„Slovačkom kulturnom večeri“ i nastupom poznatog slovačkog foklornog ansambla „Magdalenka“, bijeljinskoj publici je predstavljen dio kulture ovog naroda, a kao uvod u koncert, priređena je degustacija slovačkih gastronomskih specijaliteta. Ranije tokom dana, članovi ansambla „Magdalenka“ održali su folklornu radionicu za mlade članove Udruženja Slovaka i sve zainteresovane građane.

Događaju je prisustvovao i ambasador Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini Roman Hlobenj koji je pojasnio da iz Bijeljine kreće svojevrsni slovački kulturni karavan po BiH u okviru kojeg će biti organiziovani slični događaji u Foči, Mostaru i Sarajevu. Ambasador je pojasnio da Ambasada ozbiljno shvata kulturnu diplomatiju, a da je Bijeljina izabrana za polaznu tačku jer ovdje živi najbrojnija slovačka zajednica u BiH.

Predsjednik bijeljinskog Udruženja Slovaka „Juraj Janošik“ Danijel Štefek je istakao da ovo Udruženje sprovodi niz aktivnosti, a za 22. septembar je najavio obilježavanje 15. godišnjice od završetka izgradnje Slovačke evangeličke crkve u Bijeljini, sagrađene uz podršku Grada Bijeljina, Slovačke ambasade u BiH i niza donatora.

Održavanje Slovačke kulturne večeri podržao je Grad Bijeljina, u čije ime je savjetnik Gradonačelnika Radoslav Ostojić zahvalio ambasadoru Hlobenju i njegovom timu na predstavljanju slovačke kulture Bijeljincima

– Ovo je svojevrstan nastavak manifestacije „Bijeljina je svijet“ koju smo imali za Pantelinske dane. Slovačka zajednica u Bijeljini je dugo vremena dio semberskog nacionalnog mozaika i Grad Bijeljina sa zadovoljstvom podržava njihov trud da sačuvaju svoju kulturu, a posebno nam je drago što i Slovačka ambasada doprinosi tome – istakao je Ostojić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име