Ne možemo se oteti utisku da je najava geoloških istraživanja a i u nastavku i rudarenja, od Prijedora pa duž Republike Srpske pokušaj da se nadomjesti ono šo je prethodnih godina opljačkano i devestirano u Republici Srpskoj od strane republičke vlasti, istaknuto je na pres koferenciji Srpske demokratske stranke koja je održana danas u Banja Luci.

„Nemamo povjerenje u iskrenost aktuelnog rukovodstva Republike Srpske po pitanju geoloških istraživanja. Vlast je prije mjesec dana uskratila pravo lokalnim zajednicama da daju saglasnost za gelološka istraživanja na teritoriji opština na kojim se ruda nalazi. Na taj način su lokalne zajednice zaobiđene iz procesa geoloških istraživanja“, poručio je Ognjen Bodiroga, potpredsjednik Srpske demokratske stranke.

On je kazao da u SDS-u traže da se republička vlast urazumi, te da ne posmatra potcjenjivački lokalne zajednice da one, kako tvrde iz Vlade, nisu sposobne da procijene šta je dobro za jednu loklanu zajednicu.

„Određene strukture SNSD-a iz Teslića su prije nekoliko mjeseci podnijele lično protiv mene tužbu za klevetu jer sam govorio o potencijalnom otvaranju rudnika u Tesliću. U intervjuu prije par dana, predsjednik Republike Srpske ih je demantovao i potvrdio da vlast planira da otvara rudnike širom Republike Srpske pa i u Tesliću“, poručio je Milan Kasapović, poslanik Srpske demokratske stranke.

On je apelovao i na lokalne zajednice i na Vladu RS da moraju imati sluha za potrebe građana i da mišljenje i zdravlje naroda mora biti prioritet u odlučivanju da li će u nekoj lokalnoj zajednici biti vršena eksploatacija ili neće.

„Građani Lopara su jasno rekli da ne želimo projekat koji je potencijalno loš za nas jer pored naseljenog dijela grada od centra Lopara na samo 500 do 1000 metara, na 25 kilometara kvadratnih planiran je površinski kop čije otvaranje bi dovelo do raseljavanja tih ljudi. Prikupili smo potpise građana Lopara kroz građansku inicijativu i pokazali da se građani Lopara protive otvaranju rudnika. Deklaracija opštine Lopare koju su podržali građani izignorisana je od strane poslanika većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji nisi uzeli učešća u glasanju“, istakao je Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име