SAVIĆ: Ministarstvo da VRATI PODSTICAJ od 0,05 KM/kg ZA PŠENICU u 2019.

Datum:

Share post:

Odjeljenje za poljoprivredu je predložilo, a Skupština usvojila i uputila inicijativu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da izvrši izmjene i dopune Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, tako što će propisati podsticaj od 0,05 KM/kg za proizvedenu i predatu pšenicu roda 2019. godine, rekao je za portal Dešavanja u Bijeljini načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Gradske uprave Bijeljina Mladen Savić, a sve iz razloga što su proizvođači pšenice imali značajna ulaganja, prije svega ulaganja u zaštitu pšenice od bolesti i štetočina, jer su vremenski uslovi izuzetno pogodovali razvoju istih.

Mora se istaći da su i proizvođači koji su primijenili punu agrotehniku u proizvodnji ove kulture i tretirali je više puta protiv bolesti i štetočina ostvarili niže prinose od očekivanih i u odnosu na uložena sredstva i rad koji su uložili u ovu proizvodnju, rekao je Savić.

Činjenica je da su i otkupljivači blago rečeno bili nekorektni prema proizvođačima pšenice i istu otkupljivali po cijeni koja je znatno niža ispod cijene koštanja, nastavio je Savić.

Da bi se koliko-toliko kompenzovao gubitak u ovoj proizvodnji, a i da bi se zasnovao novi ciklus proizvodnje, smatramo da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede treba da isplati podsticaje od 0,05 KM/kg proizvedene i prodate pšenice, tvrdi načelnik Savić.

TESTNA REKLAMA

Pozdravljamo najavljenu mjeru resornog ministarstva da će u narednoj godini u Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela povećati podsticajna sredstva sa 200,00 KM/ha na iznos od 300,00 KM/ha za proizvodnju pšenice, s tim što smo mi mišljenja da bi ovu podsticajnu mjeru trebalo usmjeriti i za ostale poljoprivredne kulture, zaključio je Savić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Prijavite se za onlajn kurs o preduzetništvu u ekonomiji u razvoju

HarvardX nudi besplatan onlajn kurs “Entrepreneurship in Emerging Economies”, koji je namijenjen svima koji žele da istraže kako...

Penzioneri najčešći korisnici besplatne pravne pomoći

Centru za pružanje besplatne pravne pomoći u prvoj polovini ove godine obratila se 2.581 osoba, što je neznatno...

Gradonačelnik Petrović predložio Episkopa Fotija za Povelju Grada

Gradonačelnik grada Bijeljina LJubiša Petrović u skladu sa članom 17. stav 3. Odluke o priznanjima u Gradu Bijeljina,...

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima 1. septembra

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” objaviće 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u...