SKUP VLADAJUĆE KOALICIJE Dodik domaćin na sastanku SNSD, Trojke i HDZ u Istočnom Sarajevu

Datum:

Share post:

Narednog utorka 22. avgusta u Istočnom Sarajevu biće održan sastanak vladajuće koalicije na državnom nivou (SNSD, Trojka i HDZ), a domaćin će biti lider SNSD Milorad Dodik.

Sastanak je planiran u Administrativnom centru Vlade RS, a prisustvovaće delegacije SNSD, Trojke (SDP, NiP i NS) i HDZ.

Od ranije je poznato da su na posljednjem sastanku prošlog mjeseca delegacije predvođene Miloradom Dodikom, Nerminom Nikšićem i Draganom Čovićem dogovorile da će na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH imenovati novog ministra finansija BiH, a kandidat je SNSD Srđan Amidžić. To je zahtjev SNSD za deblokadu procesa.

Takođe, su usaglasili da se krene u formiranje radnih grupa koje će raditi na reformama pravosuđa gdje je Ustavni sud BiH najvruća tema.

Partneri u državnoj vlasti pruzeli su obavezu i usvajanja tri ili četiri zakona na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da je za ovo vrijeme uspostavljeno jako puno radnih grupa koje će stvoriti sve druge preduslove da za deveti i deseti mjesec ove godine mogu završiti sve obaveze, te da u Parlamentarnoj proceduri imaju sve druge zakone koje su predvidjeli kroz ovaj paket 31 aktivnosti od 14 prioriteta Evropske unije.

Šef Delegacije EU Johan Satler poručio je da je “sljedećih deset do petnaest dana ključno vrijeme da BiH bude na evropskom putu”. To znači da ubrzo treba usvojiti reformske zakone, no kako nije dogovoreno u kojem obliku će biti usvojeni, pitanje je kakva ćemo rješenja dobiti samo kako bi ostali na EU putu, piše Klix.

Akteri međunarodne zajednice u BiH su poput svih drugih političara – potrebni su im rezultati koje mogu prikazati “šefovima” kako bi pokazali uspješnost svoje misije. A misija EU u BiH neće biti uspješna ako, uprkos kandidatskom statusu koji je trebao biti vjetar u leđa, ponovo ne budu usvojeni reformski zakoni na putu ka EU.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

AGRO SAVJET: Počinje sezona jabuka – Kako da ne izgube hrskavost i slatkoću

Kraj ljeta i početak jeseni znači i smjenu voća i povrća i dolazak sezone jabuka. Najbolje vreme za uživanje...

Srpska bogatija za 22 bebe: U porodilištima rođeno 13 dječaka i 9 djevojčica

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođene su 22 bebe, 13 dječaka i devet djevojčica, rečeno je...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 4,00 KM PAPRIKA...

SERVISNE INFORMACIJE za 4. oktobar: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...