iako je kamp održan u periodu koji nije najpogodniji za istraživanje“, rekla je za portal Dešavanja u Bijeljini Snežana Jagodić Vujić, predsjednik Ekološkog udruženja „Eko put“.

Prošle godine su uspjeli da organizuju sve planirane aktivnosti, a jedna od njih je nastavak istraživanja, odnosno kamp u aprilu i septembru, da bi bilo pokriveno rano proljeće i jesen. Pored toga, imali su projekat „Korak po korak do cilja“ koji je finansirala Evropska unija.

„Na osnovu naših istraživanja, napravili smo prateću dokumentaciju za podnošenje pismene inicijative za pokretanje postupka zaštite barskog sistema u donjem toku i ušću rijeke Drine. Eko vizitor centar „Jezera“ se nalazi u barskom sistemu i neposredno uz tok Drinice, bare Starače što predstavlja stari drinski tok. Tokom prošle godine smo uradili mnogo posla, da bi krajem decembra bila prikupljena sva dokumentacija. Dobili smo izvještaj istraživanja od naših kolega i koleginica iz Udruženja studenata biologije. Sve smo upakovali i predali Ministarstvu za ekologiju, prostorno planiranje i građevinarstvo i sada čekamo odgovor i zakazani sastanak kako bismo mogli malo više da razgovaramo o tome“, objasnila je Snežana.

TESTNA REKLAMA

Prošlogodišnje aktivnosti su realizovali u manjem obimu nego što je to do sada bio slučaja, a sa njima su započeli tek nakon ukidanja vanrednog stanja krajem maja mjeseca. Od planiranih 40 učesnika po kampu bili su prinuđeni da smanje na 20, tako da su sa smanjenim brojem učesnika uspjeli da organizuju sve aktivnosti.

Eko vizitor centar „Jezera“ 

„Projekat „Zajedno za održivu budućnost“ smo realizovali uz podršku Gradske uprave. On je podrazumijevao istraživački spust niz rijeku Drinu zajedno sa Civilnom zaštitom Grada Bijeljina i ronilačkim klubom „Panteri“, gdje smo snimili kratak film o tome šta je to što možemo da ponudimo. Ove godine planiramo da nastavimo sa istraživanjima da bismo mogli da upotpunimo sva godišnja doba“, navela je Snežana.

Pored toga, napravili su dokument Strategija razvoja Eko vizitor centra 2020-2023 godine sa operativnim planom koji će im omogućiti da se aktivnosti kreću u pravcu pokretanja zaštite barskog sistema Drinice.

„Moram da istaknem da smo zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa Gradskom upravom. Mi nikad nismo tražili puno, tako da, sve što smo tražili – dobili smo. Svakako, prvenstveno smo se usredsredili na međunarodne donatore i Evropsku uniju od kojih smo dobili značajna sredstva. Barski sistem i vlažna staništa su nam najbitnija, jer ako su ona nezdrava, sve je nezdravo. Ako je zdrav barski sistem, možemo reći da živimo u zdravoj sredini. Ako ne sredimo barski sistem, nećemo imati zdravu sredinu“, zaključila je Snežana za portal Dešavanja u Bijeljini.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su dvije djevojčice i dva dječaka. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...

VRIJEME DANAS sunčano i toplo

Ujutru pretežno vedro uz umerenu oblačnost i sveže, u severnim i južnim predelima lokalno mogući prolazni pljuskovi praćeni...

SUTRA SMJENE U AD ’’GRAD’’ BIJELJINA – imenovanje novog direktora

U AD ’’Grad’’ Bijeljina ništa bolje, samo smjene... Kako saznaje portal Dešavanja u Bijeljini za ujutro (utorak, 16. avgust...