SDA vodi politiku inata prema Republici Srpskoj

Datum:

Share post:

Stranka demokratske akcije pokušava da sabotira saradnju između naroda u BiH i funkcionisanje vlasti na zajedničkom nivou.

Bez obzira na to, ima razloga za relativni optimizam među zvaničnicima jer, prvi put nakon mnogo godina, SDA nema svoje ljude u Predsjedništvu BiH i Savjetu ministara.

“SDA je islamistička stranka koja se javno i više puta zalagala za ukidanje ustavne strukture BiH garantovane Dejtonskim sporazumom u korist unitarne države u kojoj bi potpuno dominirao jedan narod – Bošnjaci. SDA takođe vodi politiku inata prema Republici Srpskoj, blokirajući, kad god je to moguće, njene projekte ekonomskog razvoja, čak i one koji bi koristili BiH u cjelini, samo da bi učinila život građanima Republike Srpske težim”, piše u izvještaju Vlade Republike Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN-a.

SDA uporno odbija da se pridržava ustavnih odredbi koje zahtijevaju podjelu vlasti među konstitutivnim narodima u BiH i preuzela je kontrolu nad mnogim institucijama na nivou BiH u okvirz nastojanja da dominira svim važnim polugama vlasti. Osim toga, kako se navodi, SDA ima bliskog saveznika Željka Komšića, samo tehnički “hrvatskog” člana Predsjedništva BiH, čija su baza podrške gotovo u potpunosti bošnjački birači, navodi se u Izvještaju Vlade Republike Srpske Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. 

“Od formiranja multietničke koalicije na nivou BiH, SDA često prikazuje bošnjačke stranke te koalicije kao izdajice bošnjačkog naroda jer su spremne da sarađuju sa srpskim i hrvatskim strankama na inicijativama koje bi bile od koristi građanima cijele BiH”, piše u izvještaju.

Nažalost, pritisci kadrova SDA doveli su do toga da se Ministarstvo spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH vrati lošoj navici da iznosi stavove bez saglasnosti Predsjedništva BiH, koje prema Ustavu ima isključivu nadležnost za vođenje spoljne politike BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

AGRO SAVJET: Starinski lijek idealan za jetru i holesterol

Ova biljka jača rad svih žlijezda, daje snagu, obara holesterol, jača mišiće, pomaže kod klonulosti, a poznata je...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena je jedna djevojčica. Broj rođenih i upisanih...

SERVISNE INFORMACIJE za 29. mart: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...