Na današnjoj sjednici Skupštine Grada Bijeljina, odbornici su usvojili inicijativu odbornika DNS Cvijetina Lukića da se mladim ljekarima koji rade u Bijeljini dodijele stanovi, jer na taj način se mladi zadržavaju, poboljšava se nivo zdravstvene zaštite, a istovremeno se omogućava i dolazak novih kadrova.

Na osnovu inicijative, Grad bi trebao da izdvoji određen broj stanova iz svog stambenog fonda, ili izgradi nove, namijenjene mladim ljekarima.

 “Kao odbornik Demokratskog narodnog Saveza želim da podnesem inicijativu o dodjeli stanova mladim ljekarima za zadržavanje medicinskog kadra u našem gradu. Jedan od ključnih izazova sa kojima se suočava naš zdravstveni sistem jeste odlazak mladih talentovanih ljekara u inostranstvo. Ovo ne samo da utiče na kvalitet zdravstvenih usluga koje pružamo našim građanima, već i na dugoročnu održivost našeg zdravstvenog sistema. Kako bismo se suočili sa ovim problemom, kao odbornik pokrećem sljedeću inicijativu:

Dodjedivanje stanova mladim ljekarima koji rade u našem gradu.

Ciljevi inicijative:

  • zadržavanje mladih ljekara, obezbjeđivanje stanova mladim ljekarima smanjiće njihove potrebe da traže posao u inostanstvu, pružajući im stabilnost i podršku, poboljšavanje kvaliteta zdravstvene usluge. Stabilnost u radnom okruženju doprinosi boljoj posvećenosti i motivaciji ljekara što direktno uče na kvalitet usluge koju pružaju.
  • Privlačenje novih kadrova. Ponuda stambene podrške može privući mlade stručnjake iz drugih gradova ili regiona da se presele i rade u Bijeljini. Time ćemo osigurati da naša demografska situacija bude povoljnija. Za realizaciju inicijative potrebno je provesti sljedeće mjere. Identifikacija i potreba. Prvo potrebno je sprovesti istraživanje kako bismo identifikovali tačan broj mladih ljekara kojima je potrebna stambena podrška, dodjela stanova. Grad bi trebao da izvoji određeni broj stanova iz svog stambenog fonda ili da izgradi nove stanove namjenjene za mlade. Subvencionisanje stanarina. Za ljekare koji ne mogu odmah dobiti stan, grad može ponuditi subvencije za stanarinu dok se ne obezbijede dodatni stanovi. Transparentan proces selekcije. Potrebno je uspostaviti jasan i transparentan proces selekcije kako bi se osiguralo da stanove dobijaju najpotrebniji, najzaslužniji kandidati. Uslov za prijavu je da kandidati nemaju nekretine na svoje ime“, naveo je Lukić.

Govoreći o inicijativi, Lukić je istakao da se Bijeljina suočava sa sve većim demografskim problemima i migracijama mladih stručnjaka ka inostranstvu.

„Ovo je prilika da preokrenemo taj trend i zadržimo ključne kadrove. Dugoročno zadržavanje mladih ljekara može donijeti ekonomsku korist gradu kroz poboljašanje zdravstvenih usluga i povećanje kvaliteta života građana. Pružanje podrške mladim ljekarima doprinosi održivom razvoju našeg grada stvarajući stabilnije i prosperitetnije okruženje za sve.“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име