Sjećanje na 6. april 1941: Bombe u zoru (video)

Datum:

Share post:

Danas se navršava 78 godina od izbijanja Drugog svjetskog rata na tlu nekadašnje Jugoslavije, koji je Njemačka otpočela iznenadnim bombardovanjem gradova 6. aprila 1941. godine.

Napad je počeo 6. aprila u 6.30 časova bez prethodne objave rata, a do 17. aprila i kraja takozvanog Aprilskog rata, koji je okončan potpisivanjem kapitulacije Vojske Kraljevine Jugoslavije, stradalo je više hiljada civila.

NJemački bombarderi su 6. aprila 1941. u četiri navrata bombama zasuli glavni grad Beograd.

Gađan je naseljeni dio grada, a pogođeni su Učiteljski dom, Kalenić pijaca, željeznička stanica, glavna pošta, zemunski aerodrom.

TESTNA REKLAMA

Samo u skloništu u porti beogradske Vaznesenjske crkve, kao i u velikom skloništu u Karađorđevom parku koji su direktno gađani 6. aprila 1941. godine, ubijeno je više stotina ljudi

Potpuno je uništena Narodna biblioteka Srbije na Kosančićevom vijencu, podignuta 1832. godine.

To je bila jedina nacionalna biblioteka koja je namjerno napadnuta i uništena tokom Drugog svjetskog rata, a skoro cijeli fond od 350.000 knjiga, uključujući srednjovjekovne spise neprocjenjive vrijednosti, nestao je u požaru.

Grad je pretrpio neprocjenjivu materijalnu štetu. Potpuno je razoreno 714, teže oštećeno 1.888, a djelimično oštećeno 6.829 zgrada.

Tačan broj žrtava nikada nije precizno utvrđen. Na spisku poginulih u Beogradu, koji je tada imao 370.000 stanovnika, vodi se 2.274 ljudi, dok neke procjene idu i do blizu 4.000 stradalih.

Braneći nebo nad Beogradom, piloti Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva oborili su 48 njemačkih aviona, a poginulo je 11 pilota Šestog lovačkog puka.

NJemački avioni su bombardovali i Kraljevo, a u napadu na Niš 8. aprila poginulo je oko 600 ljudi.

 

Izvor: mondo.ba

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obilježena slava Grada Bijeljina (foto)

Grad Bijeljina danas je proslavio krsnu slavu Svetog Pantelejmona, zaštitnika Grada. U sklopu programa, prije prazničnog bogosluženja, prisutni su...

U septembru počinje izgradnja dva auto-puta u RS

Prvi radovi na auto-putu Prijedor-Banjaluka počeće 2. septembra, a petnaestak dana kasnije krenuće i izgradnja dionice Bijeljina-Rača, čime...

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...