SG BIJELJINA: Burna rasprava o stanju u poljoprivredi u Semberiji (video)

Datum:

Share post:

Nakon dvoipočasovne burne rasprave o aktulenoj situaciji u semberskoj poljoprivredi, odbornici Skupštine grada usvojili su više zaključaka i mjera koje se odnose na saniranje stanja u poljoprivrednoj proizvodnji Semberije koje je nastupilo nakon velike suše. Pokrenuta je aktivnost na formiranju skupštinske komisije koja će utvrditi stanje na terenu i predložiti određene mjere za proglašenje elementarne nepogode – suše, da bi se nakon toga uputio zahtjev Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu za konkretnu finansijsku pomoć.

Sreten Vučković, zaposlen u Odjeljenju za poljoprivredu, kaže da će komisija, koja je formirana od strane gradonačelnika i Skupštine grada, sagledati stanje na terenu i predložiti konkretne mjere.

“Vidjeli smo na djelu politikanstvo, a niko da istakne da je zakonska obaveza države i ministarstva razvoj poljoprivrede i obezbjeđenje podsticaja. Dobro je  i to što imamo Agrarni fond i što svake godine izdvajamo sredstva za razvoj poljoprivrede. Mi smo predlagali da se iz Kompenzacionog fonda izdvoje sredstva za ublažavanje posljedica suše, a na pragu je i jesenja sjetva. Tražimo da se ponovo uspostavi sistem robnih rezervi, jer interventni otkup ne daje rezultate. Akcize, smanjenje PDV-a na repromaterijal za poljoprivredu i nekontrolisan uvoz su rak – rana  poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj”, naglasio je Vučković.

TESTNA REKLAMA

Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina izjavio je da je suša najaktuelniji problem Semberije i poljoprivrede u Semberiji.

“Na vrijeme sam upozorio koji je put i način da lokalna zajednica uputi zahtjev Vladi Republike Srpske za saniranje štete od suše. Poljoprivrednici bi u tom slučaju imali pomoć i od lokalne zajednice i od Vlade RS, koja je uvijek davala duplo više novca za pomoć. Skupština je danas pokrenula proceduru proglašenja elementarne nepogode i to je zakonom jasno propisano. Za sanaciju štete od suše treba šest do deset miliona KM, tako da bi tri miliona iz Kompenzacionog fonda, koliko je namijenjeno za razvoj seoske infrastrukture, za to bilo nedovoljno. Pokušava se manipulisati javnim mnjenjem, jer  je riječ o sredstvima koja su ranije planirana i namjenski usmjeravana”, istakao je Lazarević.

Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice izjavio je da je suša izazvala katastrofalne posljedice u Semberiji, te da je prije mjesec i više dana trebalo donijeti odgovarajuće odluke o proglašenju suše kao elementarne nepogode.

“Ovih tri miliona KM, koliko je iz Kompenzacionog fonda izdvojeno za ruralni razvoj, biće utrošeno u predizbornu kampanju. Danas narod sve zna i sve vidi. Već sutra ću sazvati Upravni odbor  svih udruženja kako bismo donijeli odgovarajuće odluke. Mi tražimo da se tri miliona KM direktno rasporedi poljoprivrednicima, od toga dva miliona za saniranje posljedica suše, a milion KM za pripremu jesenje sjetve”, izjavio je Bakajlić.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com / semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

STRUČNI UGAO: Izgradnja malih hidroelektrana na kanalskom sistemu u Semberiji

Osnovnu kanalsku mrežu na području Semberije čine primarni kanali: Glavni obodni kanal (GOK), Majevički obodni kanal (MOK) i...

Evropski parlament donio odluku: Uvodi se jedinstven punjač za mobilne uređaje

Evropski parlament usvojio je danas pravila o uvođenju jedinstvenog porta za punjenje mobilnih telefona, tablet uređaja i kamera...

Ljubiša Petrović na čelu organizovanog odlaska na proteste opozicije u Banjaluku (foto, video)

Danas je u Bijeljini organizovan odlazak na najavljene proteste opozicije u Banjaluku. Kako je rekao Gradonačelnik Bijeljine i...

SNSD BIJELJINA: Ljubiša Petrović poziva na bojkot NSRS – DA LI SI SVJESTAN ŠTA RADIŠ?

Saopštenje GrO SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Savezu nezavisnih socijaldemokrata je samo na tri biračka mjesta u Bijeljini upisano...