SDA blokira izbor Savjeta ministara BiH

Datum:

Share post:

Probosanske stranke iz Sarajeva zajedničkom akcijom odugovlače imenovanja Savjeta ministara BiH, s ciljem da produže rok upotrebe staroj vlasti, koja je Srpsku neprihvatljiva.

To je stav izbornih pobjednika u Srpskoj koji, kao i HDZ – kao politički pobjednik među Hrvatima u Federaciji, uzalud čekaju na volju bošnjačkih partija oko imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH koji pripada Srbima i SNSD.

Mada se sve glasnije spekuliše da SDA na taj način uslovljava Milorada Dodika nastavkom puta BiH ka NATO, sve su prilike da to nije jedini razlog.

– Bakir Izetbegović očigledno pokušava da nađe još jednog bošnjačkog partnera, koji bi zajedno sa njim ušao na nivo BiH, kako bi mu se bilo lakše suprotstaviti vrlo jasnim i ustavom definisanim politikama iz RS. Vidljivo je da i stranke tzv. „Bh. bloka“ izlaze sa maksimalističkim, utopističkim zahtjevima, koji nisu ustavni i za nas su neprihvatljivi. Očigledno je da određenoj strukturi političkih stranaka iz FBiH odgovara da ostane što slabija ekipa političkih predstavnika iz RS na zajedničokom nivou, jer onda mogu da manipulišu, da ostvaruju svoje ciljeve. Sada više nije tako – kaže za Srpskainfo Šef Kluba SNSD u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac.

TESTNA REKLAMA
Naime, formiranjem vlasti na nivou BiH, predstavnici SNSD zauzeli bi ključne pozicije. Osim predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, člana Kolegijuma Predstavničkog doma i većine u srpskom klubu u Domu naroda BiH, SNSD-u pripada i mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.
 

Kandidat je bivši ministar finansija RS Zoran Tegeltija, čiji je rad u Fiskalnom savjetu BiH i Upravom odboru UIO BiH bošnjačkim predstavnicima zadavao mnogo glavobolje.

– Vidjećemo kako će proći zakazana konstititivna sjednica Komisije za izbor Savjeta ministara, koja je zakazana za 28. decembar. Tada će se vidjeti kakva je politička volja Bošnjaka. Ovo dosad tumačimo kao pokušaj opstrukcije izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara. Vidno krše Zakon o Savjetu ministara, vidno krše rokove definisane u poslovnicima. Veoma je važno da se što prije konstituiše vlast na nivou BiH i da je čine pobjednici u entitetima. U svakom drugom smislu može da bude samo problem, kao u prethodne četiri godine kada je tamo bio SzP izabran od strane SDA, kao izborni gubitnik u RS. Četiri godine su se bavili samo time da Srpskoj nanesu štetu – zaključuje Košarac.

Izvor: blic.rs

 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ANALIZA: Kome ide u prilog više kandidata za predsjednika Republike Srpske

Za fotelju u Palati Republike na oktobarskim izborima boriće se 31 kandidat. Ali, sve procjene, očekivano, govore da...

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...