Skupština grada Bijeljina uskoro o subvencijama troškova legalizacije

Datum:

Share post:

Skupština grada Bijeljina trebalo bi da na sljedećoj sjednici usvoji odluku o subvencijama troškova legalizacije za zakonom propisane povlaštene kategorije građana. Budžetom je za ove namjene predviđeno oko 30.000 maraka. Do 18. janura, kada je istekao rok od šest mjeseci, povlasticu od 20 odsto umanjenja troškova legalizacije, iskoristilo je tek oko 500 vlasnika objekata bez građevinske i upotrebne dozvole.
 

Branko Mijić kaže da je zahtjev za legalizaciju kuće predao prije godinu i po dana i do sada je platio oko 2000 maraka. On je vlasnik jedne od oko 1000 kuća u izbjegličkom naselju Novi Dvorovi, gdje su samo malobrojni objekti legalizovani.

"Na ovom dijelu oko osam do 10 kuća. Veoma malo, nemaju sredstava ljudi. Ne mogu, skupe su dozvole, veoma skupe", rekao je Branko Mijić iz naselja Novi Dvorovi.

Ni zakonska olakšice od 20 odstoumanjenja od cijene legalizacije, koja je bila na snazi do 18. januara na području grada Bijeljina nije dala očekivane rezultate. Predato je tek 520 zahtjeva. Rok za legalizcaiju je trajan, ali cijena više nije ista.

TESTNA REKLAMA

"Recimo da je objekat u petoj građevinskoj zoni i da je njegova kvadratura 150 kvadrata korisne površine. Naša cijena je oko 3.600 maraka", pojasnio ješef Odjeska za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata odjeljenja za prostorno uređenje Dušan Savić.

Na olakšice u postupku legalizacije mogu da računaju samo određene kategorije građana. Među njima su RVI, demobilisani borci, lica u stanju socijalne potrebe i druge kategorije građana propisne zakonom , tako što će lokalne zajednice iz budžetskih sredstava , subvencionisati dio troškova naknade za legalizaciju, kažu u bijeljinskoj gradskoj upravi.

"Ona, istina, nisu velika sredstva, oko 30.000 maraka, ali je jako bitno da smo predvidjeli navedenu poziciju i da u skladu sa zahtjevima koji budu u toku 2019. godine. Tu poziciju ćemo povećavati kroz rebalans budžeta", naveo je predsjednik skupštine grada Bijeljina Slaviša Marković.

Budućim pravilnicima biće utvrđeno koje povlaštene kategorije i u kom procentu će imati pravo na subvenicije naknade za legalizaciju, odnosno naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rente. Procjenjuje se da je u Bijeljini oko 20.000 nelagalno sagrađenih objekta , od čega je oko 7.000 stambenih objekata.

Izvor: rtrs.tv/bijeljina.org

 

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DRAGIŠA KATIĆ KALE: Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi

Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi. Dugogodišnji igrač, kapiten, trener i direktor stadiona u Dvorovima, omiljen, poštovan...

ŠAROVIĆ: SDS na izbore izlazi pod sloganom “Živjećeš bolje“

Srpska demokratska stranka na predstojeće izbore izlazi sa sloganom „Živjećeš bolje“, saopštio je ovo danas na konferenciji za...

MALETIĆ: Savo Bakajlić preko Nedžada Biće koji ima “SAKSIJU ZEMLJE“ i federalnih udruženja hoće nemire u Srpskoj

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, komentarišući današnju konferenciju za medije Udruženja poljoprivrednika "Sela...

Savo Bakajlić traži ostavku Gradonačelnika Bijeljine i raspuštanje Skupštine (video)

Predsjednik Udruženja „Sela Semberije i Majevice“, Savo Bakajlić, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je zatražio...