Skupština grada Bijeljine razmatrala je danas 49 tačaka dnevnog reda i usvojila sve koje su od opšteg interesa za grad ili određene grupe građana.

„Skupština je danas usvojila sve tačke po pitanjima gdje postoji opšti interes ili interes građana. Jednostavno nismo željeli da zbog bilo čijeg neodgovornog ponašanja iko u gradu trpi štetne posljedice,“ naglasio je nakon sjednice predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević, komentarišući izostanak gradonačelnika ili dijela ovlaštenih predlagača sa sjednice.

Skupština je usvojila izvještaje o radu tokom 2022. godine i planove rada gradskih ustanova i preduzeća za 2023. godinu: JU „Muzej Semberije“, JU Centra za kulturu „Semberija“, JIP „SIM“, SKUD „Semberija“, JU Gradsko pozorište „Semberija“ i JU ,,Dom zdravlja Bijeljina“.

„Iz izvještaja Doma zdravlja je vidljivo da Grad duguje ovoj ustanovi oko 700 000 KM, iako je rebalansom budžeta za prošlu i budžetom za ovu godinu Skupština obezbijedila potreban novac, a Gradska uprava je uplatila samo jednu tranšu – za januar mjesec. Da li su razlozi političke prirode, to morate pitati gradonačelnika. Ovakvo ponašanje od kojeg najveću štetu trpe građani, pacijenti i zaposleni u Domu zdravlja nije prihvatljivo“ upozorio je Đurđević.

Nije usvojen Izvještaj o radu JP „Gradska toplana“, ali je usvojen plan rada za 2023. godinu.

Izvještaji JU „Centar za socijalni rad“, JU „Banja Dvorovi“, Agrarnog fonda i JP ,,EKO – DEP“ su skinuti a dnevnog reda, jer su u toku istražni ili pravosudni postupci, ali su usvojeni planovi rada kako bi se omogućilo njihovo funkcionisanje i time zaštitili interesi građana.

Skupština je zaključkom skinula ove Izvještaje sa dnevnog reda, te od predstavnika pravosudnih institucija, prije svega tužilaštva, zatražila informaciju u kojoj su fazi postupci prema odgovornim licima u ovim ustanovama i preduzećima, kako bi u narednom periodu mogla donijeti odluke u vezi sa izvještajima i odgovornim licima u ovim ustanovama i preduzećima.

Podržani su danas i Program zajedničke komunalne potrošnje za 2023. godinu uz zaključak da se poboljša javna higijena i pranje ulica, Program rada zimske službe za 2023. i 2024 godinu.

Usvojena je i Informacija o stanju sudskih i drugih predmeta u kojima se kao jedna od strana pojavljuje grad Bijeljina za period 01.01.-31.12.2022. godine među kojima je i presuda o obavezi da Gradska uprava isplati oko 628 000 KM „Bijeljina gasu“ sa kamatama i troškovima suđenja, jer je Gradska uprava prethodno odbila da izmiri ova dugovanja.

Sa dnevnog reda su u skladu sa Poslovnikom o radu skinuti prijedlozi petnaest tačaka čiji je predlagač gradonačelnik odnosno gradska uprava zbog nedolaska na sjednicu.

Izvještaji o izvršenju budžeta koji nisu razmatrani danas pokazuju i da je grad Bijeljina godinu završio sa deficitom od 2,2 miliona maraka. Izvještaji pokazuju i da je iznos koji je predviđen za plate zaposlenih u Gradskoj upravi prekoračen za oko 1 milion KM. I niz drugih isplata iz budžeta su višestruko prekoračene. Izvještaj za prvi kvartal ove godine pokazuje da je gradonačelnik vršio nezakonitu alokaciju sredstava i trošenje gradskog novca. Tako je u kabinetu gradonačelnik u to vrijeme utrošeno pet puta više sredstava u odnosu na budžetom odobreni iznos. Izvještaji o izvršenju budžeta će se naći pred odbornicima ponovo na narednoj sjednici Skupštine grada.

Skupština grada Bijeljina je i danas pokazala da u skladu sa svojim nadležnostima daje puni doprinos razvoju i funkcionisanju grada i donosi odluke koje su u interesu grada Bijeljina, pojedinih naselja, grupa građana, udružena i svakog građanina Semberije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име