Upravo je stigla sezona mandarina, jednog od najomiljenijih plodova hladnih mjeseci

Ovi mali, sočni citrusi neodoljivog mirisa i slatko-kiselog ukusa postali su simbol svježine i zdravlja. Sada je pravo vrijeme da uživate u mandarinama koje su u punom jeku na pijacama i supermarketima.

U nastavku pogledajte zašto treba redovno da konzumirate mandarine, koliko kalorija sadrže, koliko se preporučuje jesti dnevno.

Nutritivna vrijednost mandarina

Mandarina je niskokalorično voće bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima te su izvrstan izvor brojnih važnih nutrijenata. Jedna srednja mandarina (oko 88 grama) sadrži: 47 kalorija, 12 grama ugljenih hidrata, 2 grama vlakana, 9 grama šećera, 0,7 grama proteina, 0,3 grama masti26 odsto dnevne potrebe za vitaminom C.

Osim toga, mandarine sadrže i značajne količine magnezijuma, kalijuma, bakra i gvožđa. Ove male voćke su prava nutritivna bomba koja može značajno doprinijeti vašem svakodnevnom unosu vitamina i minerala.

Mandarina i njeni zdravstveni efekti

Redovna konzumacija mandarina donosi brojne zdravstvene prednosti, od jačanja imunološkog sistema do poboljšanja zdravlja srca i kože. To je ukusno, niskokalorično voće koje obezbjeđuje mnoge esencijalne hranjive materije koje podržavaju opšte zdravlje. Evo nekoliko ključnih prednosti konzumiranja mandarina:

Jačanje imunološkog sistema

Mandarine su bogate vitaminom C, koji je ključan za jačanje imunološkog sistema. Pomaže u borbi protiv infekcija, virusa i prehlada, kao i u regeneraciji tkiva.

Poboljšanje zdravlja kože

Vitamin C u mandarinama takođe stimuliše proizvodnju kolagena, koji poboljšava elastičnost kože i pomaže u zacjeljivanju rana i održavanju mladalačkog izgleda kože.

Zdravlje srca

Kalijum u mandarinama pomaže u regulisanju krvnog pritiska i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Flavonoidi poput hesperidina djeluju kao antioksidansi, što dodatno poboljšava zdravlje srca i smanjuje upale.

Podrška digestivnom sistemu

Mandarine su bogate vlaknima koja pomažu varenju, sprečavaju zatvor i regulišu zdravo varenje. Redovna konzumacija vlakana takođe pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine.

Snižavanje holesterola

Flavonoidi i vlakna u mandarinama mogu pomoći u smanjenju nivoa lošeg (LDL) holesterola, čime se smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Zaštita od hroničnih bolesti

Antioksidansi, uključujući vitamin C i flavonoide, štite ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, čime se smanjuje rizik od hroničnih bolesti kao što su rak, dijabetes i bolesti srca.

Održavanje zdravlja očiju

Vitamin A u mandarinama pomaže u održavanju zdravlja očiju, poboljšava noćni vid i smanjuje rizik od razvoja očnih bolesti povezanih sa starenjem, kao što je makularna degeneracija.

Hidratacija tijela

Mandarine se sastoje od visokog procenta vode, koja pomaže u hidrataciji tijela i održavanju optimalnog funkcionisanja organa.

Regulacija tjelesne težine

Mandarine imaju malo kalorija, bogate vlaknima i vodom, što ih čini odličnim izborom za užinu koja može pomoći u kontroli apetita i održavanju zdrave težine.

Zdravlje kostiju

Kalcijum i magnezijum, prisutni u manjim količinama, pomažu u održavanju zdravlja kostiju i smanjuju rizik od osteoporoze.

Koliko mandarina dnevno trebate jesti

Iako ne postoji čvrsto pravilo o tome koliko mandarina treba da jedete dnevno, stručnjaci preporučuju konzumiranje 2-3 mandarine dnevno kao dio uravnotežene ishrane. Ovo će vam obezbijediti dovoljan unos vitamina C i drugih važnih hranjivih materija, bez prekomjernog unosa šećera, prenosi Glas Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име