Jučerašnje saopštenje koje je  izdala Uprava preduzeća Rudnik i Termoelektrana Ugljevik suvišno je komentarisati. Ono je po ustaljenoj praksi puno hvalospjeva o generalnom direktoru RiTE i neistina o načelniku opštine Ugljevik Vasiliju Periću.
Nakon svega možemo izraziti duboko žaljenje jer se u saopštenju kao „spasilac“ „RiTE“ želi predstaviti neko ko izgleda ne zna ni šta potpisuje i pozvati rukovodstvo RiTE da javno objavi dokument koji potvrđuje da je Vasilije Perić 2013.godine potpisao saglasnost za koncesiju Komsaru. 
Budući da takav dokument ne postoji i da načelnik opštine Ugljevik nikada nije potpisao odluku o dodjeli koncesije Komsaru,  pokušaji da se načelnik ocrni su „pucanje u prazno“ i skretanje pažnje sa teme koja je veoma važna za Ugljevik.
 Jedini postojeći dokument iz 2013. godine jeste Mišljenje Skupštine opštine Ugljevik kojim se traži dodjela ležišta „Ugljevik Istok 2“ našem Rudniku, koju su inicirali i izglasali odbornici Srpske demkratske stranke sa tadašnjim koalicionim partnerima. 
Radnicima RiTE Ugljevik, građanima, javnosti,  dostavljamo na uvid potpisanu odluku o prodaji rudničke zemlje Komsaru po cijeni od 197.856,64 KM, potpisanu 6. juna 2024.godine. 
Odluku o prihvatanju zaključenja ugovora o kupoprodaji nekretnina RiTE sa kupcem „Comsar Energy Republika Srpska“ potpisali su: generalni direktor –Diko Cvijetinović,  izvršni direktor za opšte i pravne poslove Nikola Teodorović,  izvršni direktor za korporativne poslove Goran Miljanović, izvršni direktor za poslove proizvodnje i razvoja Rudnika Dragiša Vidaković, izvršni direktor za poslove proizvodnje električne energije i razvoja Termoelektrane Milutin Tasovac. Jedini koji nije potpisao ovu odluku jeste izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove Simo Stakić.
Da ne bi smo opterećivali javnost i u ovom saopštenju iznosili precizne podatke jer bi smo otišli preširoko, samo ćemo reći da je ova odluka  iskopirana u više primjeraka koji će svim građanima, koji je žele uzeti na uvid, biti dostupna u prostorijama SDS Ugljevik.

Ova odluka je, nakon naše objave i zahtjeva da se obustavi prodaja rudničke zemlje,  juče  skinuta  sa dnevnog reda sjednice Nadzornog odbora RiTE. O njoj juče nije raspravljano ali je nova sjednica NO planirana odmah nakon izbora. 
Strahujemo da rukovodstvo RiTE i dalje ostaje pri namjeri da proda rudničku zemlju Komsaru i apelujemo na isto da odustane od prodaje i provede zaključke i odluke usvojene na tematskoj sjednici Skupštine opštine Ugljevik- da se koncesija na ležište uglja „Ugljevik Istok 2“ u potpunosti vrati našem Rudniku jer jedino tako preduzeće RiTE može produžiti svoj radni vijek do 2050.godine, što je veoma značajno kako za naš Ugljevik tako i za cjelokupnu Republiku Srpsku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име