ŠEST GODINA od KATASTROFALNIH POPLAVA u Semberiji

Datum:

Share post:

Prije tačno šest godina, gradskim ulicama tekla je muljevita rijeka koja se slivala u podrume kuća i stambenih zgrada, uništavala imanja, blokirala normalno odvijanje života.

Vodena stihija je nanijela ogromnu štetu na privatnoj i javnoj imovini, potpuno su uništene 102 kuće, oko 7.000 kuća bilo je djelimično oštećeno, 539 privrednih subjekata pretrpjelo je štete. Direktni ekonomski trošak iznosio je oko 123 miliona KM, dok je indirektni, zbog izgubljene dobiti, iznosio oko 393 miliona KM. To je predstavljalo tada, a i sada predstavlja osam do deset godišnjih gradskih budžeta.

 
Vodostaj rijeke Save u Rači dostigao je istorijski maksimum od 950 centimetara, a Savski nasip je probijen na pet mjesta. Poplavljeno je bilo 30.500 hektara zemljišta , odnosno, oko 40 odsto teritorije Grada, poplavljeno je bilo 20 semberskih sela, evakuisano je 10.000 stanovnika, od kojih je 1.500 bilo smješteno u kolektivne centre, ali, srećom, nije bilo ljudskih žrtava ni epidemija, uprkos toplom vremenu. Vanredno stanje je proglašeno 14. maja i trajalo je sve do 14. jula.

TESTNA REKLAMA

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je rekao da je Bijeljina uz ogromnu pomoć naroda Semberije, kao i drugih opština i gradova u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, struktura Civilne zaštite, specijalizovanih timova iz BiH, ali i Italije, Turske, Slovenije i Velike Britanije, humanitarnih organizacija, bratskih gradova i drugih humanih ljudi, uspjela da se izbori protiv stihije. U vremenu poslije povlačenja vode, saniran je najveći dio oštećene i uništene imovine. Najznačajnija pomoć je obezbijeđena putem vaučera.

U vremenu poslije povlačenja vode, saniran je najveći dio oštećene i uništene imovine. Najznačajnija pomoć je obezbijeđena putem vaučera. Od izuzetne važnosti bila je pomoć i donatora iz zemlje i inostranstva – Evropske Unije, UNDP-a, nevladinih organizacija.

Zahvaljujući donatorima, obnovljena je 871 kuća. Značajna je bila i donatorska pomoć u vidu plastenika, vještačkog đubriva, sjemenskog materijala i drugog materijala u vrijednosti od preko 1,5 miliona KM.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Nikada ne zaboraviti nevine srpske žrtve pobijene na Petrovačkoj cesti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod nikada neće zaboraviti i nikada neće prestati...

NEŠIĆ, DNS: Ekonomija i nova radna mjesta su najveći nacionalni interes

"Razvoj ekonomije, nova radna mjesta i stabilnost su najveći nacionalni interes. Prioritet je da pravimo nove fabrike, a...

„Podrška najmlađim sugrađanima“ Mališani iz Ugljevika učesnici NTC kampa na Gučevu

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zajedno sa šefom kabineta Miloradom Jovičićem posjetio je večeras mališane iz Ugljevika, njih...

MLADEN MITROVIĆ, DONJE CRNJELOVO: Podržavam ministra da se projekat navodnjavanja proširi (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrovićem i pomoćnik ministra...