Stojan Stole Aranđelović je bio srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac. Ostvario je preko sto uloga u filmovima i TV serijama. Rođen je 12. juna 1930. godine u Beogradu.

Studirao je glumu na Pozorišnoj akademiji, gde je i diplomirao 1953. godine. Još kao student, dobio je prvu filmsku ulogu — imao je samo 20 godina kada je obukao oficirsku uniformu i zaigrao u kratkom igranom filmu Crveni cvet. Nedugo zatim, dobija i stalni angažman u tek osnovanom Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP). Nije se duže zadržao u ansamblu ovog teatra i posle dve sezone napušta JDP i postaje slobodan umetnik. Godine 1954. Aranđelović je glumio u svom prvom celovečernjem filmu Devojka i hrast i od tada se usredsredio na snimanje filmova, ispred glume u pozorištu.

Od filmova iz rane faze njegove karijere treba istaći Vlak bez voznog reda, Kotu 905 i posebno Pavlovićevu dramu Kapi, vode, ratnici, u kojoj je Aranđelović sa mnogo uspeha odigrao svoju prvu glavnu ulogu. Glumio je uglavnom robusne, energične i karakterne likove; bio je karakterističan po nesvakidašnjem promuklom glasu, ali i očinski blagom osmehu. Nesumnjivo jedno od najposebnijih lica domaće kinematografije, upadljivih veđa, visokog čela i prodornog pogleda.

Sredinom šezdesetih godina je dobio poziv od nemačkih filmadžija, sa kojima je radio famozne „crvene” vesterne u nekadašnjoj Jugoslaviji. Za razliku od filmova domaćih autora, Stole je Nemcima bio očigledan „pik” za uloge antagonista, a u ovom slučaju su bili kauboji, a ne Indijanci.

Živeo kao samac u svom stanu na Novom Beogradu, nenametljivo i skromno. Bio je ranoranilac (atipično za umetnike?), jednom je rekao kako ga niko ne može zateći u stanu izjutra, posle 6 sati. Vodio je miran život, voleo da igra šah, govorio je da mu je „šahovska garnitura najbolji prijatelj“. Iza sebe je ostavio još brojnih filmskih i televizijskih uloga. Igrao je u 89 igranih filmova. Ostvario je čitavu seriju fantastičnih epizoda. U avgustu 1984. godine dobio je nagradu „Slavica“ za doprinos jugoslovenskoj kinematografiji. Poslednji put Aranđelović je stao ispred kamere kako bi odigrao minijaturu, još jednu u ogromnom nizu, u komediji Tri karte za Holivud (1993).

Preminuo je 8. aprila 1993. godine. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име