Savski most Brčko-Gunja nesiguran za prelaz vozila i ljudi

Datum:

Share post:

Savski most Brčko-Gunja, ujedno i državni granični prijelaz, nesiguran je za prelaz vozila i ljudi i neophodno je javnost obavijestiti zvanično o tome, konstatovano je na vanrednoj sjednici Vlade Brčko Distrikta.

Vlada Brčko distrikta BiH je na vanrednoj sjednici primila k znanju informaciju o stanju mosta preko rijeke Save na graničnom prelazu Brčko (BiH) – Gunja (HR) sa Elaboratom o utvrđivanju stanja, procjenom nosivosti i projektom sanacije opreme mosta koju je napravila „IPSA“ DOO iz Sarajeva.

Šef Odjeljenja za javne poslove u Vladi Brčko distrikta BiH Sabrija Jašarević rekao je da je u pomenutoj studiji IPSA instituta, između ostalog, rečeno da se, imajući u vidu izrazito nepovoljne rezultate provjere na zamor, obustavljanje saobraćaja teških vozila smatra obaveznim i hitnim. Zaključkom koji je danas usvojen zadužuju se nadležna odjeljenja Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine: Odjeljenje za javne poslove, Inspektorat, Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i JP „ Putevi Brčko“ da preduzmu hitne mjere u vezi sa odvijanjem saobraćaja na putnim komunikacijama do graničnog prelaza na savskom mostu i od graničnog prelaza u skladu sa nalozima iz elaborata o stanju mosta.

Informacija Odjeljenja za javne poslove sa Elaboratom biće dostavljena predsjedavajućem Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvu bezbjednosti BiH i Ministarstvu komunikacija i transporta BiH od kojih se traži hitno postupanje u vezi sa ograničavanjem javnog saobraćaja na graničnom prelazu Brčko–Gunja.

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine formiraće interresornu komisiju u kojoj će biti predstavnici Odjeljenja za javne poslove, Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove, Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, Direkcije za finansije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Inspektorata, koja će u roku od deset dana predložiti alternativno rješenje za odvijanje teretnog saobraćaja na granici između Gunje u Republici Hrvatskoj i Brčkog kao i prijedlog za dugoročno ili trajno rješavanje problema graničnog prelaza u Brčkom.

TESTNA REKLAMA

Podsjećamo da je most pušten u saobraćaj 1894. godine. Izgrađen je za vrijeme Austrougarske, a dva puta je rušen u toku Drugog svjetskog rata i u periodu od 1992. do 1995. godine. Godine, 2000. ponovo je pušten u saobraćaj.
Dug je 755 metara i stoji na 27 snažnih, betonskih pilona.

Koliko je moderan bio u ono vrijeme, svjedoči i činjenica da je za današnji most upotrebljena ista čelična konstrukcija i vezovi.

Izvor: nula49.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

STANIŠIĆ, PDP: Srcem i dušom, a i sa iskrenom radošću, nastavljam da se borim za bolje sutra

Fejsbuk status Miloša Stanišića, kandidata za Parlamentarnu skupštinu BiH ispred PDP za Izbornu jedinicu 3, prenosimo u cjelosti: "Dragi...

DANAS JE SVETI PANTELEJMON

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmitu...

Samsung značajno smanjuje proizvodnju telefona?

Finansijski stručnjaci širom sveta predviđaju globalnu recesiju, a tržište pametnih telefona počelo je već da se priprema za...

AGRO SAVJET: Krompir dosegao rekordne cijene

Visoke temperature i suša su umanjile prinos krompira, a cijena je blizu maksimalnog iznosa, dok su uljana repica...