SELAK, SPS: Borba protiv korupcije je vitalni interes Srpske

Datum:

Share post:

Borba protiv korupcije, partijskog zapošljavanja i zloupotreba institucija može dati rezultate samo ako svi radimo jedinstveno i tu ne bi smjelo da bude podjela, poručio je predsjednik SPS Goran Selak na pres konferenciji koja je održana u prostorijama SPS u Banjaluci. On je podsjetio da su poslanici Socijalističke partije Srpske tražili da Vlada Srpske objavi transkript sjednica na kojima se odlučivalo o sporu sa Viaduktom, gdje je Republika Srpska dužna da plati 100 miliona maraka, iako pomenuta firma ima nula zaposlenih i funkcioniše kao poštansko sanduče u Portorožu, te da Vlada i premijer do danas odbijaju da daju odgovore.

– Skrivanje odgovornih u aferi Viadukt od strane premijera Radovana Viškovića nema nikakvo logično objašnjenje i za nas ta čitava situacija predstavlja nedopustiv skandal za koji neko mora da odgovara. Za 100 miliona mogli smo izgraditi vrtiće u svim opštinama i gradovima, mogli smo da podržimo 20.000 novorođenih beba sa po 5.000 maraka, da pomognemo mladima kroz izgradnju stambenih jedinica ili da tih 100 miliona uložimo u podsticaj našim privrednicima. Ovako, niko ne zna ni kako smo ostali bez tog novca ni ko je za to odgovoran – poručio je Selak.

On je istakao da je SPS predložila set mjera za borbu protiv korupcije te da je potrebno da svi politički subjekti sjednu i usaglase konačan set mjera kojim bi se krenulo u realizaciju politike nulte tolerancije prema korupciji.

– SPS predlaže da borba protiv korupcije i zloupotrebe institucija bude zadatak oko kojeg će se okupiti svi politički subjekti, bez obzira na kojoj su strani. To je vitalni nacionalni interes i tu treba da pokažemo srpsko jedinstvo. Naše mjere uključuju izbor glavnog revizora od strane opozicije, bez obzira ko vršio vlast i da se u okviru Glave službe za reviziju formira posebno odjeljenje za praćenje javnih nabavki. 

Predlažemo takođe da se izbor direktora policije vrši na način da ga izabere dvotrećinska skupštinska većina, kao i formiranje specijalne jedinice u okviru MUP za borbu protiv korupcije. I naravno, da svi funkcioneri na lokalnim i republičkim nivoima objave svoju imovinu na početku i na kraju mandata i da se onima koji objave lažne podatke izrekne mjera trajne zabrane političkog djelovanja – istakao je Selak.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...