Savjet ministara PRED RASPADOM: Srpski ministri zaprijetili izlaskom iz tog tijela

Datum:

Share post:

Posljednja sjednica Savjeta ministara BiH prošla je na ivici incidenta i pod prijetnjom srpskih ministara da će istupiti iz tog tijela ukoliko njihove kolege iz FBiH ne odblokiraju važne projekte za Republiku Srpsku, saznaje Srpskainfo.

Izvori našeg portala iz zajedničkih institucija BiH otkrivaju da je na sjednici Savjeta ministara, koja je održana  u srijedu, zaista vladala izuzetno napeta atmosfera te da je, prema njihovim riječima, za dlaku izbjegnuto napuštanje navedene sjednice od strane Zorana Tegeltije, Staše Košarca i Nenada Nešića.

Pojedini mediji iz FBiH, inače, prethodnih dana prenijeli su da se na sjednici Savjeta ministara 19. aprila “odvijala prava drama”, a sagovornici Srpskainfo iz institucija BiH, koji su insistirali na anonimnosti, otkrivaju detalje zbog kojih je ta “drama” nastala.

– Još prilikom potpisivanja Sporazuma o načelima i smjernicama u okviru kojih će se BiH kretati u periodu od 2022. do 2026. godine, a koji su u Sarajevu sredinom decembra prošle godine potpisali lideri SNSD, HDZ i “osmorke”, jedno od osnovnih načela bilo je to da politički predstavnici bilo kojeg naroda neće blokirati dogovorene infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH – podsjećaju naši izvori.

Iako je od potpisanog sporazuma novih partnera u državnoj vlasti prošlo skoro pola godine, sagovornici Srpskainfo ističu da se ništa nije promijenilo u odnosu na vrijeme kad je bošnjačku “kvotu vlasti” popunjavala SDA.

– Upravo zbog toga, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, kao i ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija na posljednjoj sjednici Savjeta ministara postavili su ultimatum da se na dnevni red najkasnije sljedeće sedmice mora staviti Nacrt za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda “Nova istočna interkonekcija BiH i Republike Srbije” na pravcu granica Srbije – Bijeljina – Banjaluka – Prijedor – Novi Grad – otkrivaju izvori Srpskainfo.

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto, kako navode, obećala je da će ta tačka biti stavljena na dnevni red negdje u toku sljedeće sedmice, kao i Nacrt sporazuma o južnoj interkonekciji gasovoda između Hrvatske i BiH.

Ukoliko do toga ne dođe, odnosno ako Savjet ministara ne usvoji navedene nacrte, srpski ministri će, tvrde naši izvori, sigurno napustiti to tijelo.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Studenti iz Šapca posjetili bijeljinsku Bolnicu

Studenti druge godine i njihovi profesori Akademije strukovnih studija Šabac, Odsek za medicinsko i poslovno tehnološke studije iz...

Kako da zaštitite vašu baštu i biljke od nevremena

Bašte i vrtovi su dio mira i ljepote u našim životima, ali ih nevrijeme može brzo pretvoriti u...

Srpska bogatija za 13 djevojčica i 12 dječaka

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 25 beba, 13 djevojčica i 12 dječaka,...

Odbojkaši „Radnika“ odbranili titulu prvaka Bosne i Hercegovine

Odbojkaši Radnika odbranili su titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Iako nisu imali prednost domaćeg terena u finalu, odbojkaši Radnika...