Srpska demokratska stranka Ugljevik traži od Uprave preduzeća  RiTE Ugljevik da povuče  odluku kojom se prihvata prodaja rudničke zemlje Komsaru ( D.O.O. Comsar Energy Republika Srpska“), te da  na današnjoj sjednici Nadzornog odbora umjesto prijedloga da se rudnička zemlja proda, daju prijedlog da se koncesija na ležište uglja „Ugljevik Istok 2“  vrati RiTE Ugljevik, kako je i dogovoreno na tematskoj sjednici Skupštine opštine Ugljevik održanoj 30.04.2024.godine.
Prema informacijama koje ima OO SDS Ugljevik, Uprava preduzeća  RiTE Ugljevik namjerava prodati  Komsaru zemljišne parcele koje su u vlasništvu našeg Rudnika. 
SDS Ugljevik je u posjedu Komsarove Inicijative za rješavanje imovinsko-pravnog statusa nepokretnosti upućene preduzeću RiTE Ugljevik, kojom se traži da se po utvrđenoj naknadi Komsaru proda  zemljište  koje je vlasništvu RiTE , te ima informacije da Uprava preduzeća ima namjeru prihvatiti ovu inicijativu i  rudničku zemlju prodati  Komsaru koji bi je koristio za kopanje našeg uglja. Prodajom pomenutih parcela Komsaru bi bio otvoren i omogućen nesmetan pristup ležištu uglja „Ugljevik Istok 2“.
Takođe, tražimo od Uprave RiTE Ugljevik da po hitnom postupku donese odluku kojom se odbijaju Komsarovi zahtjevi za kupovinu rudničke zemlje, te da istu JAVNO OBJAVE  jer je očigledno da se datoj riječi ne može vjerovati.  
Dodatno tražimo od Uprave preduzeća RiTE da odluku kojom se odbija prodaja iznese na sjednici Nadzornog odbora preduzeća koja je zakazana danas  05.09.2024. godine, obzirom da se ovo pitanje našlo na dnevnom redu za predmetnu sjednicu NO, a ne da rudna bogatstva i energente za rad naše Termoelektrane prodaje ispod žita i bez znanja ugljevičke javnosti.
Podsjećamo da je rukovodstvo RiTE Ugljevik na tematskoj sjednici SO-e javno uvjeravalo i tvrdilo da će doći do vraćanja koncesije na „Ugljevik Istok 2“ u  vlasništvo RiTE, a ovakvi potezi samo pokazuju da su još jednom uspjeli zavarati i prevariti narod Ugljevika i svoje radnike.
Na tematskoj sjednici Skupštine opštine Ugljevik, održanoj 30.04.2024. godine usvojeni su zaključci kojima se od nadležnih institucija traži da obezbijede nesmetan rad RiTE Ugljevik najmanje do 2050.godine, i  da koncesiono polje „Ugljevik Istok 2“ u cjelosti bude dodijeljeno Rudniku Ugljevik. 
Na pomenutoj sjednici, koja je održana ne tako davno, generalni direktor RiTE Ugljevik Diko Cvijetinović javno je govorio  da je želja svih da se produži radni vijek RiTE do 2050.godine, za šta su preduzeću potrebne dodatne količine uglja. 
Zbog čega su data obećanja tako brzo zaboravljena u ovom trenutku ne želimo komentarisati, ali apelujemo na Upravu RiTE Ugljevik da HITNO OBUSTAVI PRODAJU RUDNIČKE ZEMLjE KOMSARU.
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име