Slavenku Ristiću uručena arhijerejska gramata Srpske pravoslavne crkve (foto)

Datum:

Share post:

Ristić kum temelja suvenirnice Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini

Slavenku Ristiću, osnivaču Republičke stranke Srpske, uručena je danas, na proslavi krsne slave Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini, arhijerejska gramata koju mu je, kao darodavcu temelja suvenirnice Sabornog hrama i velikom priložniku u hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Semberije, dodijelio njegovo visokopreosveštenstvo episkop zvorničko – tuzlanski Fotije.

Ristić, koji je kandidat na listi SNSD-a za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, prisustvovao je svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju je u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice služio njegovo visokopreosveštenstvo episkop zvorničko – tuzlanski Fotije, koji je Ristiću uručio arhijerejsku gramatu. Osvećeni su i temelji suvenirnice, kojima je Ristić kumovao.

TESTNA REKLAMA

Zahvaljujući se njegovom visokopreosveštenstvu episkopu zvorničko – tuzlanskom Fotiju na dodjeli arhijerejske gramate, Slavenko Ristić rekao je da mu je tim činom učinjena velika čast.

U svom obraćanju okupljenima, Ristić se pozvao na riječi Njegove Svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija, koji je u Bijeljini, na svečanosti obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave kazao da tamo gdje ima Srpske pravoslavne crkve ima i srpskog naroda, a gdje nema Crkve, prije ili kasnije, odumire i narod.

– Ove riječi Njegove Svetosti precizno i tačno opisuju istoriju srpskog naroda, kao i nemjerljivu ulogu i misiju Crkve i vjere pravoslavne. Vijekovima su se Srbi okupljali oko naše crkve, kao oko svjetionika naše vjere, kulture, tradicije, običaja. Naša sveta crkva oduvijek je imala misiju da nas osnaži, ojača i ujedini oko ciljeva i interesa srpskog naroda. Čini to i danas, u ova krizna vremena, kada nam, kao malo kad u istoriji, treba jedinstvo i okupljanje kako bismo opstali kao narod i sačuvali našu državu – rekao je Slavenko Ristić.

Prema riječima Ristića, svako od nas treba da pođe od sebe i da za ovo društvo učini ono što može.

– Često imam običaj da kažem promijenimo svijest, promijenićemo svijet. Neka svako od nas pođe od sebe, neka se okrene oko sebe i neka za sebe i za ovo društvo učini ono što može. I neka na svaki način pomogne našoj svetoj crkvi da ostvaruje svoju istorijsku ulogu. A mi mali, obični ljudi, moramo mijenjati postojeći sistem vrijednosti, moramo svi zajedno pokazati veću društvenu odgovornost, moramo biti humani s ciljem da živimo bolje i srećnije u jednom drugačije uređenom društvu – poručio je Slavenko Ristić.

On je dodao da Srbima ne treba bolja pouka i poruka od one koju nam je za života ostavio blaženopočivši patrijarh Pavle.

– Budimo ljudi. Budimo ljudi u svakoj prilici. Pomozimo svima kojima je pomoć potrebna, učinimo sve što možemo da usrećimo ljude, da im omogućimo da žive slobodno i srećno u svojoj državi. Činim to otkad sam se vratio u moju Bijeljinu i Semberiju jer volim ove ljude, volim moj narod. I vjerujem da moj život samo na taj način ima smisao i svrhu – zaključio je Slavenko Ristić.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Policija u Doboju zaustavila autobuse iz Bijeljine, pregleda spisak putnika i iscrpljuje ljude(foto,video)

Šest autobusa iz Bijeljine zaustavljeno je na ulazu u Banjaluku. Kako saznajemo autobusi su zaustavljeni na auto-putu "9 januar",...

JANKOVIĆ, OŠ DVOROVI: „Podijeli radost, znanje, ljubav“.

Tokom ove sedmice u školi u Dvorovima obilježava se Dječija nedjelja pod sloganom ,,Podijeli radost, znanje, ljubav“. Kroz različite...

Zoran Adžić preko menadžmenta Arene Gradiška ucjenjuje klubove kako bi zabranio prenos Micro mreži

Velika prašina se podigila kada je gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić, pokušao zabraniti Micro mreži da prenosi sportske događaje...

STRUČNI UGAO: Izgradnja malih hidroelektrana na kanalskom sistemu u Semberiji

Osnovnu kanalsku mrežu na području Semberije čine primarni kanali: Glavni obodni kanal (GOK), Majevički obodni kanal (MOK) i...