Nema novih slučajeva afričke kuge, ali pooštrene mjere

Svinje zaražene virusom afričke kuge do danas su registrovane u 42 semberska domaćinstva, u istom žarištu u krugu deset kilometara oko sela Dragaljevac.

To su sela koja gravitiraju prema Brčkom, gdje je takođe registrovana ova zarazna bolest.
Prema podacima Veterinarskog zavoda Srpske, jedno žarište je i dalje u Šamcu.

U posljednja 24 časa nije prijavljen ni jedan novi slučaj.

Za službe na republičkom i lokalnom nivou nadležne za sprovođenje mjera protiv širenja svinjske afričke kuge, sve je više posla.

Dragan Knežević, direktor Veterinarskog zavoda „Vaso Butozan“, rekao je da postoji samo jedno žarište, te da se slučajevi pojavljuju u različitim domaćinstvima, što je važno, jer zaraza se ne širi iz tog kruga koji je prvi otkriven.

U Veterinarskom zavodu gdje se analiziraju uzorci i dostavljaju sve informacije sa terena, ukazuju da je zaraza zahvatila manje uzgajivače svinja.
Oliver Stevanović, epizootiolog, rukovodilac laboratorije za zarazne bolesti Instituta, PЈ Bijeljina, kaže da su sva zaražena imanja ekstenzivnog tipa uzgoja, tj. da su sve zaražene svinje bile na otvorenom ili poluotvorenom.

Napomenuo je da zaraza nije otkrivena ni na jednoj većoj farmi koja ima zatvoreni nivo sigurnosti.
U Ministartsvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske ističu da su sve veterinarske službe na terenu i da rade po nalogu veterinarskih inspektora.

Dragana Oklješa, pomoćnik ministra za veterinarstvo, rekla je da i zemlje u okruženju imaju probleme s ovom zarazom, jer se npr. ona u Srbiji širi još od 2019. godine. Istakla je da se u Srpskoj preduzimaju sve potrebne mjere kako bi bilo spriječeno širenje bolesti.

Nedostataka ipak ima, tvrde u Veterinarskom zavodu i očekuju efikasniji rad lokalnih službi. Lokalni centar kasni sa eutanazijom zaraženih životinja. Razmak između konačnog pozitivnog nalaza, tj. potvrde bolesti i eutanazije životinja i asanacije terena, ne treba da bude izvan 24 sata.

Do sada je uklonjeno više stotina zaraženih svinja. Zaraza zahtijeva rigorozne mjere zaštite i oprez za sve uzgajivače svinja, bez obzira što se ne nalaze u zaraženom području.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име