U povratničkom selu Brezje služen je parastos za 12 mještana ovog sela koji su stradali u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Risto Radić kaže da je prije trideset i jednu godinu od strane muslimansko-hrvatskih snaga izvršen napad na selo Brezje koje nije bilo branjeno.

“Tom prilikom je poginulo 12 mještana, od čega dva pripadnika vojske koji su došli ovdje da obiđu svoje porodice i nisu bili naoružani, 35 ljudi je odvedeno u zarobljeništvo”, rekao je Radić.

On je istakao da se može reći, imajući u vidu okolnosti u kojima se sve događalo, da je selo Brezje jedno od najstradalnijih majevičkih pravoslavnih sela.

Mještanin Dobrivoje Mihajlović je rekao da su u napadu, koji se desio 19. juna 1992. godine, poginula 2 vojnika i 10 civila.

“U selu je sagrađena crkva u kojoj se izvode završni unutrašnji radovi, a uskoro će otpočeti freskopisanje oltara”, naveo je Mihajlović.

Vijence i cvijeće su položili porodice poginulih žrtava, predstavnici Opštinske boračke organizacije Lopare, Trećeg Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić i delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković.

Brezje je prije rata brojalo 74 domaćinstva i oko 230 stanovnika i bilo je u sastavu opštine Lopare, a nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma pripalo je opštini Čelić u Federaciji BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име