SEMBERSKI poljoprivrednici očekuju veće podsticaje – POVEĆANA AGRARNA KASA

Datum:

Share post:

Povećanju budžeta za iduću godinu raduju se poljoprivrednici. Agrarna kasa, sa 71 milion, biće povećana na 75 miliona maraka. Kada se ovoj sumi dodaju brojni projekti i sredstva IRB-a, poljoprivrednici u 2020. godini mogu da računaju na 190 miliona maraka.
 

Dodatnih četiri miliona maraka u budžetu raduje poljoprivrednike koji su u ovoj godini unaprijedili proizvodnju zahvaljujući podsticajima za kapitalne investicije. Kupili su mehanizaciju, priključne mašine, opremu za stočarsku i povrtarsku proizvodnju, za navodnjavanje.

– Čim dobiješ više sredstava, više ulažeš i uradiće se više, unaprijediće se poljoprivreda, lakše će biti i obrađivati zemlju kad imaš nove mašine i obnoviš stočni fond – ističe poljoprivrednik Mićo Đokić iz Dvorova.

– Ne možemo reći da nismo zadovoljni podsticajima što se tiče kapitalnih ulaganja, ali daleko da smo zadovoljni podsticajima po hektaru. Probaćemo sa ministrom da razgovaramo oko toga – kaže poljoprivrednik Boško Radić.

Ratari se nadaju većim podsticajima po zasijanom hektaru pšenice, mljekari premijama za mlijeko, a svoj dio ''kolača'' očekuju i povrtari.

TESTNA REKLAMA

– Mi očekujem od ta četiri miliona da se malo više ulaže u procesnu opremu kojom bi se finaliziralo povrće ili voće i izvozilo na strana tržišta – rekao je Rade Јovičević, potpredsjednik Udruženja povrtara.

Agrarni budžet raste u procentu u kojem raste budžet Republike Srpske. Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ističe da će dodatna sredstva u budžetu za poljoprivredubiti utrošena u poljoprivrednu proizvodnju u skladu sa pravilnikom koji je u pripremi.

– Sredstva će biti raspoređena tamo gdje su najviše potrebna. Trenutno ne mogu da kažem u koju mjeru jer imamo nekoliko desetina različitih mjera vezanih za poljoprivrednu proizvodnju – kaže Pašalić.

Unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje većim podsticajima ima višestruku korist, kažu, poljoprivrednici, biće konkurentniji na tržištu, a nadaju se i da će se zaustaviti odlazak mladih iz sela.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

RADNIK SVE JAČI: BOJAN BURAZOR STIGAO U SEMBERIJU

Radnik iz Bijeljine je svakim danom sve jači, a novo ime je igrač bogatog iskustva, Bojan Burazor. Sadržaj se...

Hiljadu učesnika iz 58 klubova na Međunarodnom rukometnom turniru u Bijeljini

Hiljadu učesnika iz 58 klubova na Međunarodnom rukometnom turniru u Bijeljini. BIJELJINA HANDBALL CUP 2022 će biti održan 19,...

NAŠA REPUBLIKA SRPSKA na današnji dan DOBILA IME

Narodna skupština Srpske Republike BiH usvojila je u Banjaluci 12. avgusta 1992. godine Deklaraciju o državnom i političkom...

RiTE „Ugljevik“ i „Elektro – Bijeljina“ u plusu – Za pola godine ostvarena VIŠEMILIONSKA DOBIT

Zavisna preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), osim Elektrokrajine, završila su prvu polovinu ove godine u plusu te...