SELAK, SPS: Treba nam srpsko jedinstvo oko cijena goriva i odlaska mladih

Datum:

Share post:

SPS će biti pobjednik predstojećih opštih izbora, ne iz razloga što ćemo imati najviše mandata, nego zato što ćemo nakon 2. oktobra imati kapacitet da postavljamo uslove u ime građana Republike Srpske, poručio je predsjednik Socijalističke partije Srpske i nosilac kandidatske liste za Izbornu jedinicu 3, Goran Selak.

On je naglasio da SPS na opšte izbore izlazi sa programom koji se od svih ostalih razlikuje po tome što predstavlja listu konkretnih poslova i zadataka za buduću vladu, te da očekuje veliku podršku širom Republike Srpske.

– Mi ne obećavamo i ne pričamo u prazno i zato naš program ne liči ni na jedan koji je do sada predstavljan narodu. Imamo konkretne ciljeve oko kojih će morati da se usaglase svi oni koji žele da razgovaraju sa SPS. Umjesto koalicija, blokova i tajnih dogovora, mi imamo povjerenje naših članova i naših glasača da uspostavljamo programsku saradnju sa svima koji su spremni da se prihvate konkretnih poslova. Novi Zakon o pravima boraca, podrška novorođenim bebama od 5.000 maraka, program podrške domaćim privrednicima i depolitizacija institucija Republike Srpske su jasni i izvodljivi ciljevi i naša ruka je pružena svima koji žele da podrže našu borbu i naš rad na realizaciji ovih zadataka.

Nakon što su objavljene liste i kandidati, gdje se na političkoj mapi Srpske nalazi SPS?

Mi smo osnovani i dobili smo podršku građana da mijenjamo stvari, a ne da se uklapamo u postojeće stanje. Zbog takve politike smo se našli na udaru svih, ali izdržali smo sve i na izbore idemo nikad jači. Manje od osam mjeseci nakon osnivanja promijenili smo političku mapu Banjaluke, a nakon ovih izbora mijenjaćemo stvari i na nivou Republike Srpske. Ostali smo dosljedni svojim stavovima, dali smo i više nego dovoljno vremena strankama opozicije da dođu do dogovora i zajedničkih kandidata, međutim to se nikad nije desilo. Stranke su kandidovale svoje kandidate bez ikakvog dogovora i onda se valjda očekivalo da će SPS to slijepo da podrži. Sa takvim stavovima smo već imali iskustva u koaliciji sa SNSD i njihovim satelitima, a znamo svi kako je to završilo.

SPS ima svog kandidata za predsjednika Republike Srpske. Zbog toga mnogi kažu da činite uslugu SNSD.

Ako pogledate dešavanja u posljednjih nekoliko mjeseci, izgleda da svi čine uslugu SNSD i da jedino SNSD neumorno radi protiv sebe. Ko će biti uspješniji pokazaće rezultati izbora. Mi smo kandidovali čovjeka iza koga mogu da stanu svi građani Republike Srpske. Akademik Neđo Đurić je odgovoran, stručan i iskusan čovjek, koji predstavlja sve ono što već decenijama ne možemo da vidimo na našoj političkoj sceni. Neđo Đurić je patriota koji je odbio da ga imenuju za premijera oni koji su prenosili nadležnosti Republike Srpske i čovjek koji zaslužuje povjerenje, jer jedino s ljudima kao što je Neđo Đurić možemo da se borimo protiv rak rane našeg društva, a to su podjele među narodom i nesloga. Što se tiče naše navodne usluge aktuelnim vlastima, teško da njima bilo kakva usluga može da pomogne. Oni su svoje prilike propustili kada su odbili novi zakon o pravima boraca, prikrivanjem odgovornih za aferu “Viadukt” i mnogim drugim aferama i propustima.

Trenutno, pored blokova vladajućih i opozicije, na sceni imamo i treći put, koji čini DNS. Kome je najbliži SPS?

SPS je najbliži narodu. Ne vjerujemo ni u prvi ni u drugi ni u treći put. Ima samo jedan put kojim svi moramo da idemo, a to je pravi put. Ako svi krenemo različitim putevima, nećemo daleko stići. Umjesto stalnog traženja razloga za sukob i podjele, moramo prihvatiti realnost da iza svakog političkog subjekta stoji narod koji je dao svoj glas i svoje povjerenje. Kada krenemo sa te polazne tačke, mnogo je lakše prihvatiti činjenicu da moramo da razgovaramo, da se uvažavamo i da budemo predstavnici ljudi koji su nam dali povjerenje, a ne da se kroz politiku i javne funkcije vode lični sukobi i liječe kompleksi. Imali smo kratkotrajno srpsko jedinstvo po pitanju Inckovih zakona, hajde sada da postignemo srpsko jedinstvo po pitanju cijena goriva, demografske obnove ili podrške domaćim privrednicima. Evo, mi smo nekoliko puta otvorili tu temu, ali nema zainteresovanih ni na jednom od “puteva”. Sve više vjerujem da je zaista prvo potrebna smjena generacija i dolazak mlađih ljudi, koji shvataju da živimo u 21. vijeku i da je svijet otišao daleko naprijed dok smo mi stagnirali i išli unazad.

Poznato je da SPS ima sporazum o saradnji s Pokretom socijalista Aleksandra Vulina u Srbiji, a nedavno ste uspostavili i saradnju sa Savezom penzionera i potomaka, koji vodi Dragutin Ilić. Zašto baš Pokret socijalista i Savez penzionera i potomaka, a ne, recimo, neke od parlamentarnih stranaka u Srpskoj?

I Pokret socijalista i Savez penzionera i potomaka su nam prirodni saveznici, s kojima dijelimo mnoge programske ciljeve i politike. Saradnja sa Pokretom socijalista za cilj ima promociju jedinstva srpskog naroda i stvaranje čvršćih veza s našom maticom. Predsjednik Saveza penzionera i potomaka, doktor Dragutin Ilić je osnivač i prvi predsjednik Socijalističke partije Republike Srpske i s njim aktivno radimo na politikama koje se tiču podrške našim penzionerima. Kao što  smo više puta rekli, naša ruka je pružena svima, ali mi se bavimo radom i konkretnim rezultatima, a ne samo pričama i formalnostima. Da li je važnije biti član neke koalicije ili je važnije izaći s konkretnim rješenjem vezanim za standard penzionera ili za povezivanje privrednika Srbije i Srpske? Ako nam je interes Republike Srpske zaista na prvom mjestu, odgovor je jasan.

I na kraju, šta očekujete od predstojećih izbora?

Izvjesno je da će SPS ponovo da udari na rejting renomiranih kuća za istraživanje javnog mnjenja i da “iznenadi” sve one koji se ne kreću i ne rade zajedno s narodom. Ponovo nam govore da nećemo preći cenzus, kao da ništa nisu naučili iz prošlih lokalnih izbora. S druge strane, među našim ciljevima je dvocifren broj mandata u NSRS. Vidjećemo, kampanja tek počinje. SPS se neće valjati u blatu sa ostalima nego ćemo tražiti saborce i među ljudima i među organizacijama i političkim subjektima. Drugi neka pričaju, mi ćemo da radimo.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MILIČEVIĆ POTVRDIO: Američke (OFAC) sankcije ugasile račun SDS – naćemo rješenje

Jedini račun Srpske demokratske stranke preko kojeg je ova partija funkcionisala zbog sankcija je danas ugašen, čime je...

ZVANIČNO: Novi direktor “Elektro Bijeljine” Miograd Peranović (foto)

Na sjednici Nadzornog odbora koja je počela danas (petak, 29. mart 2024. godine) i koja je još u...

Juniori KMF ”Radnik MD Shop” pobjedama i stopama svojih starijih kolega

U 12. kolu Premijer futsal lige BiH, uzrast U-19, juniori KMF ’’Radnik MD Shop’’su gostovali u Brčkom, te...

DODIK VUKANOVIĆU: “Treba mi dati orden kakvu budalu trpim čitav dan – idiota koji se zove Vukanović, budaletinu jednu tešku – Ti si jedna...

Narodna skupština Republike Srpske kasno noćas je usvojila Nacrt izbornog zakona Republike Srpske, ali rasprava koja se vodila...