SG BIJELJINA, ĐURĐEVIĆ: Nije izabran zamjenik Gradonačelnika – „Neozbiljno je uzeti u raspravu Prijedlog na kojem nema predlagača“ (video)

Datum:

Share post:

Danas je održana 21. sjednica Skupštine Grada Bijeljina na kojoj je prisutvovalo 27 odbornika od 31 odbornika.

Današnjoj sjednici nije prisustvovao Gradonačelnik Petrović, koji je bio predlagač većine tačaka, kao ni njegovi saradnici.

Nakon usvajanja novog Dnevnog reda, odlučeno je da se na Dnevnom redu nađe 38 tačaka.

Predsjednik Skupštine Grada, Aleksandar Đurđević, potvrdio je da je od 38 tačaka, usvojeno 24 koje su bile od opšteg interesa za Grad Bijeljinu.

„Na današnjoj sjednici nisu usvojene dvije tačke Dnevnog reda – povećanje cijene odvoza komunalnog otpada za 20% i otpis nenaplativih potraživanja. Kada je riječ o povećanju cijene odvoza komunalnog otpada, koji su predložili AD „Komunalac“ i Gradonačelnik, smatramo da apsolutno nije opravdano sav teret prenijeti na sugrađane i povećati im cijenu za 20%, pogotovo imajući u vidu da je Skupština Grada izdvojila dodatnih 300.000KM subvencija za AD „Komunalac“ koje Gradonačelnik nikada nije uplatio. Ta sredstva i dalje postoje u rebalansu budžeta za 2022. godinu. Apsolutno je neprihvatljivo neizvršavati budžet, što je zakonska obaveza, a onda to neizvršenje budžeta preliti na sve građane u našem gradu, mi to jednostavno nismo dozvolili“, rekao je Đurđević.

Odbornici SDS i PDP su ostali uzdržani po ovom pitanju, iako je povećanje cijene odvoza komunalnog otpada bio prijedlog Gradonačelnika i AD „Komunalac“.

Govoreći o tome, Đurđević je rekao da svi odbornici imaju pravo da se izjasne kako misle da treba, ali je evidentno da pomenuta odluka nije dobila nijedan glas podrške.

„Neodgovorno je ponašanje rukovodstva i direktora AD „Komunalac“ da predlažete da se svi stanovnici Grada Bijeljina opterete sa 20% poskupljenja, a da ne dođete na sjednicu i obrazložite zašto je to tako“, istakao je Đurđević.

Druga tačka koja nije usvojena je otpis nenaplativih potraživanja u iznosu od oko 6,5 miliona KM. Predsjednik Skupštine smatra da bi takav potez bio neozbiljan i neodgovoran od strane Skupštine, da se otpišu sva potraživanja. Takođe, Đurđević je istakao da problem koji je nastao nije problem Gradonačelnika Petrovića, nego da se ta potraživanja gomilaju već 10 godina.

„Mislim da bi na taj način nagradili sve one koji ne žele da plaćaju, a kaznili one koji su redovno plaćali dažbine prema našem gradu. Smatramo da nisu iscrpljena sva sredstva koja su u mogućnosti za naplatu tih potraživanja. Takođe, treba biti pošten, nije to problem novog Gradonačelnika i nešto što je novi Gradonačelnik napravio. To je problem koji traje više od 10 godina i koji se gomila i sada je došlo do toga da je taj iznos 6,1 milion koji budžet treba da naplati“, objasio je Đurđević.

U skladu sa Članom 93. Poslovnika o radu, zbog nedolaska predlagača i predstavnika predlagača, skinuto je 10 tačaka Dnevnog reda koje će se naći na sljedećoj sjednici Skupštine Grada.

Na današnjoj sjednici donesena je i odluka da MZ Glavičorak postane samostalna Mjesna zajednica, nakon što je obavljen zbor građana i niz sastanaka. Pored toga, usvojena su i tri Prijedloga Odluke o pristupanju izradi regulacionog plana „Filip Višnjić“, „Gvozdevići“ i „Dašnica 1“.

Jedna od tačaka koja je skinuta sa Dnevnog reda je i Prijedlog rješenja o izboru zamjenika Gradonačelnika Grada Bijeljina, takođe po Članu 93.

„Gradonačelnik je po zakonu taj koji predlaže zamjenika, a Skupština je ta koja bira i razrješava zamjenika. Mi danas nismo imali predlagača da nam obrazloži svoj prijedlog i zašto je baš taj kandidat najbolji za tu funkciju, da bude drugi čovjek našeg grada“, rekao je Đurđević, te dodao da je neozbiljno uzeti u raspravu Prijedlog na kojem nema predlagača.

Tatjana Pantić nije imenovana za zamjenika Gradonačenika Bijeljine

On je istakao da je zamjenik Gradonačelnika veoma bitna funkcija za koju je neophodno da predlagač bude prisutan.

Kako je objasnio, kada predlagač obrazloži svoj prijedlog, nakon toga se formira tročlana komisija koja provodi proces tajnog glasanja. Svaki odbornik, bez obzira na političku partiju, ima pravo i mogućnost da se lično izjasni o tome da li podržava prijedlog.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U 2024. oživljava “stari, dobri“ festival “Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“ (foto)

Ono čime se Semberija može ponositi su vrijednosti koje će ove, 2024. godine ponovo biti oživljene u novom...

Bijeljinske rukometašice grabe ka tituli (foto)

Dva dana, dvije utakmice i dvije pobjede! Ostvarile su ovo rukometašice ŽRK "Radnik" iz Bijeljine koje su proteklog...

MZ “POPOVI“: Bez i malo stida gradonačelnik se oglasio u vezi Doma kulture u Popovima! (foto)

Na tekst gradonačelnika Bijeljine oko neodržavanja prostorija u Domu kulture Popovi oglasila se i  MZ Popovi preko FB...

LJUBIŠA PETROVIĆ: Užasan simak iz Popova – neodgovornost i neodržavanje Doma kulture (foto,video)

-Nemojte da ovakve slike se šire iz naših sela, molim vas, minimum koji možemo uraditi je da pokupimo...