SDS UGLJUVEKIK: ’''TASOVAC PREPISAO STRATEGIJU''

Datum:

Share post:

Izborni štab SDS-a ovom prilikom želi da uputi načelan komentar radi informisanja javnosti u vezi sa Programom razvoja poljoprivrede koji je g. Tasovac predstavio u svom  gostovanju na "Skala" radiju u četvrtak 23.10.2020. godine.
 
Naime, g. Tasovac, kao kandidat za načelnika Opštine Ugljevik, u programu koji je predstavio, iako uzgred pominjući važeću Strategiju razvoja poljoprivrede opštine Ugljevik 2018-2022, propustio je da pomene da je Program koji je iščitavao javnosti skoro u potpunosti prepisan iz navedene strategije  koja je urađena od strane renomiranih stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Strategija razvoja poljoprivrede opštine Ugljevik 2018-2022 organizovana je i izrađena u okviru projekta „Restoring Accountability and supporting Transformation“ (RAST), koji je financirao"USAID", a koji je na teritoriji Opštine Ugljevik realizovan od strane Opštinske uprave Ugljevik na čelu sa aktuelnim, a sigurni smo i budućim,  načelnikom Opštine Ugljevik g. Perićem.
 
Takođe, navedena Strategija je poslužila kao osnov za donošenje odgovarajućih odluka o uslovima i načinu ostvarivanja podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivredne proizvodnje na teritoriji opštine Ugljevik koje se već dvije godine primjenjuju prema poljoprivrednim proizvođačima u pet osnovnih linija:
-podrška u nabavci nove opreme i mehanizacije na poljoprivrednim gazdinstvima,
-podrška kod zasnivanja novih i obnove starih voćnih zasada,
-podrška u investicijama u nove kapacitete za smještaj stoke, skladištenje, doradu, pakovanje i preradu poljoprivrednih proizvoda,
-podrška pčelarstvu putem premija,
-podrška uvođenju standarda i sertifikata kod poljoprirednih proizvođača i prerađivača.
 
Opština Ugljevik je pored navednih linija ustanovila i dodatne podrške kao što su sveobuhvatna podrška poljoprivrednim gazdinstvima u zavisnosti od obima poljoprivredne proizvodnje, kao i podrške  povrtlarstvu i plasteničkoj proizvodnji putem drugih projekata i poziva, a tokom 2019. godine je plasiran i podsticaj u nabavci muznih krava.
Sve u svemu, program koji je u navedenom gostovanju predstavio g. Tasovac predstavlja u neku ruku kompliment i pohvalu Načelniku opštine g. Periću da nastavi sa dobrim radom, što je svojevremeno vjerovatno predstavljao i glas "ZA" koji su odbornici SNSD-a podigli za usvajanje navedne strategije.
 
Treba takođe dodati da  ostale podrške, koje trenutno nisu dio podsticajnih linija, su već u više navrata predstavljene i prezentovane od strane Načelnika opštine Ugljevik i njihova realizacija je planirana u sljedećoj budžetskoj godini.
 
U vezi sa iznosom koji je tako olako predstavljen kao budžet koji će biti namijenjen poljoprivrednicima možemo samo konstatovati da je u kampanji lako davati neodgovorne izjave i obećavati kule i gradove, ali dovoljno je uporediti kakav tretman imaju poljoprivredni proizvođači od strane republičke vlasti koja je pogrešnom poljoprivrednom politikom devastirala broj poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srpskoj  podižiću nerezonski namete i obaveze što je natjeralo više stotina poljoprivrednih gazdinastava sa teritorije Opštine Ugljevik da odjave njihova gazdinstva.
 
Sve ove informacije se danas lako mogu provjeriti, i pozivamo sve građane Opštine Ugljevik koji sa ovim informacijama nisu upoznati da to i učine, a gospodinu Tasovcu da građanima na čije glasove računa naredni put pruži potpunije informacije.
 
Strategiju razvoja poljoprivrede opštine Ugljevik 2018-2022 možete pronaći na linku:
 
 
http://www.opstinaugljevik.net/loc/files/Razno/STRATEGIJA_Ugljevik_-_Konacna_verzija_cirilica_21122017.pdf
http://www.opstinaugljevik.net/loc/files/Razno/STRATEGIJA_Ugljevik_-_Konacna_verzija_cirilica_21122017.pdf

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...

VRIJEME DANAS svježije

Prepodne na zapadu osveženje uz oblačno i vetrovito vreme sa povremenom kišom i pljuskovima, u ostalim predelima sunčanije...

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...