Saopštenje za medije organizacije „Let’s do it“ povodom Svjetskog dana čišćenja prenosimo u cjelosti:

Let’s Do It tim u BiH su u okviru aktivnosti „Svjetski dan čišćenja 2024“, organizovali akciju čišćenja i u Bijeljini. 21.09.2024. godine.

“S obzirom na nedavnu situaciju, kada je došlo do požara na našoj deponiji, nismo se usudili omasoviti ovogodišnju akciju. Zato je sedam prijavljenih volontera odabralo jednu od na stotine divljih deponija, koje niču kao pečurke i po ko zna koji put dalo svoj primjer, kako se brine, voli i čuva svoj grad i životna sredina“, istakla je dugogodišnja ekološka aktivistica i koordinator Let’s Do It tim za Bijeljinu, Helena Stojić

Osim u Bijeljini, akcija čišćenja se organizuje još na 20 lokacija širom Bosne i Hercegovine.

Svjetski dan čišćenja je globalni pokret koji se organizuje od 2018. godine i okuplja volontere iz 191 države širom svijeta. Bijeljina je prvu ovakvu akciju imala 2020. godine, a ovo je peta godina kako ovi iskreni ljubitelji priorde i životne sredine pokušavaju na ovaj način skrenuti pažnju na gorući problem, a to su divlje deponije .

“Svi volonteri koji su se za ovih pet godina odazvali na ovu akciju nisu ljubitelji smeća i nezdravog okruženja. To su ljudi koji ne mogu gledati i dozvoliti da danas svi mi, a sutra ono naše najvrijednije, naša djeca žive o bolesnom gradu, bolesnom okruženju, a ne vođenjem brige, ne kažnjavanjem počinilaca ćemo doći u situaciju da će okruženje biti kontaminirano i da nećemo moći da živimo u ovoj bolesnoj, zagađenoj i napaćenoj zemlji.

Naša zemlja ima zakone, pravilnike i procedure. Meni zaista nije jasno kako se ne može i zašto se neće ili ne želi stati na kraj bahatim i nesavjesnim građanima? Jednostavno, nije normalno da svoj kućni otpad, staru garderobu, drob od stoke prilikom klanja, i šta sve još samo stavite u prikolicu, ili uz malo sreće u vreće za smeće i bacite iza prve krivine ili šiblja…. Jednostavno , mora se naći rješenje i stati na put ovakvom nasilju nad svim ostalim građanima i gradom koji smatramo svojim.

Niko ne treba da radi ovo šta mi radimo, da kupi smeće i čisti divlju deponiju! “Samo” treba početi kažnjavati ljude koji bacaju smeće, od opuška do raznih budalaština i na ovaj način ćemo konačno po pitanju zagađenja i smeća prodisati. Sve ovo je već van pameti i izuzetno nas ljuti i vrijeđa odnos pojedinaca prem zajedničkoj i jedinoj planeti. Ja se posebno zahvaljujem svima koji su se ikada odazvali na naše akcije, jer za ovo čovjek mora da ima jak želudac i ludu volju za promjenom ” Poručila je Helena Stojić, volonter i koordinator akcije u Bijeljini.

Cilj obilježavanja ovog dana je podstaći sve ljude na savjesno odlaganje otpada i utjecati na mijenjanje ekološke svijesti kod naših građana. Zajedno želimo učiniti Planetu ljepšim i zdravijim mjesto za život.

Samo zajedničkim djelovanjem možemo raditi na pozitivnim promjenama. Zbog toga smo posebno ponosni na činjenicu da ovogodišnji Svjetski dan čišćenja u BiH podržavaju naši partneri, sponzori a ujedno i naši veliki prijatelji. Zlatni sponzor Svjetskog dana čišćenja u Bosni i Hercegovini ove godine je FINO. Zahvalni smo našim prijateljima i partnerima iz kompanije Sarantis d.o.o. koji su kroz brend FINO prepoznali značaj ove aktivnosti na cjelokupnu ekološku osviještenost u našoj zemlji i odlučili finansijski biti dio priče koja nas spaja.“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име