SINDIKAT AD „KOMUNALAC“ BIJELJINA: Odbornici da prihvate povećanje cijene komunalnih usluga ILI IDEMO U ŠTRAJK! (foto)

Datum:

Share post:

U četvrtak, 18. maja održava se 21. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina. Od ukupno 47 tačaka Dnevnog reda, najviše interesovanja kod građana, ali i odbornika izazvaće četvrta tačka Dnevnog reda, odnosno, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na cjenovnike komunalnih usluga prikupljanja i odvoženja komunalnog otpada.

U skupštinskim materijalima nalazi se i obrazloženje, odnosno, razlozi za donošenje Odluke o davanju saglasnosti na povećanje cjenovnika komunalnih usluga prikupljanja i odvoženja komunalnog otpada, a koju je u Skupštinsku proceduru na prijedlog obrađivača Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine p.o. Gradonačelnika Bijeljine, dostavio Bogdan Tadić, mast.inž.elekt.i računarstva, uputio Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, a na prijedlog Nadzornog odbora na sjednici održanoj dana 4.11.2022. godine i Savjeta za zaštitu potrošača ekonomskih usluga, te su isti dostavili Mišljenje br. 02-370-963-11/23 od 19.04.2023. godine.

Tim povodom, danas se dopisom obratila i Sindikalna organizacija AD “Komunalac” Bijeljina koji je uputila Gradonačelniku Grada Bijeljina, predsjedniku Skupštine Grada i odbornicima, te tekst koji je potpisao predsjednik Sindikalne organizacije AD “Komunalac”, Petar Marković, prenosimo u cjelosti.

“Poštovani gradonačelniče, predsjedniče Skupštine, odbornici,

Upoznati ste sa Zahtjevom za davanje saglasnosti na cijene komunalnih usluga prikupljanja i odvoženja komunalnog otpada broj: 9315/2022 od 04.11.2022, godine, kojim je traženo odobrenje povećana cijena naših usluga, a koji je obrazložen u skupštinskom materijalu za predstojeću 21. sіednicu Skupštine Grada.

Upoznati ste i sa činenicom da AD Komunalac Bijeljina plaća najskupnje deponovanje otpada u Republici Srpskoj, a takođe i jedno od najskupljih u BiH. Pri tome, cijene naših usluga su i do 50% niže od cijena istih usluga u drugim većim gradovima Republike Srpske i BiH (obrazloženo je u prepiskama Uprave Društva i Grada).

Ovim putem, Sindikalna organizacija AD „Komunalac“ Bijeljina vas upoznaje sa činenicom da je više od 220.000,00 KM (na godišnjem nivou) koje će biti prihodovane povećanem cijena namijenjeno za povećane plata radnicima po osnovu uslova rada, odnosno na radnim mjestima sa povećanim rizikom. Ova kategoria radnika podrazumieva većinski iznosače otpada, čistače, radnike na održavanju zelenila, vozače, prikupljače ambalažnog otpada i druge najugroženije radnike (većina dobija minimalnu platu, ili 20-50 KM više od minimalca).

U razgovoru sa gradonačelnikom Lubišom Petrovićem, o čemu іe sačinjen i zvanični zapisnik, a poslije i u razgovoru sa Upravom Društva, obećano nam je da će se odmah po usvajanju novog cjenovnika, gorepomenuta povećanja implementirati.

Molimo vas, a posebno vas dragi odbornici, da ne politizujete niti na bilo koіi drugi način stavljate naše radnike u nezavidnu situaciju, jer ćemo biti prinuđeni da stupimo u štrajk, u skladu sa zakonskim propisima. AD „Komunalac” Bijeljina je već duži vremenski period predmet političkih prepucavanja”, čije posljedice najviše ocjećaju radnici sa najnižim platama, i poručujemo ovim putem da je vrijeme da se prestane sa takvim odnosom prema nama.

Apelujemo još jednom da sagledate činjenice, cijene koje druga preduzeća u okruženju imaju, troškove Društva, kao i najugroženije radnike koji i na -20 i na +40 stepeni prikupljaju otpad, kose i čiste, rizikuju svoje živote, za minimalnu platu.”

Dana 07.11.2022. godine,  A.D. ’’Komunalac’’ Bijeljina, obratio se za davanje saglasnosti na cjenovnike komunalnih usluga i to:

  • Cjenovnik komunalnih usluga prikupljanja i odvoženja komunalnog otpada za preduzetnike i pravna lica, broj 9163/22 od 01.11.2022. godine i
  • Cjenovnik komunalnih usluga prikupljanja i odvoženja komunalnog otpada za vlasnike i korisnike stambenih prostora, broj 9164/22 od 01.11.2022. godine, usvojene od strane nadzornog odbora A.D. „Komunalac“ Bijeljina na sjednici održanoj dana 4.11.2022. godine.

U zahtjevu je navedeno da se povećanje cijena komunalane usluge prikupljanja  i odvoženja komunalnog otpada traži, jer je došlo do povećanja troškova vršenja usluga prikupljanja i odvoženja komunalnog otpada. Postojeće cijene komunalnih usluga prikupljanja i odvoženja komunalnog otpada nisu ekonomski opravdane i ne pokrivaju direktne i indirektne rashode pružanja usluga, te ozbiljno ugrožavaju redovno poslovanje A.D. „Komunalac“ Bijeljina.

Poređenjem cijena komunalih usluga prikupljnja i odvoženja komunalnog otpada sa drugim komunalnim preduzećima, steklo se uvjerenje da su cijene usluga A.D. „Komunalac“ Bijeljina znatno niže u odnosu na druga komunalna preduzeća u BiH. Cijena komunalnih usluga prikupljanja i odvoženja komunalnog otpada za vlasnike i korisnike stambenih prostora A.D. „Komunalac“ Bijeljina iznosi 0,111 KM po m² korisne stambene površine, odnosno prosječno 6,89 KM po jednom korisniku, dok za iste usluge koje pruža AD „Čistoća“ Banja Luka cijena iznosi 0,140 KM po m² korisne stambene površine. JKP „Komunalac“ Tuzla usluge prikupljanja i odvoženja komunalnog otpada za vlasnike i korisnike stambenih prostora naplaćuje u rasponu cijena, odnosno za korisnu površinu do 100 m² cijena iznosi 8,00 KM bez PDV-a, a od 100-150 m² cijena iznosi 10,00 KM bez PDV-a, a za korisnu površinu preko 150 m² cijena iznosi 15,00 KM bez PDV-a po jednom korisniku, što je znatno više od prosječne cijene A.D. „Komunalac“ Bijeljina, koja iznosi 6,89 KM po jednom korisniku. Kalkulacijom cijena koštanja za usluge prikupljanja i odvoženja komunlanog otpada došlo se do neophodnog povećanja postojećih cijena za 17,36%, međutim prosječna osnovna bruto plata zaposlenih na poslovima prikupljanja i odvoženja komunalnog otpada znatno je ispod prosjeka u Republici Srpskoj, te je potrebno obezbijediti dodatna sredstva za uvećanje plate navedenim kategorijama radnika, odnosno obezbijediti da isti budu plaćeni u skladu sa uslovima, težinom i značajem posla koji obavljaju. Oprema za pružanje komunalnih usluga je većim dijelom amortizovana, te je potrebno obezbijediti dodatna sredstva za obnovu opreme, odnosno investiranje. A.D. „Komunalac“ Bijeljina bi povećanjem cijene komunalnih usluga od 19,26% samo obezbijedio neophodna sredstva za pokriće ukupnih rashoda Društva za usluge prikupljanja i odvoženja komunalnog otpada i unapređivanje postojećih komunalnih objekata i opreme, te i dalje zadržao niže cijene u odnosu na druga komunalna preduzeća iste djelatnosti.

Postupajući po podnijetom zahtjevu, AD „Komunalac“ zatražio je mišljenje i preporuku od strane Savjeta za zaštitu potrošača ekonomskih usluga, te su isti dostavili Mišljenje br. 02-370-963-11/23 od 19.04.2023. godine, da se može udovoljiti zahtjevu na cijene komunalnih usluga prikupljanja i odvoženja komunalnog otpada.

„Cijeneći navedene razloge za povećanje cijena komunalnih usluga prikupljanja i odvoženja komunalnog otpada i mišljenje Savjeta za zaštitu potrošača ekonomskih usluga grada Bijeljina, u skladu sa odredbom člana 52. stav (2) Zakona o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj (”Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 6/12, 63/14,18/17 i 90/21), predlaže se donošenje predmetne Odluke“, stoji u materijalima za 21. sjednicu Skupštine Grada Bijeljina.

Gradonačelnik grada Bijeljina utvrdio je Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na cjenovnike komunalnih usluga prikupljanja i odvoženja komunalnog otpada, te je isti prosledio Skupštini Grada Bijeljina na pretres i usvajanje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MILIČEVIĆ POTVRDIO: Američke (OFAC) sankcije ugasile račun SDS – naćemo rješenje

Jedini račun Srpske demokratske stranke preko kojeg je ova partija funkcionisala zbog sankcija je danas ugašen, čime je...

ZVANIČNO: Novi direktor “Elektro Bijeljine” Miograd Peranović (foto)

Na sjednici Nadzornog odbora koja je počela danas (petak, 29. mart 2024. godine) i koja je još u...

Juniori KMF ”Radnik MD Shop” pobjedama i stopama svojih starijih kolega

U 12. kolu Premijer futsal lige BiH, uzrast U-19, juniori KMF ’’Radnik MD Shop’’su gostovali u Brčkom, te...

DODIK VUKANOVIĆU: “Treba mi dati orden kakvu budalu trpim čitav dan – idiota koji se zove Vukanović, budaletinu jednu tešku – Ti si jedna...

Narodna skupština Republike Srpske kasno noćas je usvojila Nacrt izbornog zakona Republike Srpske, ali rasprava koja se vodila...