Sindikalna organizacija JIP SIM Bijeljina obratila se Skupštini Grada Bijeljina zbog teške situacija u kojoj se nalaze po pitanju niskih plata i njihov zahtjev prenosimo u cjelosti:

„Poštovani predsjedniče, zamjenici, dame i gospodo odbornici.

Prije svega, hvala vam što ste nam dozvolili da se u ime Sindikalne organizacije JIP SIM Bijeljina, ovako javno obratimo i ukažemo na katastrofalnu materijalnu situaciju, odnosno postojeći iznos ličnih dohodaka zaposlenih u „Semberskim novinama“, posebno novinara i kolega u tehničkoj pripremi.

Iznos naših plata je ponižavajući, poniženi smo i kao ljudi i kao profesionalci, koji vrijedno rade svoj posao, a nismo u stanju živjeti od svog rada.

Svaki broj novina, svaku stranicu portala, redovno i vrijedno punimo novim, aktulenim i zanimljivim temama. Većina zaposlenih u redakciji Semberskih novina, doajeni su novinarskog zanata, kojima je profesionalnost imperativ, a objektivnost nešto od čega nikada ne odstupaju, a bar Vi gospodo znate koliko je to u današnje vrijeme, zahtjevno i koliko može biti stresno.

Među nama ima i majki četvoro djece, samohranih majki, ali nebitno kakva je čija porodična sitacija, bitna je činjenica da su naša lična primanja, daleko ispod republičkog prosjeka, a bolje i da ih ne poredimo sa primanjima zaposlenih u bilo kojoj javnoj instituciji u gradu.

Gospodo odbornici, plata novinara, dakle, sa visokom stručenom spremom iznosi 960 maraka, plata radnika sa srednjom stručnom spremom, tek nešto više od minimalca. Jasno vam je, da je sa ovako ponižavajućim ličnim dohocima, a imajući u vidu galopirajuću stopu inflacije, ugrožena egzistencija nas i naših porodica.

Zato smo se odlučili na ovaj korak, mozda prije vapaj, da nas imate u vidu, prilikom kreiranja narednog budžeta, odosno da povećate tranšu bar za četvrtinu postojećeg iznosa, kako bismo i mi zaposleni u JIP SIM Bijeljina, konačno mogli ostvariti jedno od osnovnih prava, a to je, da možemo dostojanstveno živjeti od svog rada.

Hvala još jedom i nadamo se da ćete izaći u susret našem zahtjevu.

Sindikalna organizacija JIP SIM Bijeljina“

Nakon obraćanja Sindikata, Skupština Grada Bijeljina je jednoglasno sa 26 glasova usvojila Zaključak da u potpunosti podržavaju nastojanja Sindikata JIP SIM-a i radnika zaposlenih u JIP SIM da im se povećaju plate i da budu dostojne zvanja, znanja i posla koji rade.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име