Mještani MZ Glogovac su izuetno nezadovljni odnosom Gradske uprave Bijeljina prema njenim mještanima.

Kako predsjednik Savjeta mjesne zaejdnice Glogovac Mitar Gospavić kaže za portal Dešavanja u Bijeljini, mještani njihove MZ su upućivali više zahtjeva i molbi prema Gradu Bijeljina, odsjeku za Mjesne zajednice, Odjeljenju za Stambeno komunalne poslove i ostalim nadležnim organima Grada Bijeljina, ali da ništa nije ispunjeno niti realizovano. Pitaju se kako kažu da li je uopšte i razmtrano?

SAVJET MZ GLOGOVAC se pita “Da li je Gradska uprava kuća svih nas, ili neki stojimo ispred vrata“?

On navodi da je, između ostalog, traženo:
1. Da se završi započeta kapela na mjesnom groblju
2. Da se nastavi gradnja Doma kulture započeta prošle decenije
3. Da se asfaltira makadamski put uz sufinansiranje mještana sela (dvije dionice)
4. Da se izvrši rekonstrukcija postojeće kancelarije MZ
5. Da se na pojedinim mjestima isječe rastinje i drveće
6. Da se pomogne FK Glogovac da proslavi 40 godina postojanja
7. Da Komunalna policija izađe na teren, konstatuje stanje i naloži nadležnim firmama da očiste i urede putne pojaseve koji pripadaju Gradu Bijeljina
8. Da se očiste kanali i šančevi koji uzrokuju poplave nakon svakih ozbiljnijih padavina

Kako saznajemo od Gospavića, nije odgovoreno ni na jednu molbu, niti je šta urađeno.

„Ističem da je Skupština Grada budžetom za 2023. godinu izglasala stavku za obnavljanje/izgradnju domova kulture, gdje je MZ Glogovac dobila 5.000,00 KM na raspolaganje. Pošto je to nedovoljno sredstava da se nastave radovi na izgradnji Doma, a s obzirom na to da je urađen samo temelj, tražili smo da se sredstva usmjere na sanaciju kancelarije koju trenutno koristi Mjesna zajednica. Mještani su, uz pomoć Glogovac InfoPortala, prikupili određena sredstva za unutrašnju sanaciju i nabavku dijela inventara, a budžetom dodijeljenih 5.000 KM planirano je za kupovinu inverter klime i zatvaranje predulaza stolarijom, o čemu smo Gradskoj upravi, uz zahtjev, dostavili i predračun o izvjedbi radova registrovane firme. Odgovor nismo dobili iako sredstva postoje“, objasnio je Gospavić za Dešavanja u Bijeljini.

S obzirom na to da se, kako kaže, u kancelariji Mjesne zajednice, pored održavanja sastanaka fudbalskog kluba, lovačkih sekcija i Savjeta MZ, održavaju i probe SKUD-a, bili su prinuđeni da svoju djecu ne šalju tamo, pa je samim tim prekinut rad SKUD-a zbog neadekvatnih uslova i hladnih prostorija.

„Pored djece iz Glogovca, tu su trenirala i djeca iz susjednih sela – Ljeskovca, Kojčinovca, i Čardačina. S obzirom na to da je budžetska 2023. godina istekla, od ovih radova neće biti ništa. I to zbog nečijeg nemara. Pitamo se, gdje su završile naše narodne pare?! Ukazivano je više puta da na pojedinim mjestima treba pokositi rastinje i isjeći drveće, sve zbog sigurnosti prolaznika i učesnika u saobraćaju. Naravno, nismo dobili odgovor. O realizaciji da ne govorimo. Na dijelu puta za koji smo upućivali apel, bilo je više saobraćajnih nesreća, a posljednja se desila danas – ukupno četvrta od početka godine. Sve su bile sa većom materijalnom štetom i, srećom, bez žrtava. Na tom dijelu puta odobrena nam je i bankina zahvaljujući odborničkoj inicijativi, ali nije došlo do realizacije iz nama nepoznatih razloga“, ispričao je Gospavić i dodao:

„Molba da se izvrši asfaltiranje dijela puta uz prikupljena sredstva mještana, kao i sve prethodne molbe nije naišla na pozitivan ishod. Niko nije izašao da izmjeri dionice više od 350 dana. Zauzvrat smo „nagrađeni“ time da duže od tri mjeseca nekoliko rupa koje je iskopao „Vodovod i kanalizacija“ stoji na putu (tu su i sad). Najveći problem nam predstavljaju putni pojasevi koji pripadaju Gradu Bijeljina i koje niko ne održava. Nemamo kome šta da sugerišemo, jer niko od nadležnih neće da izađe na teren. Komunalna policija nas ignoriše uz obrazloženje da Grad nema sredstava za to. Takođe, neočišćeni i neuređeni kanali i šančevi, koji su u nadležnosti lokalne uprave, doveli su do poplava u više navrata koje su mještanima uzrokovale materijalne štete na objektima, vozilima i tehnici. Upućivali smo pozive i pisane akte svima: Gradskoj upravi, JP „Vode“, Civilnoj zaštiti i Kancelariji za MZ. Niko se nije oglasio ni ovaj put. Mještani su ogorčeni“, istakao je Gospavić.

Prema njegovim riječima, njihov FK obilježio je 40 godina postojanja i jedan je od starijih sportskih kolektiva u Semberiji koji je neprekidno radio.

„Niko nam iz Gradske uprave nije finansijski pomogao, niti se na obilježavanju pojavio ko od zvanica, izuzev predsjednika Skupštine Grada. Svojim zalaganjem uz pomoć onih koji su osjećali da treba da učestvuju u akciji, uz pomoć pojedinih privrednika od kojih moramo istaći „Spektar Drink“ i Đorđa Slavinjaka, uspjeli smo ipak nešto da uradimo u našoj Mjesnoj zajednici. Što se tiče Gradske uprave, iz nama nepoznatih razloga, nismo uspjeli da dobijemo odgovor ni na jednu molbu, niti se ko oglašava u zakonskim rokovima. Klasično ćutanje Uprave. Svaki dokument zaprimljen je na protol, većinu smo slali uz dostavnice, jer saradnje očigledno nema. Sinoć smo izostavljeni sa sastanka mjesnih zajednica Ljeskovac, Čardačine, i Kojčinovac. Šta je razlog? Da li mi i naša djeca nekome manje vrijedimo? Da li su loši odnosi Gradske uprave sa ranijim rukovodstvom javnih preduzeća prenijeti i na ostale mještane? Da li je Gradska uprava kuća svih nas, ili neki stojimo ispred vrata? Ako stojimo, zašto stojimo? I ko ne radi posao za koji je plaćen? Mi nemamo odgovor. Mislimo da ga nećemo ni dobiti. Dokaze o molbama i o svemu što smo napisali možete pogledati na slikama. Nismo sujetni, radujemo se svakoj saradnji, mi smo selo dobrih ljudi i dobrih domaćina, ali ovakvo ponašanje od strane nadležnih u Gradskoj upravi prevršilo je svaku mjeru, usljed čega smo smatrali da smo dužni da upoznamo javnost sa detaljima. Mi ćemo kao Savjet nastaviti da volonterski i odgovorno obavljamo funkcije, ali su naše inicijative, molbe, i zahtjevi obesmišljeni ćutanjem Uprave zbog kojeg očigledno niko neće odgovarati“, zaključio je Gospavić za Dešavanja u Bijeljini.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име