U Banja Luci je u toku Šesta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

U diskusiji prilikom rasprave o Prijedlogu rebalansa Budžeta Republike Srpske za 2023. godinu – po hitnom postupku i Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o izvršenju Budžeta Republike Srpske za 2023.  godinu – po hitnom postupku učestvovao je i poslanik PDP iz Bijeljine Slaviša Marković.

Slaviša Marković, poslanik PDP, pita šta je sa 12 projekata za Bijeljinu iz 2020. godine?

-Analizirajući ovaj budžet, odnosno rebalans ne mogu da se ne sjetim, a sada će blizu tri godine kako smo u Bijeljini imali obećanje od predsjednika Reublike Srpskem koje je bilu u vidu jednog Koalicionog sporazuma koji je potpisao predsjednik Republike i tadašnji gradonačelnik Mićo Mićić gdje između ostalog imamo 12 lijepih projekata za Bijeljinu, izložio je poslanik PDP u NS RS Slaviša Marković.

Marković dalje napominje da za protekle tri godine nijedan od ovih projekata nije realizovan.

– S obzirom da nisam bio ovdje kada se ovaj budžet pravio, mišljenja sam da su ovi projekti trebali biti sastavni dio budžeta za 2023. godinu, a s obzirom da ih nema ni u rebalansu ja ću samo spomenuti neke koji su obećani građanima Bijeljine, koji danas čekaju ove projekte za koje je rečeno da će se finansirati iz budžeta Republike Srpske: Izgradnja sistema za zaštitu od poplava i upravljanje rizikom od katastrofalnih poplava – Drinski nasip, puštanje u rad Autobuske stanice koja do danas nije puštena, izgradnja sistema za naovodnjavanje, izgradnja studentskog doma koji do danas nije ni počet, regulisanje zemljišta i izrada višenamjeske sportske dvorane od 5 000 mjesta – ništa nije po tom pitanju urađeno, podrška AD ’’Vodovod i kanalizacija’’ za regulisanje kreditnih obaveza prema EBRD – ništa nije urađeno ni po ovom pitanju, stvaranje povoljnih poslovnih okruženja – izgradnje novih industrijskih zona 2 i 4 – nijedna od ovih industrijskih zona nije završena, završetak izgradnje centra za borbu protiv elementarnih nepogoda i upravljanje rizicima, Vatrogasni dom takođe nije završen u Bijeljini, gasifikacija koja takođe nije puštena u Bijeljini, regulisanje statusa preduzeća AD ’’Grad’’ koji između ostalog treba da se vrati s obzirom da se radi o komunalnom preduzeću – u nadležnost Grada Bijeljina, naveo je Marković.

– 12 projekata a nijedan nije realizovan, nema ih u budžetu i s obzirom da će te vi vjerovatno meni politički odgovoriti u Završnoj riječi, evo ja sada ovih 12 projekata ću Vama predati pa ih Vi uvrstite u budžet s obzirom da ćemo sada imati priliku, vjerovatno na nekoj od narednih sjednica da pravimo budžet za 2024. godinu, rekao je Marković.

-S obzirom da ovo nije bio politički sporazum nego je bio sporazum za građane Bijeljine pa su visoki zvaničnici Republike Srpske obećali da će se ovi projekti realizovati bez obzira na ishod izbora u Bijeljini, ja očekujem da se ovi projekti nađu u Budžetu 2024. godine i da se ispuni obećanje prema građanima Grada Bijeljina, poručio je poslanik PDP iz Bijeljine Slaviša Marković.

Na kraju svog izlaganja Marković je upitao da li je moguće da je narod Semberije po zna koji put izigran od strane aktuelne vlasti i da li je moguće da su poslanici većine iz Semberije gluvi i nijemi kada su u pitanju njihovi sugrađani.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име