SJEDNICA GO SDS RS U BIJELJINI – ZAŠTO?

Datum:

Share post:

Sjednica Glavnog odbora Srpske demokratske stranke održaće se danas (12. novembra 2022.) u velikoj sali Sokolskog doma (ulica Kneza Iva od Semberije) u Bijeljini sa početkom u 13.00 časova.

Predsjednik SDS u ostavci  Mirko Šarović prije par dana najavio je da će se sjednica Glavnog odbora ove stranke održati u Banja Luci.  Ali je baš tih nekoliko dana bilo sasvim dovoljno da se odluka naprasno promijeni i  sastanak zakaže za danas u – Bijeljini?!

Ostaje otvoreno pitanje zašto je to učinjeno? Ko je odlučio, ko je tražio promjenu, ili ko je koga zamolio za promjenu?

Da li je odlazeće Predsjedništvo  takav zahtjev postavilo pred Šarovića ili je to neko tražio od članova predsjedništva?

Zašto Bijeljina?

Da li je Bijeljina izabrana slučajno ili ne, nije baš najjasnije, ali je činjenica je da su brojni, među njima i danas vodeći političari u Republici Srpskoj, nastajali i nastali  baš  u Bijeljini i Semberiji.

Bilo je u našem gradu i sjednica glavnih odbora stranaka i zasjedanja narodne skupštine Republike Srpske i izbora Vlada Srpske.

Jedna od činjenica, koja je važila do danas je i da je gradonačelnik Teslića Milan Miličević smatran za sigurnog Šarovićevog nasljednika. Da li to ipak može biti i neko drugi?

Da li se u vrhu SDS, dešavaju novi politički momenti u vidu  unutrašnjeg previranja i nove ’’borbe’’, ovaj put dva gradonačelnika: Teslića Milana Miličevića i Bijeljine Ljubiše Petrovića?

Petrović ili Petrovići?

Unutrastranačka politička borba je nešto što postoji u svim partijama i nije nikakva novina da se pojavljuju razne ,,frakcije“. Tačnije, grupacije koje se okupljaju oko nekih ličnosti i interesa, rjeđe, bar u našim uslovima, oko velikih ideologija ili ciljeva.

U SDS je do sada, generalno,  stvarana slika opšte „ljubavi“ i uvažavanja. Naime, nakon svađe i trzavica oko smjena, prvo Bosića, a potom i Govedarice u SDS je, povratkom Mirka Šarovića na čelo stranke,  zaveden kakav takav red i u javnost je plasirana slika da postoji uzajamno podržavanje Predsjedništva i predsjednika. Šarović je nastupao kao neko čija riječ i stav se ne dovodi u pitanje.

I sada se javljaju glasovi, iz samog SDS, koji tvrde da ne treba očekivati baš nikakav sukob niti svađu Petrovića i Milićevića, kao i da je Bijeljina izabrana iz praktičnih razloga, jer je, mjesto susreta puteva iz Trebinja i Prijedora , kao najudaljenijih tačka Srpske, a ne zato jer se, možda, Petroviću želi dati prednost domaćeg terena?

Ali, da li će se li neki pojaviti neki drugi Petrovići i umiješati u borbu za prvu fotelju SDS?  

I šta sa njima … Inostranstvo je uvijek bilo interesantno, tvrde upućeni, i ukazuju da na moguće dileme nekih „pokrovitelja“ koje se kreću između  odabira između ’’šverca’’ ili ’’uživanja’’? To je, kažu upućeni, pitanje za razmišljanje i konstatuju da „narod ipak sve vidi“!

Istovremeno i ovi, ali i svi opozicioni prvaci, tvrde kako se ne bore za fotelje i mjesto vođe nego za narod. I da to čine samo ,,politikom“ i „ rukama“ , odnosno – glasanjem.

Nedorasli kolektivni Brut?

Interesantno je da su Šarovićevu smjenu i političko penzionisanje tražili upravo njegovi najbliži saradnici iz Predsjedništva SDS. Među njima su i bivši predsjednici stranke koji su svi redom gubili izbore, i koje je u to tijelo, kao oblik političkog ili finansijskog uhljebljenja smjestio baš taj isti Šarović.

Iako sve liči na Brutovo ubistvo očuha u rimskom Senatu, Cezar će izgleda, ovaj put preživjeti, jer je od nasljednika tražio i vjerovatno će dobiti neku utješnu funkciju na nivou BiH. Znajući njegovu politički snagu, ne bi trebalo čuditi da se, možda i , po treći put, vrati u politiku.

Ali, zašto baš Bijeljina?

Informacije, prije oktobarskih izbora, govore da je gradonačelnik Petrović izričito tražio od predsjednika Šarovića da bude nosilac liste za Narodnu skupštinu Republike Srpske u Izbornoj jedinici 6, iako je to mjesto već bilo rezervisano za predsjednika Odbora i člana Predsjedništva SDS Tomicu Stojanovića.

Prema tim informacijama baš je Šarović telefonom razgovarao sa Stojanovićem i zamolio ga da prvo mjesto ustupi Petroviću. Zašto?

Petrovićevi argumenti su navodno bili, kako je on, uz Stanivukovića jedan od simbola mogućih promjena i smjene vlasti u Republici Srpskoj, a ne Stojanović.

I izbor Bijeljine za početak kampanje SDS za protekle izbore, analitičaru vide u istom svjetlu, u Šarovićevom izlaženju u susret Petroviću i pravljenju od njega političke figure.

Zato se i sada izbor Bijeljine vidi kao osnaživanje mogućeg kandidovanja Ljubiše Petrovića za vođu SDS, a time, kako stvari stoje, i jednog od mogućih vođa opozicionih snaga zajedno sa Vukanovićem i Crnatkom, koji, čini se postaje moćnija figura u PDP, nakon disonantnih tonova na relaciji Branislav Borenović – Jelena Trivić i očigledne odluke Draška Stanivukovića da prikoči sa svojim medijskim provokacijama i napadima na vlast.

Postavlja se i pitanje ko je prepoznatljivija figura u SDS, Miličević ili Petrović, odnosno koga javnost i glasači više prepoznaju.

Međutim, u ovoj podijeljenosti na dva pola, vrlo lako se mogu pojaviti i drugi jaki kandidati…

Da li je sjednica Glavnog odbora SDS u Bijeljini samo opravdanje ili dimna zavjesa da se dobije Bijeljina, a da neko bude ,,ohlađen“ ili možda i pridobijen za eliminaciju iz izborne trke “drugih“ kandidata…

Možda je to i najbolje za SDS.. Možda…

Možda je to i najvjerovatniji razlog izbora Bijeljine?

Možda Bijeljina još jednom postane mjesto značajne odluke…

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Predsjednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Vojske Srbije ministru odbrane Milošu Vučeviću, načelniku Generalštaba Vojske Srbije...

PET MAGAZIN: Da li psi mogu da prepoznaju svoju rasu

Mnogi vlasnici će reći da njihov nemački ovčar u parku nepogrešivo prilazi drugom nemačkom ovčaru, baš kao što...

Jedan od budućih iPhone 17 modela doživjeće veliku izmjenu

Analitičar Ros Jang tvrdi da je Apple smislio zanimljiv zaplet za iPhone 17 seriju, koja će se pojaviti...

AGRO SAVJET: Koliko duboko treba saditi sadnicu paradajza – Savjeti baštovana

Baštovani su uvijek u potrazi za najboljim metodama kako bi njihove biljke napredovale zdravo i snažno, a paradajz...