Sedamdeset godina od svjetskog rekorda Alije Sirotanovića

Datum:

Share post:

Na savjetovanju sa stručnim osobljem i rudarima rudnika Breza koji je održan u julu 1949.godine, rudar Alija Sirotanović je predložio da se njegovoj brigadi omogući rad na tri radilišta i dao obavezu da će premašiti rekord čuvenog sovjetskog rudara Alekseja Stahanova, koji je imao svjetski rekord od 102 tone iskopanog uglja u toku sedmočasovnog radnog dana.

Prijedlog je jednoglasno prihvaćen, a Alijina brigada je već sutradan, 24. jula 1949. godine oborila svjetski rekord.

Predsjednik komisije koja je kontrolisala rad objavio je: Alija Sirotanović je sa svojih osam komorata za osam sati rada iskopao 152 tone uglja (253-ja kolica), prebacio normu za 215 % srušio dotadašnji rekord Stahanova za 50 tona i postigao svoj svjetski rekord u iskopu uglja.

Jama 1. u kojoj je srušen svjetski rekord bila je poznata kao Rov vojvode Putnika. Snažni Alija Sirotanović nije radio sa lopatom već sa pneumatskom bušilicom, često u isto vrijeme u svakoj ruci držeći po jednu bušilicu bušeći ugalj bez vidnog naprezanja čime je zadivio sve oko sebe.

TESTNA REKLAMA

Slika Alije Sirotanovića postavljena je 1987. godine na novčanicu od 20000 dinara (slična je slika Arifa Herlića na novčanici od 10 din).

Sve vlasti na jugoslovenskom prostoru u svojoj patološkoj mržnji prema komunizmu i jugoslovenstvu bezuspješno pokušavaju da izbrišu iz istorije velikane kao što je bio Alija Sirotanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: impulsportal.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

POČINJE SUĐENJE Ejupu Ganiću i ostalim optuženim za zločine u Dobrovoljačkoj

Statusna konferencija pred početak suđenja Ejupu Ganiću i još devetorici nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera za zločine u...

Uspješan vikend za bijeljinski “Atletik“ – 21 medalja na tri takmičenja (foto)

Najmlađi članovi AK "Atletik" iz Bijeljine, juče su učestvovali na 7. Atletskoj uličnoj trci u Ugljeviku, gdje su...

BIJELJINA: “Podrinje“ iz Janje deklasiralo Omarsku – Het trik Ristića

Podrinje predvođeno novim trenerom Ilijom Simićem sjajnom igrom deklasiralo Omarsku sa 5:1 u utakmici drugog kola Prve lige Republike Srpske. Pred...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina OBEZBIJEDILA MEDALJU na Evropskom prvenstvu u Turskoj (foto)

Takmičarka bokserskog kluba Radnik, Dunja Vukšic, pobjedom protiv takmičarke iz Irske osigurala je medalju na Evropskom prvenstvu u...