Šetajte 30 minuta svakog jutra i lekovi za pritisak vam neće trebati

Datum:

Share post:

Stručnjaci sa Univerziteta Zapadne Australije su otkrili da ovakva aktivnost ima zaštitni efekat tokom ostatka dana. Oni su pratili 67 starijih odraslih osoba i otkrili da 30 minuta laganog hoda ujutro pomaže da se snizi krvni pritisak, tokom dana. 

„I za muškarce i za žene, stopa smanjenja krvnog pritiska nakon vežbanja i pauze u sedenju približila se onoj koja se može očekivati od lekova za pritisak u ovoj populaciji“, rekao je vodeći istraživač Majkl Viler. 

Visok krvni pritisak naziva se još i „tihi ubica“ jer simptomi često ostaju nezapaženi sve dok ne bude prekasno, preneo je „San“ (The Sun). 

„Kako se procenat onih koji imaju prekomernu težinu sa povišenim krvnim pritiskom povećava sa godinama, usvajanje strategije koja bi uključivala kombinovanje vežbi sa pauzama u sedenju može biti važno za kontrolu i sprečavanje razvoja visokog krvnog pritiska”, ocenio je Viler. 

TESTNA REKLAMA

Britanska fondacija za srce pozdravila je studiju, objavljenu u časopisu Hipertenzija, ocenivši da je 30 minuta jutarnje vežbe dobro i za mentalno zdravlje. 

„Ova studija podržava ogroman broj dokaza koji pokazuju da redovna fizička aktivnost može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i pomoći da se smanji rizik od srčanog i moždanog udara”, rekla je viša kardiološka sestra u britanskoj fondaciji Kris Alen. 

Ovo je druga studija australijskih stručnjaka. U prvoj je otkriveno da 30 minuta intenzivnog vežbanja uveče ne utiče na spavanje – ali može pomoći da se smanji glad. 

Ta studija, objavljena u časopisu Eksperimental pokazala je da fizička aktivnost noću nije uticala na spavanje. 

Kako je objavljeno u studiji, večernja vežba je takođe rezultirala većim smanjenjem hormona koji stimuliše glad u poređenju sa vežbanjem ranije u toku dana.

Izvor. b92.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Lazarević i Radić

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Lazarević i Radić

Direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarević i predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije“ Boško Radić bili su gosti portala Dešavanja...

SUTRA SMJENE U AD ’’GRAD’’ BIJELJINA – imenovanje novog direktora

U AD ’’Grad’’ Bijeljina ništa bolje, samo smjene... Kako saznaje portal Dešavanja u Bijeljini za ujutro (utorak, 16. avgust...

ĆORIĆ: “Radnik“ više nije “na koljenima“ (foto, video)

Predsjednik Fudbalskog kluba "Radnik" Bijeljina Nedeljko Ćorić rekao je danas da su u ovom klubu uspjeli da riješe...

MINISTAR PAŠALIĆ: Protivgradna zaštita ne može da izazove sušu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je zadovoljan radom Protivgradne preventive jer...