Sindikalci RiTE Gacko i Ugljevik ne odustaju od obustave rada

Datum:

Share post:

Sindikalci RiTE Gacko i RiTE Ugljevik ne odustaju od obustave rada, zakazane za ponedjeljak, dok pregovori s Upravom Elektroprivrede oko povećanja primanja zaposlenih, još traju.
Primarno je, ističu sindikalci, da se poveća cijena rada i izmijene dijelovi Kolektivnog ugovora, da bi se povećale plate radnicima u rudnicima, koji rade u otežanim uslovima.

U Elektroprivredi su spremni da povećaju plate rudarima, a u opticaju je, kažu, više modela.

Sindikalci su odlučni da plate zaposlenima budu povećane od prvog januara naredne godine, kroz izmjenu cijene rada i povećanje plata rudarima i radnicima na održavanju.

Dogovor se, kažu, može postići za mjesec dana, i uvrstiti u planove poslovanja za narednu godinu.

– Kroz povećanje cijene rada opet bismo napravili veći jaz u različitom povećanju plata, između visokih koeficijenata i onih nižih, i zato smo iskombinovali ova dva zahtjeva, kako bismo postigli pravičnije rješenje – pojašnjava Željko Tepavčević, predsjednik Sindikalnog odbora RiTE Gacko.

Koliko bi procentualno iznosilo povećanje plata, sindikalci nisu mogli reći. Prosjek primanja na nivou dva preduzeća je oko 1.400 maraka.

Iz Elektroprivrtede je potvrđeno da će urediti „rašomonijadu“ koeficijenata u Ugljeviku i u Gacku. Postoji dovoljno rezervi da se plata poveća zaposlenima u rudnicima.

– Da nam od proizvodnje u rudniku zavisi energetska stabilnost u Republici Srpskoj, i da to nije Sindikat zahtijevao mi bi to učinili, jer smo uočili niz nepravilnosti u rasporedu koeficijenata – kaže Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike

Problem je, ističe Petrović, što radnici sa ljekarskim rješenjem invalida rada dobiju i rješenje za otežane uslove rada.

– I onda odu na bolovanje i dobiju od ljekara iz trebinjske ili druge bolnice da ne mogu više tu da rade, odlaze u upravnu zgradu, gdje im je Zakon opredijelio da im se ne može smanjiti plata – dodaje Petrović.

Navodno je pokrenuta i inicijativa za izmjenu zakonskih odredaba koje regulišu ovu materiju. A obustava rada u dva rudnika i termoelektrane, od ponedjeljka je i dalje aktuelna.

– Sve zakonske norme su iuspunjene, Uprava našeg preduzeća donijela je odluku o minimalnom procesu proizvodnje koju ćemo mi da ispoštujemo – kategoričan je Boban Benović, predsjednik Sindikalnog odbora RiTE Ugljevik.

O sindikalnim zahtjevima i definisanju modela za povećanje plata trebalo bi da se dogovaraju predstavnci Elektroprivrede, dvije termoelektrane i sindikati.

Prethodno bi trebalo da budu završene i analize ličnih primanja zaposlenih u dva zavisna preduzeća.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SVJEDOČANSTVA O STRADANJU SRBA: Knjiga „Sveti mučenici zvorničko-tuzlanski“ promovisana u Ugljeviku (foto)

U ugljevičkom Centru za kulturu večeras je promovisana knjiga  „Sveti mučenici zvorničko-tuzlanski“ autora protonamjesnika Nemanje Eraka i jereja...

VUČEVIĆ: Republika Srbija će biti uz Republiku Srpsku (foto)

“Mi doživljavamo Banjaluku kao naš grad. Republika Srbija će biti uz Republiku Srpsku i kada je teško. Nastavićemo...

BIJELJINA: Jahorina pobijedila Budućnost

Jahorina je u finalu plej-ofa šampionata Republike Srpske u drugoj utakmici pobijedila Budućnost u Bijeljini 78:59. Sada tim iz Pala...

VUČIĆ: Nisam optimističan po pitanju rezolucije o Srebrenici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da je tokom današnjih razgovora sa zemljama azijsko-pacifičkog regiona...