Semberija: Suve oranice čekaju proljeće

Datum:

Share post:

Toplo vrijeme i nedostatak padavina već dva mjeseca znatno otežavaju jesenju sjetvu, a poljoprivrednici kažu da će zbog toga mnoge njive biti zasijane tek na proljeće.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije“ Savo Bakajlić kaže da ratari zbog suve zemlje moraju po nekoliko puta mašinama da obrađuju njive.

– Ne pamtim teže uslove za jesenju sjetvu. Za sada su posijani pšenica, ječam i uljana repica, ali na manjim površinama od planiranih. Kiše i dalje nema, pa dolazi do nejednakog nicanja pšenice i ječma. Njive koje zbog suše nisu obrađene biće ostavljene za kukuruz ili neku drugu jaru kulturu – kaže Bakajlić.

Zbog suvih oranica, dodaje Bakajlić, ratari po nekoliko puta mašinama obrađuju njive, zbog čega su i zalihe regresirane nafte već pri kraju.

TESTNA REKLAMA

– Ovo je sigurno najveća potrošnja goriva u proteklih pet godina. Neki ratari su čak morali da dokupljuju gorivo. Umjesto jednog „prohoda“ morali smo njivu prolaziti bar tri-četiri puta, što je udvostručilo troškove za sjetvu i sigurno će se odraziti na cijenu pšenice – rekao je Bakajlić.

Slična situacija je i u ostalim dijelovima Srpske. U Novom Gradu zasijano je tek 30 odsto od planiranih 980 hektara oranica. Šef opštinskog Odsjeka za poljoprivredu Olivera Popović kaže da je predviđeno da pšenica bude zasijana na 370 hektara, raž na tri, ječam na 600 i zob na sedam hektara.- Zbog suvog zemljišta i otežane obrade realno je očekivati da će većina parcela biti zasijana u proljećnoj sjetvi – dodala je Popovićeva.

Izvor: www.bijeljina.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...