SDA vodi politiku inata prema Republici Srpskoj

Datum:

Share post:

Stranka demokratske akcije pokušava da sabotira saradnju između naroda u BiH i funkcionisanje vlasti na zajedničkom nivou.

Bez obzira na to, ima razloga za relativni optimizam među zvaničnicima jer, prvi put nakon mnogo godina, SDA nema svoje ljude u Predsjedništvu BiH i Savjetu ministara.

„SDA je islamistička stranka koja se javno i više puta zalagala za ukidanje ustavne strukture BiH garantovane Dejtonskim sporazumom u korist unitarne države u kojoj bi potpuno dominirao jedan narod – Bošnjaci. SDA takođe vodi politiku inata prema Republici Srpskoj, blokirajući, kad god je to moguće, njene projekte ekonomskog razvoja, čak i one koji bi koristili BiH u cjelini, samo da bi učinila život građanima Republike Srpske težim“, piše u izvještaju Vlade Republike Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN-a.

SDA uporno odbija da se pridržava ustavnih odredbi koje zahtijevaju podjelu vlasti među konstitutivnim narodima u BiH i preuzela je kontrolu nad mnogim institucijama na nivou BiH u okvirz nastojanja da dominira svim važnim polugama vlasti. Osim toga, kako se navodi, SDA ima bliskog saveznika Željka Komšića, samo tehnički „hrvatskog“ člana Predsjedništva BiH, čija su baza podrške gotovo u potpunosti bošnjački birači, navodi se u Izvještaju Vlade Republike Srpske Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. 

„Od formiranja multietničke koalicije na nivou BiH, SDA često prikazuje bošnjačke stranke te koalicije kao izdajice bošnjačkog naroda jer su spremne da sarađuju sa srpskim i hrvatskim strankama na inicijativama koje bi bile od koristi građanima cijele BiH“, piše u izvještaju.

Nažalost, pritisci kadrova SDA doveli su do toga da se Ministarstvo spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH vrati lošoj navici da iznosi stavove bez saglasnosti Predsjedništva BiH, koje prema Ustavu ima isključivu nadležnost za vođenje spoljne politike BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

GRADOVI SA NAJVIŠE KREDITA: Banjaluka 56,1, Doboj 46, Bijeljina 27,3 miliona KM

Banjaluka i Doboj imaju najviše kredita: Informacija o stanju javnog duga BiH otkriva da se Srpska zadužuje skuplje...

DODIK: „Srpska stabilna, poštujemo Ustav i Dejtonski sporazum“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je Srpska institucionalno stabilna i da poštuje...

Ljubiša Petrović pozvao Viškovića i ministre Minića i Košarca na razgovor u Bijeljini o otkupnoj cijeni pšenice

Saopštenje Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti: "Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović je uputio poziv predsjedniku Vlade Republike Srpske...

VODE SRPSKE: Upozorenje – Mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka zbog najavljenih čestih padavina i lokalnih nepogoda

Saopštenje JU "Vode Srpske" prenosimo u cjelosti: "Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda do 12. juna se u cijeloj Republici...