SINIŠA BENCUN: „Veliki izazov, ali i zadovoljstvo – uprkos pritiscima, sačuvan neutralan stav prema svim zemljama OEBS“

Datum:

Share post:

Predsjedavanje OEBS Forumom za bezbjednosnu saradnju za BiH bio je veliki izazov, ali i zadovoljstvo jer je, uprkos pritiscima, sačuvan neutralan stav BiH u pogledu sukoba u Ukrajini, rekao je stalni predstavnik BiH pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču Siniša Bencun.

Bencun je izjavio da je najveći izazov u četvoromjesečnom predsjedavanju Forumom, najvišim tijelom za donošenje odluka u okviru vojnopolitičke dimenzije OEBS, bio kako ostati neutralan u periodu rata širokih razmjera i sačuvati dijalog unutar organizacije.

– Pri tome smo znali da ne možemo zadovoljiti očekivanja svih. Biti neutralan u vremenu velikih podjela nije baš popularno, takav pristup koštao nas je i kritika jednog broja zemalja, ali drugi put nismo imali – rekao je Bencun, koji je danas završava predsjedavanje Forumom.

On je ocijenio da je u polarizovanom i kontaminiranom ambijentu, na sedmičnim sjednicama uspješno sačuvan takozvani bezbjednosni dijalog u okviru Foruma.

Bezbjednosni dijalog orijentisan prema Jugoistočnoj Evropi

– Te sjednice smo tematski orijentisali prema Jugoistočnoj Evropi, jednim dijelom da bismo istakli teme koje su značajne za naš region, a drugim dijelom da bi se donekle odmakli od sukoba u Ukrajini, koji je trenutno predominantna tema u OEBS – rekao je Bencun.

Prema njegovim riječima, bilo je pritisaka da se kroz modalitete rada Foruma napravi pogodniji manevarski prostor za neke od zainteresovanih strana u ratu u Ukrajini, i sa Istoka i sa Zapada.

– Ali, kao delegacija zemlje koja nema usaglašen stav u pogledu ovog sukoba, nismo se željeli svrstavati ni na jednu stranu. Rukovodili smo se definisanim OEBS pravilima i procedurama za rukovođenje Forumom, dajući priliku svim zemljama da iznesu svoje stavove, ali bez favorizovanja ikoga – napomenuo je Bencun i naglasio da je to od velikog broja zemalja ipak prepoznato kao jedino ispravno i u interesu cijele organizacije.

Istaknut značaj subregionalnog sporazuma o kontroli naoružanja

Bencun je naveo da je na sjednicama Foruma u toku predsjedavanja BiH obrađeno pet tema, te da je jedna od značaja za ovaj dio Evrope bila i Subregionalni sporazum o kontroli naoružanja, poznatiji kao Dejton četiri.

– Afirmacijom pozitivnih rezultata Dejtona željeli smo dati primjer drugim regionima opterećenim sukobima kako pristupiti izgradnji trajnog mira i kontroli naoružanja – rekao je Bencun.

Područja pokrivena minama – veliki problem današnjice

On je istakao značaj i teme koja se odnosi na rješavanje problema područja pokrivenih minama, jer je čak 37 kilometara kvadratnih od ukupnih sumnjivih površina u BiH bilo pod uticajem poplava i klizišta, što je napravilo dodatne probleme u čišćenju terena od mina.

– Ova tema obrađena je iz više uglova, a predstavnik Oružanih snaga BiH fokusirao se na fenomen uticaja prirodnih nepogoda, kao što su velike poplave kakve smo imali 2014. godine, na aktivnosti deminiranja, odnosno pomjeranje mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava zaostalih od rata – rekao je Bencun.

On je upozorio da je novca i donacija u ovoj oblasti sve manje, te da zemlje kao što je BiH moraju tražiti nove izvore finansiranja da bi se cijela teritorija u potpunosti očistila od mina.

Postići ravnopravno učešće žena u održavanju mira i bezbjednosti

Bencun je kao značajnu izdvojio i temu o ulozi žena u očuvanju mira i sigurnosti, koja ističe važnu ulogu žena u prevenciji i rješavanju sukoba, mirovnim pregovorima, očuvanju mira i postkonfliktnoj rehabilitaciji.

– Potrebno je postići ravnopravno učešće žena i njihovo puno uključivanja u sve napore za održavanje mira i bezbjednosti, te smo se fokusirali na ulogu žena u tri elementa takozvanog konfliktnog ciklusa – prevencija, upravljanje konfliktima i postkonfliktna rehabilitacija – rekao je Bencun.

Panele o ovoj temi održali su predstavnici američkog Stejt departmenta, Vlade Ukrajine i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

– Nikolina Grbić Pavlović, inspektor za specijalističku obuku MUP Srpske, vrlo uspješno je pred 57 zemalja OEBS izložila primjere dobrih praksi resornog ministarstva i drugih agencija za provođenje zakona u BiH u primjeni odredaba i obaveza iz UN rezolucije 1325, uključujući povećanje broja žena u bezbjednosnim strukturama i rukovodeće pozicije – rekao je Bencun.

Aktivnosti MUP srpske u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja – dobri primjeri prakse

On je dodao da su posebnu pažnju privukle informacije o aktivnostima koje MUP Srpske preduzima u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja sa nekoliko praktičnih primjera sa terena.

– Više od 30 zemalja reagovalo je svojim izjavama na izlaganja panelista, što je potvrda značaja ove teme i relevantnosti predočenih informacija – napomenuo je Bencun.

Prema njegovom mišljenju, predsjedavanje Forumom bilo je krupan zalogaj za BiH i mali tim koji ima u odnosu na druge države.

Uspješnim predsjedavanjem forumom bih pokazala posvećenost i sposobnost

– Mislim da smo pokazali kako se sa malo može uraditi puno, kako tokom svih ovih sedmica rukovođenja Forumom, tako i organizacijom koncerta i prijema za OEBS diplomatsku zajednicu sa više od 150 zvanica, a kojim smo prije nekoliko dana obilježili zatvaranje našeg predsjedavanja – rekao je Bencun.

On je dodao da je publika mogla uživati u međunarodnoj i balkanskoj muzici umjetnika iz BiH, Sjeverne Makedonije i Srbije, a kojem je, između ostalih, prisustvovao i zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić.

Bencun je napomenuo da Misija BiH, pored redovnih aktivnosti, i naredna četiri mjeseca ostaje u rukovodstvu Foruma kao dio Trojke zajedno sa novom predsjedavajućom Bugarskom i narednom predsjedavajućom Kanadom.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” održana promocija knjiga “Pisma iz nesanice” i “Sanovnik za budne”, autora Milana Nikolića

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” održana je promocija knjiga “Pisma iz nesanice” i “Sanovnik za budne”, autora Milana...

Dnevni horoskop za 19.april

Ovan POSAO: Pokušajte da promenite dosadašnja uverenja u vezi sa autoritetom i kritikama. Teško se suočavate sa negativnim komentarima i...

PET MAGAZIN: Kako da znate da su dve mace ostvarile jaku vezu

Povezane mačke definišu se kao par mačaka koje su uspostavile blizak odnos jedna sa drugom. Neke povezane mačke...

Ni Japan više neće da trpi Apple-ov monopol

Nakon što je Evropska komisija primorala Apple da otvori iOS za eksterne prodavnice aplikacija u EU, izgleda da...