Semberka veliku ljubav prema životinjama pretvorila u unosan posao

Datum:

Share post:

-Na ideju da otvorim salon za njegu kućnih ljubimaca došla sam poučena ličnim iskustvom. Jedno vrijeme sam radila kao veterinar u ambulanti za kućne ljubimce u Banjaluci i tu sam upoznala ljude koji su se profesionalno bavili njegom kućnih ljubimaca. Mi smo  zainteresovane vlasnike  upućivali kod tih ljudi, koji su savršeno poznavali svoj posao. Inače, ja sam vlasnica kovrdžavih bišona, koji zahtjevaju redovnu njegu, ali i veliki ljubitelj svih životinja, ali ipak pasa na prvom mjestu“, kaže Živkovićeva.

Svoje slobodno vrijeme u Banjaluci, napominje Vesna, iskoristila je da se bolje upozna sa grumingom, a u tome joj je, kako kaže, pomogla jedna od žena koja se na profesionalan i ozbiljan način bavi ovim poslom.

– Zaista me je to sve jako zainteresovalo i  na neki način oduševilo, kao ljubitelja ži­votinja. Kada sam se vratila u Bijeljinu, shvatila sam da našem gradu nedostaje salon za njegu ljubimaca. Još kao studentkinja svoje pse sam vodila u Beograd,  jer ovdje salon nije postojao. Moram da istaknem da je to bilo jako komplikovano. Teško je kada pas često putuje, a i cijene u Srbiji nisu baš povoljne. Kada se tome dodaju i putni troškovi, to je zaista poprilično skupo za najveći broj naših građana“, objašnjava Vesna Živković.

U početku, kaže Vesna, uglavnom je se bavila njegom manjeg broj ljubimaca, dok je sada situacija mnogo bolja.

TESTNA REKLAMA

– Mogu da kažem da sam sada jako zadovoljna kako salon funkcioniše. Građani u salon uglavnom dovode manje kućne pse – maltezere, bišone, pudlice, čijim je vlasnicima osim vizuelnog momenta jako bitno i da je pas čist i njegovan, te da je dlačni pokrivač njihovih ljubimaca zdrav, kako bi se smanjilo linjanje“, kaže Živkovićeva.
Dlaka pasa koji se drže na dvorištu, napominje Vesna, takođe zahtjeva dobar tretman, naročito u proljetnom i jese­njem periodu ali, kako kaže, naši građani nisu još potpuno svjesni te činjenice.

– Za vlasnike je jako značaj­no da znaju da stara dlaka teško može u potpunosti da se odbaci. Ona ostaje zarobljena u dlačnom pokrivaču i stvara gute,  a zaćeban dlačni pokrivač ne može tada da obavlja ulogu termo-izolatora, što je od izuzetnog značaja za pse. Zaćeban dlačni pokrivač, kada se pokvasi, je idealna sredina za nastanak kožnih infekcija. Svim psima, a naročito dugodlakim , neophodno je posvetiti podjednaku pažnju kada je riječ o dlaci“,  ističe ova doktorka veterinars­ke medicine.

Vesna napominje da pse koji se šišaju treba redovno dovoditi na svakih mjesec  do dva u salon, u zavisnosti od brzine kojom raste dlaka, radi održavanja frizure, aostale u skladu sa mogućnostima vlasnika, najmanje četiri puta godišnje.

Sam tretman u salonu, ob­jašnjava Vesna Živković, obuhvata iščetkavanje, ku­panje, šišanje, higijensko šišanje, te higijenu noktiju i ušiju.

-Tako u osnovi izgleda tretman, ali se ne može generalizovati, dosta toga zavisi i od rase. Što se tiče alata, koritim profesionalni alat za gruming, koji je najvećim dijelom nabavljen u inostranstvu. Posebnu pažnju posvećujem i izboru kvalitetne kozmetike, a o toj temi često razgovaram i sa vlasnicima lju­bimaca, kojima preporučujem proizvode koje mogu da koriste za njegu njihovih njuškica“, kaže Vesna.
Prema njenim riječima, posebno iznaneđenje za vlasnike pasa koji prvi put dolaze u njen salon predstavlja to što ona ostaje nasamo sa njihovim ljubimcima dok traje tretman.

– Moram da budem iskrena, većinu vlasnika to iznenadi. Naime, riječ je o tome da je pas mnogo mirniji kada njihov vlasnik nije tu, pa samim tim i procedura traje mnogo kraće. Ipak, ako vlasnik baš želi da prisustvuje tretmanu, ja to poštujem i dozvoljavam. Kod agresivnijih pasa insistiram da vlasnik bude tu, kao i kod jako uplašenih pasa, za koje procijenim da im odvajanje od vlasnika predstavlja preveliki stres“, kaže Vesna Živković i ističe da je  za njen posao jako značajna i ljubav prema životinjama, kao i strpljenje.

Vesna bi voljela kada bi igrađani Bijeljine shvatili da šišanje i njega kućnih ljubimaca ne predstavljaju pomodarstvo nego, kako kaže,  nešto što je neophodno za njihove ljubimce, naročito kada je riječ o dugodlakim psima i rasama koje se šišaju.

– Njega ljubimaca je nešto što je neophodno. Ako već imamo svoje ljubimce, treba da im pružimo ljubav i da se na pravi način staramo o njima“, poručuje Vesna Živković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info/arhiva

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

GRADONAČELNIK Bijeljine ODBIO da se pozdravi sa ministrom Pašalićem u rodnom Crnjelovu (foto, video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, zajedno sa ministrom komunikacija i transporta BiH, Vojinom Mitrovićem i...

Premijer Srpske pozitivan na korona virus

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozitivan je na virus korona (SARS-CoV-2). Premijer Višković ima blage simptome virusa i...

Donijeta odluka o usvajanju i provođenju Plana integriteta u Osnovnom sudu u Bijeljini

Na osnovu Smjernica za izradu i provođenje plana integriteta u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, koje je usvojio...

Večeras Pantelinsko duhovno veče u Bijeljini

U okviru tradicionalne manifestacije Pantelinski dani, u ponedeljak 8. avgusta, u 20 časova, u velikoj sali Centra za...