Dugovanja Gradske uprave Bijeljina prema srednjim školama u gradu su obimna i gomilaju se još od prošle godine pa su škole suočene sa prijetnjama tužbom, zateznim kamatama i isključenim telefonima, izjavio je Srni predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u Bijeljini Duško Đurić.

On je naveo da Republika isplaćuje plate i ostale obaveze prema radnicima u srednjim školama i tu nije bilo zastoja, a grad je zakonski obavezan da snosi materijalne troškove rada škola i tu problemi već dugo traju.

Đurić je podsjetio da srednje škole sve račune plaćaju preko gradskog trezora kojem dostavljaju te račune na plaćanje, a dinamiku isplata određuje Gradska uprava.

„Analizirali smo dugovanja Gradske uprave prema školama na sjednici Aktiva direktora prije mjesec dana i bila su zaista obimna, dio je u međuvremenu plaćen, ali se gomilaju nova dugovanja i škole su suočene sa znatnim neizmirenim obavezama, a dobavljači već pokreću ili prijete tužbama za neplaćene obaveze“, rekao je Đurić.

Prema njegovim riječima, srednjim školama u Bijeljini su isključeni telefoni, neke su bez interneta, dugovanja su obimna i široko postavljena, a tek mogu doći u problem sa grijanjem i suštinskim stvarima održavanja školskog prostora.

„Dugovanja Gradske uprave prema Ekonomskoj školi u Bijeljini su oko 20.000 KM, u većim su školama i ta dugovanja veća. Ovo se do sada nije dešavalo u ovakvom obimu i intenzitetu“, rekao je Đurić, koji je direktor Ekonomske škole.

Direktor Muzičke škole Mladen Jefimić rekao je da su dugovanja Gradske uprave Bijeljina prema ovoj obrazovnoj ustanovi prije 10 dana bila 14.000 KM, a gradu je već dostavio pet opomena pred tužbu od dobavljača za osnovne materijalne troškove.

„Očigledno je u pitanju politika, ništa drugo. Sve odlučuje gradonačelnik“, rekao je Srni Jefimić, koji je na čelu škole sa 400 učenika koja je prošle godine slavila 70 godina rada.

Prema njegovim riječima, dugovanja Gradske uprave prema Muzičkoj školi gomilaju se od septembra prošle godine i tek se ponekad nešto malo izmiri.

„Telefoni su nam bili isključeni, internet, odsječeni od svijeta. Dešavaju se nenormalne situacije i doslovno je u pitanju rad škole“, ukazao je Jefimić i dodao da su pisali nekoliko pisama, upita, tražili razgovor sa gradonačelnikom, a uspjeli su samo jednom da razgovaraju sa odgovornim u gradskom Odjeljenju za finansije kojem su dostavili opomene pred tužbu.

Direktor Gimnazije u Bijeljini Olivera Stevanović rekla je Srni da su, prema podacima od prije mjesec dana, dugovanja Gradske uprave za materijalne troškove prema ovoj školi svedena na 20.000 KM.

„Od septembra prošle godine do maja ove godine imali smo problem dugovanja, tada je uplaćeno 60.000 KM i dug se sveo na dvadesetak hiljada maraka, ali je možda sada i veći jer dolaze novi računi“, navela je Stevanovićeva.

I ona je potvrdila da se škole bore sa opomenama pred tužbu i plaćanjem zateznih kamata, a Gimnaziji ni telefon ne radi mjesec dana unazad.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević je na junskoj sjednici upozorio da je funkcionisanje svih gradskih ustanova i preduzeća znatno otežano i maltene onemogućeno zbog nedoznačavanja sredstava koje je dužna da im doznači Gradska uprava.

Đurđević je nazvao poražavajućim ovakvo stanje i naveo da je, po nezvaničnim informacijama, budžet Bijeljine u deficitu od 13 miliona KM jer je trošen mimo okvira, pa i za nepostojeće stavke.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име