Sedam novih ''pravila'' u fudbalu!

Datum:

Share post:

Međunarodna asocijacija za pravila fudbalske igre (IFAB) donijela je sedam novih propisa na jučerašnjem sastanku u škotskom gradu Aberdinu.

Nije došlo do nekih epohalnih i velikih izmjena, ali će gledaoci vjerovatno moći da primjete šta će od iduće sezone biti različito.

Evo i novih pravila:

– Svako igranje rukom, odnosno postizanje gola i asistencija, biće prekršaj, a sada se svira prekid samo u slučaju namjernog igranja rukom.

TESTNA REKLAMA

– Igračima tima koji ima slobodan udarac ubuduće neće biti dozvoljeno da stoje u živom zidu i ometaju one koji na taj način brane svoj gol. Fudbaleri čija ekipa izvodi prekršaj moći će da ometaju rivale, ali će morati da budu udaljeni od živog zida najmanje jedan metar prema lopti.

– Prilikom izmjene igrač koji napušta teren moraće izaći preko najbliže bočne linije, a ne na mjestu s kojeg ulazi onaj koji ga mijenja. Razlog za to je što timovi koji imaju povoljan rezultat u zadnjim trenucima odugovlače vrijeme izmjenama ili treneri vade igrača sa suprotnog dijela terena, kako bi prošlo što više vremena.

 

– Ukida se odluka da lopta upućena od strane golmana saigraču poslije gol auta mora da napusti kazneni prostor, a ovo pravilo će svakako da olakša igru trenerima poput Pepa Gvardiole, koji insistira da čuvar mreže aktivno učestvuje u akcijama i da od njega često kreću.

– Prilikom kaznenog udarca (penala) golman može da dodiruje gol liniju samo sa jednom nogom. Do sada su čuvari mreže morali da sa obe noge stoje na liniji, međutim to pravilo se rijetko kada poštovalo. Arbitri su u zanemarljivom procentu slučajeva ponavljali izvođenje najstrože kazne.

– Nakon što lopta pogodi sudiju igra će biti zaustavljena i biće dosuđena takozvana “mrtva lopta”. Do sada, sudija je bio “vazduh” i akcije nisu prekidane ukoliko ga lopta pogodi.

– Trenerima će ubuduće biti pokazivani žuti i crveni kartoni za nesportsko ponašanje ili druge prekršaje, za razliku od dosadašnje prakse kada ih sudija samo udalji sa klupe.
 

Izvor: sport.blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

TRIVIĆ U BIJELJINI: Gradonačelnik Petrović se odlično nosi sa svim izazovima koji potiču iz domena politike (foto)

Pantelinskoj duhovnoj večeri u Bijeljini, prisustvovala i potpredsjednik PDP RS i kandidat za predsjednika RS Jelena Trivić koja...

BIJELJINA: Održano Pantelinsko duhovno veče (foto)

Večeras je u Bijeljini u Centru za kulturu "Semberija" održano Duhovno veče u sklopu Pantelinskih dana. Duhovnoj večeri...

BIJELJINA: Delegacija SPS na manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče“

Delegacija SPS Bijeljina prisustvovala je večeras kulturnoj manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče” u Bijeljini. Delegaciju bijenskog SPS su predvodili dr...

ŠAROVIĆ U BIJELJINI: Semberija ima veliki potencijal da bude najrazvijenija regija u BiH (foto)

Mirko Šarović, predsjednik SDS RS i kandidat za Srpskog člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima, prisustvovao je večeras...