Jedna od tačaka Dnevnog reda 29. sjednice Skupštine Grada Bijeljina bila je Informacija o izvršenoj finansijskoj reviziji Grada Bijeljina za period 1.1. – 31.12.2023. godine.

„Imali ste priliku da vidite u javnosti da je Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske bila u redovnoj finansijskoj reviziji Grada Bijeljina, da je predmet revizije bio period od 1.1. do 31.12.2023. godine. Nakon izvršene revizije, uvida u dokumentaciju i sve ostalo što je bilo potrebno, Glavna služba za reviziju javnog sektora je objavila nacrt izveštaja o provedenoj finansijskoj reviziji Grada Bijeljina. Nakon nacrta, gdje su se mogle upućivati primedbe i pobijati taj nacrt, objavljen je i konačan dokument, broj Rv 045-24 od 23.7.2024. godine, dakle Izvještaj o provedenoj finansijskoj revizi Grada Bijeljina, gdje je Grad Bijeljina dobio negativno mišljenje na Izvještaj o revizi finansijskih izvještaja. Ja nisam siguran da li kad u istoriji naš grad dobio negativno mišljenje i stoga sam bio mišljenja da je potrebno da najviši predstavnički organ u ovom gradu raspravlja o ovom izvještaju, kao i da javnost dobije ovaj izvještaj na uvid. Iz tog razloga sam ga i uputio kao tačku Dnevnog reda na razmatranje od strane Skupštine Grada i bitno je da javnost zna određene informacije koje su sadržane u ovom Izvještaju“, istakao je predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević pri otvaranju rasprave.

Vaso Arsenović, ispred Kluba odbornika SNSD u Skupštini Grada Bijeljina, rekao je da je Glavna služba revizije potvrdila sve ono na šta je „skretana pažnja“ i dala negativno mišljenje o poslovanju Grada Bijeljina.

„Upravo ono na što sam ukazivao, kao neko koje je iz oblasti ekonomije, a i neko ko je, kompletna dva mandata u Skupštini, neko koji je upoznat sa svim relevantnim materijalima i procedurama vezanih za funkcionisanje Trezora i rada Odeljenja za finansije i funkcionisanje generalno budžetskog sistema, desilo se da je, kad sada sagledamo sve, da je Glavna služba, odnosno ovaj Izvještaj potvrdio i dao negativno mišljenje, gdje se jasno može vidjeti da su, upravo, rađene stvari koje su bile u suprotnosti sa Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske o izvršenju budžeta, u suprotnosti sa Odlukom o budžetu Grada Bijeljina za 2023. godinu i Odlukom o izvršenju budžeta za 2023. godinu. Mi smo na to ukazivali kao odbornici, ali i neko ko se i bavi strukom. Izvještaj je upravo to i potvrdio. Ja ću skrenuti samo pažnju na nekoliko relevantnih činjenica koje govore o prilogu ovome, a to je da u je reviziji konstatovano da imamo 70 radnika više, da smo imali prethodne godine 113 honorarna radnika, 89 radnika više koji su radili po Ugovoru na određeno na više od šest mjeseci, Dakle sve to je suprotno onim zakonskim odredbama koje govore o angažovanju, odnosno zapošljavanju radnika u državnim organima, odnosno organima jedinica lokalne samouprave. Upravno što smo isticali je da nisu imenovani načelnici odjeljenja već četiri godine, da potpisivanje upravnih akata od strane lica koja imaju ovlaštenje, imaju ta ovlaštenje mimo zakona, da su unosi velikog broja finansijskih transakcija rađeni bez propisanih procedura, odnosno obrazaca, što je direktno u suprotnosti sa Pravilnikom o računovodstvenim politikama i klasifikacijama o evidentiranju promjena kod budžetskih korisnika, da su samoinicijativno mijenjani pravilnici o posticajima i udjelu sredstava, da su rađene isplate iz blagajne koje nisu bile dozvoljene, da je posebna tematika javne nabavke, da su pojedine aktivnosti sprovođenja nabavki mimo Zakona o javnim nabavkama i procedure koje to regulišu, nije bilo određenih raspisa tendera za ugostevske usluge, prevoz, gorivo i tome slično…. Takođe, ono što smo ovdje spominjali na sjednicama, a evo sada je i evidentno, jeste da su stvorene obaveze čak preko 10,7 miliona maraka iznad okvira utvrđenog budžeta, plate preko 4,5 miliona, zatim subvencije 1,7 miliona, zatim skoro 1,7 miliona maraka direktno po naradbama Gradonačelnika. Dakle, još ima tu nekih finansijskih momenta, ali je to negdje preko 10 miliona maraka stvorenih obaveza iznad budžeta“, objasnio je Arsenović i rekao da su ove stavke neplanirane i samoinicijativno uvećane.

Kako je rekao, sa tih stavki, stvorene su obaveze koje nisu evidentirane kao tekuće obaveze koje se moraju izmiriti, nego su stavljene kao obračunske kategorije.

„Kao što imate ekonomični trošak amortizacije, koji jeste trošak, ali ne zahtjeva finansijsko izdvajanje, znači izdvajanje gotovine. Nažalost, ovdje smo imali situaciju da li slučajno ili namjerno po nekim direktivama su obaveze za ove rashode evidentirane kao obračunske kategorije, a ne one koje zahtjevaju islatu sredstava. Kao posljedica toga i imamo deficit u budžetu, imamo danas veliki dio neizmjerenih obaveza imamo, kao što smo čuli prije neki dani sindikat… da situacija u ustanovama, vezano za izmjerenje obaveza koje su budžetske i koje su definisane i za koje sredstva korisnici imaju, nažalost se ne izvršavaju. Zatim da je urađeno skoro, preko 5,5 miliona maraka relokacija između i više od 3 miliona maraka unutar budžetskih jedinica, što je direktno u suprotnosti sa Odlukom o izvršenju budžeta. Dakle, nijedna ova relokacija sredstava koja se mjeri milionima maraka, nije urađena u skladu sa procedurom koja nalaže mišljenje restonog odjeljenja, prijedloga Gradonačelnika na Skupštinu i zatim usvajanje Skupštine da li to uraditi ili ne. Dakle, dosta toga ima u ovom Izvještaju, što ukazuje da, pored ovih momenta i pored određenih precenjenih i podcenjenih obaveza, da je osvaran negativni finansijski rezultat… Po knjigama je to negdje preko 16 miliona, odnosno po reviziji preko 14 miliona konvertibnih maraka. Dakle, mi smo trošili ono što nismo imali. To se dešavalo i 2022. godine, ali evo, upravo, u 2024. godini možemo da vidimo posljedicu svega toga, ali to najbolje znaju potrošačke jedinice trezora, znači ustanove koje se finansiraju direktno iz budžeta i radnici u Gradskoj upravi“, istakao je Arsenović.

Mladen Petrović, odbornik ispred Republičke stranke srpske, rekao je da se, prema Izvještaju, javlja apsurdna situacija.

„S obzirom na toliki deficit da smo imali u gradskom budžetu, a nijednu investiciju nismo uradili, onda dolazimo do neke apsurdne situacije. Obično se deficiti javljaju kada nešto investirate, kada nešto pravite, a ovdje se pojavljuje deficit…. Vjerovatno kolega Arsenović zna bolje i razložio je bolje kompletan izvještaj gdje se pojavljuje taj deficit, ali očigledno nije na investicijama. Takođe, imali smo rekordnu upladu rente, koliko ja znam, i prošle godine i ove godine, što se tiče gradske i građevinske rente za uređenje gradsko-građevinskog zemljišta i građevinsku rentu i mislim da je bila prošla godina čak oko 10 miliona uplata rente, a opet smo poslovali deficitu. Ja mislim da to svaki menadžer treba da se zapita kako vodi tu firmu odnosno grad, na koji način, jer, jednostavno, to su nelogične stvari za dijete koji idu u osnovnu školu, a ne za nas, da kažem intelektualce, koji sjedimo u skupštinskim klupama. To je moja jedina konstatacija, da ne znam kuda „ovaj grad plovi“ s obzirom na takve analize gdje stalno poslujemo u deficitu, a u principu ne vidimo ništa da se dešava, ne vidimo ništa da se pravi. Ja bih razumio i taj deficit kada bi se on razložio da smo mi napravili neke kapitalne objekte u ovom gradu ili infrastrukturne objekte, ali ja ono što vidim je da ništa nije urađeno, a mi iz godine u godinu povećavamo zaduženje Grada Bijeljine“, rekao je Petrović.

Predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević rekao je da se, prema Revizorskom izvještaju, još na prvoj strani vidi da „finansijski izvještaji grada nisu prikazani istinito“.

„Dakle, prikazani su lažno. I već to, ta jedna rečenica povlači za sobom i neke druge stvari, razne vrste odgovornosti i sl. Da i ne čitate ništa dalje o ovom Revizorskom izvještaju. Kolega Arsenović je rekao, uglavnom je ovo probijanje budžeta, odnosno gotovo kompletno probijanje budžeta se odnosi na tekuće rashode. Kolega Petrović je, takođe, govorio o tome, dakle nema veze sa investicijama ili bilo čim sličnim. Budžet grada za ove četiri godine koji smo ovdje redovno osvajali i svake godine je Bijeljina ulazila u narednu godinu sa osvojenim budžetom, je 270 miliona konvertibilnih maraka. Ni u jednom mandatu nije bio ni 50% takav budžet koji je bio u ovom četvrogodišnjem mandatu. Naravno, budžet izvršava Gradonačelnik, Gradska uprava i mi tu nemamo nikakve nadležnosti. Kolege rekoše – rekordan prihod od rente, apsolutno rekordan prihod od PDV-a. Ja ću vas podsjetiti u jednoj godini da smo imali rebalans budžeta, gdje smo samo od PDV-a imali dodatnih 10 miliona neplaniranih prihoda u budžetu Grada Bijeljina. I opet imamo deficit. Broj radnika na dan 25.6.2024. godine, 220 novozaposlenih radnika na određeno vrijeme. 220. Kad pogledate koja je prosječna plata u Gradskoj upravi sa porezima i doprinosima, to je negdje oko 5 miliona konvertibilnih maraka godišnje mimo planiranog budžetskog okvira. Dakle, to je otprilike ovo što imamo kao prekoračenje budžetskog okvira 2023. godine za lična primanja 4.447.604 konvertibilne marke. Da ne pominjemo ostale doznake – 1.3 miliona konvertibilnih maraka, grantove, ostala davanja, sudska rješenja gdje, u prethodnoj godini je bio i spor sa Srbija gasom, odnosno Bijeljina Gasom gdje smo godinu prije toga apelovali da se uvrste ta sredstva u budžet, da se ne ide u spor indirektno i sa državom Srbijom, gdje je naš grad, umjesto, 600.000 konvertibilnih maraka ima obavezu da plati, prinudno da se naplati, na računu Grada preko 900.000 konvertibilnih maraka i to je takođe, iznos koji je ovdje uvršten“, naveo je Đurđević.

Prema njegovim riječima, u Revizorskom izveštaju su i brojne nezakonitosti po pitanju zapošljavanja, javnih nabavki…

„Takođe, brojne nezakonitosti su po pitanju zapošljavanja, po pitanju javnih nabavki, po pitanju jednostranih izmjena karta, iako za to niste nadležni, dakle, to je već samovlašće, nezakonite relokacije o kojim smo više puta ovdje govorili, sada je potvrđeno i definitivno… neprovođenje konkursa za načelnike odeljenja… Potpisnici u odjeljenjima – apsolutno nezakonito. Dakle, to konstatuje izvještaj ove provedene revizije. Dakle, ono što smo mi govorili, što smo slali svim nadležnim u trenutku kad je došlo do tog imenovanja, vi se pozivate na član u Zakonu gdje kaže da možete određenog službenika ovlastiti za provođenje konkretnog upravnog spora i donošenje upravnog akta u tom sporu sa ili prava potpisa upravnog akta u tom sporu. To je član na koji su se pozvali priliku imenovanja tih potpisnika. Mi sad u ovom mandatu vidimo da su ti potpisnici plaćali naloge za isplate i da vode šihtarice radnicima, da upravljaju odjeljenjima. Dakle, postavlja se pitanje: svi akti koji su donošeni u ovu mandatu i gdje su učestvovali u donošenju potpisnice odjeljenja, da li su ti akti nezakoniti, kakve će biti posljedice toga svega, kakve će biti posljedice tih uplata, isplata ili akata na osnovu kojih je to vršeno. Mnogo pitanja ova revizija otvara. Mi nećemo odgovoriti i ne možemo odgovoriti na ta pitanja na kraju smo mandata, za neke stvari nismo nadležni, ali ja evo s ovog mjesta ću pozvati i ne samo po pitanju ove provedene revizije, nego i po pitanju svih drugih podnesenih krivičnih i drugih prijava protiv bilo koga koja obnaša bilo koju javnu funkciju, da pozovem sve nadležne organe i institucije da po ubrzanoj proceduri uzmu u razmatranje sve te predmete. Ovdje je i krivična prijava postala sredstvo političke borbe…. Da se tačno razluči šta je ono što je opravdano, šta je ono što nije opravdano, šta je osnovano, šta nije osnovano, šta je politička borba, šta je zaista prekšaj koji zavređuje krivičnu prijavu i krivični proces. Mislim da, ovo što je konstatovano ovdje u finansijskoj reviziji, da je bilo ko od nas, drage kolege, učinio 5% ovoga, već bi imao staža u KP domu, tako da ne znam zašto nadležni ništa ne preduzimaju po ovom pitanju, ali ja ću nastaviti da govorim o tome makar bio i umanjini, makar i najvišao na osudu javnosti i neke druge stvari po portalima koje se dešavaju, najviše od strane mojih kolega iz Gradske uprave koji su novozaposleni, koji imaju obavezu da komentarišu i svašta drugo rade… ja ću nastaviti ovo da iznosim, a na nadležnima nek bude to da rade ono što treba da rade i što im je posao“, zaključio je Đurđević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име