„Simbol svog zavičaja“ Održana komemoracija bivšem direktoru RiTE „Ugljevik“ Petru Tomiću

Datum:

Share post:

Komemoracija povodom smrti Petra Tomića, bivšeg generalnog direktora Rudnika i termoelektrane /RiTE/ „Ugljevik“ održana je danas u ugljevičkom Centru za kulturu.
Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, uz izraze najdubljeg saučešća porodici, rekao je da će Ugljevičani pamtiti Tomića kao simbola svog zavičaja po svemu što je darovao i ugradio u progresu RiTE “Ugljevik” i opštine Ugljevik.
Perić je istakao da je Petar Tomić bio vrhunski stručnjak, najbolji đak, student, vrstan rukovodilac, čestit i pošten čovjek koji je hodao sigurnim koracima kroz život.
“Po našem Petru ćemo se mjeriti koliko smo, zaista dali od sebe, ne samo za sebe i svoje najbliže, već za čitav naš kraj i ljude našeg kraja, koje je neizmjerno volio, poštovao i pomagao koliko god je mogao”, rekao je Perić.
U ime RiTE “Ugljevik” i Saveza inžinjera rudara i geologa Republike Srpske obratio se Cvjetko Stojanović koji je za Tomića rekao da ga je krasilo izuzetno obrazovanje, pouzdanost, organizacione sposobnosti, posvećenost i poštenje.
“Petar Tomić je ostavio dubok trag u modernoj istoriji Ugljevika kako svojim profesionalnim tako i društveno-političkim radom. Na prvom mjestu bio mu je razvoj Ugljevika i preduzeća RiTE kome je dao sav svoj trud i znanje ”, rekao je Stojanović.
Petar Tomić, diplomirani inženjer rudarstva u penziji, koji je čitav radni vijek proveo na RiTE, preminuo je 13. februara u Bijeljini u 88. godini.
Tokom četrdeset godina karijere, obavljao je više odgovornih funkcija u RiTE „Ugljevik“. Nakon što je karijeru počeo kao asistent upravnika jame Slatina, 1967. godine postavljen je za tehničkog direktora RiTE.
Od 1975. do 1985. godine bio je pomoćnik direktora za izgradnju RiTE  a od 1986. godine i generalni direktor ovog privrednog giganta. Penzionisan je 2000. godine, a tokom karijere dobio je brojna priznanja za svoj profesionalni rad.
Autor je više knjiga, publikacija i monografija, a jedna od važnijih je “Ugljevik, rudnik i grad”, koja je objavljena povodom 120 godina postojanja rudnika u Ugljeviku.
Iza Tomića ostala je kćerka Nada, unuka Nataša i zet Boris.
Petar Tomić biće sahranjem danas u 13.00 časova na groblju Pučile u Bijeljini.
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Zatvoreni 22. „Dani komedije“ – Najbolji banjalučki „Hrkači“

Pozorišni festival “Dani komedije”, 22. po redu, otvoren je 27. marta u Bijeljini predstavom “Hrkači” Narodnog pozorišta Republike...

SRETEN VUČKOVIĆ: Na području Semberije planirano je da ove godine bude zasijano oko 32.500 hektara zemlje (video)

Sreten Vučković, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu po ovlaštenju Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, za portal Dešavanja u Bijeljini govorio...

Francuska arhitektura u Bijeljini

Sinoć je u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ otvorena izložba posvećena francuskoj arhitekturi, kao završni događaj prvih Dana...

Sedma „Primavera“ u Bijeljini (foto)

U Etno-selu „Stanišići“ u toku je sedmi međunarodni muzički festival „Primavera“. Organizator je Udruženje građana ”Muzički umjetnici Semberije”. Manifestacija...